Домашній хліб
Інгредієнти:
– борошно вищого сорту (можна взяти половину житнього, цільнозернового або борошна 1–2 сорту) – 400–415 г,
– цукор – 2 ч. л.,
– сіль – 1 ч. л.,
– сухі дріжджі – 1 ч. л.,
– висівки (за бажанням) – 1 ст. л.,
– тепла вода (або сироватка) – 250–300 мл,
– олія для змащування форми.
Спосіб приготування
Просіваємо борошно через сито. Цільнозернове просівати не потрібно.
Додаємо цукор, сіль та сухі дріжджі, усе добре перемішуємо.
Сироватку або воду попередньо підігріваємо до трохи теплого (але не гарячого) стану і виливаємо в борошно з дріжджами. Вимішуємо тісто до густої консистенції. Воно має вийти не дуже круте, м’яке та еластичне. Якщо потрібно, додайте в процесі вимішування ще рідини або борошна.
Накриваємо тісто рушником і ставимо на годину в тепле місце для підйому. При цьому слід уникати протягів.
Відтак обминаємо тісто руками просто в мисці і ставимо його для підходу ще на годину. Після цього знову обминаємо в мисці й перекладаємо в змащену олією форму для випікання.
Накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці ще на 15–20 хвилин для підходу. Тим часом розігріваємо духовку до 220°С. Коли тісто підійде, поміщаємо його в духовку й випікаємо 15 хвилин. Після цього зменшуємо температуру до 200°С і випікаємо хліб ще 30 хвилин.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися