Гратен Дофінуа
Інгредієнти:
– картопля – 600 г,
– молоко – 300 мл,
– мелений чорний перець – за смаком,
– мускатний горіх – 1/2 ч. л.,
– вершки 33% – 200 мл,
– сіль – за смаком,
– сир Грюєр – 100 г,
– часник – 4 зубчики.
Спосіб приготування
Почистіть картоплю і наріжте її тонкими скибочками (2-3 мм) – ножем або на тертці, але найзручніше на мандоліні. Тонко нарізавши картоплю, не мийте її, щоб із водою не змити крохмаль, який знадобиться для згущення вершків.
У каструлі на середньому вогні доведіть до кипіння молоко й вершки. Додайте картоплю і перемішайте, щоб картопля покрилася шаром вершків. Приправте мускатним горіхом, сіллю і перцем.
Зменшіть вогонь і варіть 8-10 хвилин, помішуючи, щоб суміш не прилипла до дна каструлі. Після того, як картопля буде готова, всипте до каструлі тертий сир і зніміть усе з вогню.
Розчавіть часник і змішайте його з картопляною масою. Суміш перелийте в глибоку форму і поставте запікатися в духовку, розігріту до 120 градусів на 25 хвилин.
Гратен готовий, коли кінчик ножа буде легко в нього входити. Щоб запіканка підрум’янилася, поставте її на найвищу полицю в духовці та увімкніть максимальний вогонь приблизно на хвилину. Перед подачею дайте картоплі трохи охолонути, щоб сирно-вершковий соус ледь загус.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися