Сирно-маковий пиріг
Інгредієнти
для тіста:
– 125 г вершкового масла,
– 250 г борошна,
– 1 яйце,
– 75 г цукру,
– 1 ч. л. ванільного цукру,
– дрібка солі;
для макової начинки:
– 200 г маку,
– 150 мл молока,
– 3 ст. л. цукру,
– цедра 1 лимона,
– 1 ч. л. коньяку,
– 50 г вершкового масла;
для сирної начинки:
– 800 г сиру (краще жирного домашнього),
– 4 яйця,
– 150 г цукру,
– 1 пакетик ваніліну,
– 80 г вершкового масла,
– 40 г крохмалю.
Спосіб приготування:
Насамперед готуємо тісто. У борошно кладемо шматочки холодного вершкового масла, швидко розтираємо руками в крихту. Додаємо сіль, цукор, ванільний цукор та яйце. Замішуємо тісто. Формуємо з нього кулю, загортаємо в харчову плівку й кладемо в холодильник.
Готуємо макову начинку. Мелений мак висипаємо в каструльку, заливаємо молоком. Додаємо цукор та цедру лимона, перемішуємо. Ставимо на маленький вогонь і варимо з моменту закипання 10 хвилин. Потім кладемо вершкове масло й наливаємо коньяк. Варимо ще 8–10 хвилин до загущення.
Для сирної начинки сир перетираємо через сито. Білки відділяємо від жовтків. Розм’якшене вершкове масло розтираємо з половиною (75 г) цукру та ваніліном. Додаємо жовтки і знову розтираємо. Висипаємо крохмаль і перемішуємо до однорідності. Підмішуємо яєчно-масляну масу до сиру.
Білки збиваємо в стійку піну. Постійно збиваючи, тонкою цівкою всипаємо цукор. Усе добре збиваємо до стійких піків. Акуратно порціями вводимо в сирну масу білки.
Виймаємо тісто. Розкачуємо його й викладаємо у форму. Робимо високі бортики – 6 см (на всю висоту форми). На дно розподіляємо макову начинку. Потім рівномірно – сирну.
Випікаємо пиріг при 180°С близько години. Тісто і верх повинні зарум’янитися.
Готовому пирогу даємо постояти у формі. Повністю охолоджуємо й тільки потім нарізаємо. Смачного!
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися