42208
11:16 20.092023

У скільки обходиться для закарпатців місяць життя у Чехії

Цікаве 37524

Закарпатці Чехію облюбували давно, бо там значна частина краян й раніше знаходила засоби для того, аби прогодувати родину. А от із початком війни до Чеської Республіки масово хлинули українці з інших куточків держави. Загалом ця країна займає у світі третю сходинку за кількість українських біженців. Наразі там проживає 362 тисячі внутрішньо переміщених громадян України.

Мешканці нашої області в основному живуть і працюють у цій європейській державі або як заробітчани (трудові мігранти), або вже як чеські громадяни. Дехто там мешкає вже десятиліттями.

Катерина Вовчок із Ужгорода проживає у Чеській Республіці з 2016 року. Виїхала тоді ще зі своїм хлопцем попрацювати на декілька місяців, бо вдома після закінчення університету не змогла працевлаштуватися, але так склалося, що «пустила коріння». Наразі закарпатка створила на чужині родину, має житло і холошу роботу.

«Карпатський об’єктив» попросив Катерина розповісти, у скільки ж обходиться місяць життя у Чехії.

Житло, послуги, Інтернет

За кордоном важливо не лише вивчити мову і знайти роботу, але й мати доступне житло. Для багатьох українських переселенців воно спочатку було абсолютно безкоштовним. Утім закарпатці цим привілеєм майже не користувалися, але завжди вміли знаходити його за доступною ціною.

«Спочатку, коли я приїхала, працювала на заводі. Уже згодом вивчилася і наразі працюю у сфері туризму, а Василь – у автомобільній галузі. А на початку ми винаймали однокімнатну квартиру разом іще з чотирма дівчатами та моїм хлопцем, аби платити було менше. Якщо ви працюєте десь у селі, часто роботодавці самі дбають про те, де ви будете жити, або ж ви маєте можливість орендувати квартиру чи будиночок за невеликі суми. Якщо мова йде про Прагу, тут уже ціни насправді «кусаються», але зараз вони є нижчими, ніж в Ужгороді. Наприклад орендувати квартиру у столиці можна за 600 євро, навіть за 400. Нехай це буде не центр міста, але все одно ціна є, можна сказати помірною», – ділиться закарпатка з «Карпатським об’єктивом».

А от за комунальні послуги чехи платять більше, ніж ми – приблизно 180 євро на місяць (7197 гривень).

«До високої вартості світла та газу ми більш-менш ще вдома звикли, – зізнається вона, – А от вартість Інтернету насправді особисто мене шокувала. Тарифні плани невигідні і дорогі. Вдома мої родичі платять на місяць 100-250 гривень максимум, а тут – 20 євро, тобто 800 гривень. Не у всіх закладах можна підключитися до безкоштовного Wi-Fi. Мобільний зв’язок теж дорогий, хоча кількість операторів дуже велика – не менше 150. У мене, наприклад, безліміт за 28 євро (це – 1129 гривень). Утім є й дорожчий – за 36 євро (1460 гривень) ».

Також ужгородка додала, що впродовж останніх років чимало закарпатців купують у Празі квартири, своє житло має і сама Катерина Вовчок.

«Допомогли нам купити квартиру родичі чоловіка. Вони із Хустщини і працювали в Чеській Республіці багато років поспіль. Тож батьки Василя дали нам певну суму, а двоюрідні брати позичили кілька тисяч, аби ми змогли докласти до власних накопичень. Цікаво, що зараз більшість українців, незважаючи на високу вартість, прагнуть придбати квартири саме у новобудовах, хоча на вторинному ринку можна знайти помешкання у рази дешевше. Скажімо, квадратний метр площі у новій квартирі може коштувати від 6 до 15 тисяч євро, тоді як у старому будинку – у рази менше. Ми не хотіли переплачувати, а ремонт зробили власними силами. Самі ж чехи є доволі заощадливими і ніколи не розкидаються грошима, як наші. Між іншим, за останній рік вартість житла тут сильно виросла», – запевнила Катерина.

Їжа, одяг

За словами ужгородки, ціни на більшість продуктів у Чехії дещо вищі за наші.

«Якщо переводити крони на наші гроші, то на місяць на харчування у нас іде в межах 5-6 тисяч гривень на людину. Сума – помірна. І це при тому, що наразі багато продуктів подорожчало. Раніше ми витрачали до 3 тисяч гривень. Буханець хліба, наприклад, коштує у гривнях – 54, куряче філе – від 200 грн. за кілограм, свинина – від 240 грн., яловичина – від 400 грн., ковбаса – від 200 грн., сир – 290-300 грн., 10 яєць – 50-70 гривень, пачка масла – 90-130 гривень, картопля – 30 гривень, рис – 58 грн., молоко – 27-30 грн. за літр. Ціни на овочі та фрукти коливаються залежно від сезону, як і в нас. А деякі товари під час акцій у супермаркетах можна придбати за великими знижками.

Особисто для себе Катерина вважає, що для людини, яка отримує чеську зарплату, поїсти у кафе недорого.

«Вартість одразу переводитиму на наші гроші, – наголошує вона. – Отже, суп можна замовити за гривень 60, салат – 160, м’ясну страву – за 220, каву – 50-60 гривень за порцію, морозиво – 50-55, тістечко – від 70, круасан – від 60. Загалом за гривень 500 дві людини можуть ситно пообідати, ще й десерт замовити та пива випити. Утім наші жінки частіше готують вдома, чехи ж, якщо обідають або вечеряють у закладах громадського харчування, то обирають не туристичні місця, а ті, де дешевше. У окремих можна дуже добре поїсти навіть за 8 євро (300 гривень) ».

А от що не влаштовує наших за кордоном найчастіше – це різне страхування, у тому числі – медичне.

«Хворієте ви чи ні, із вас автоматично щомісяця із зарплати знімають певну суму. Для мене це довго було дикістю, адже маю хороше здоров’я. Але без страхування не можна піти до сімейного лікаря (обійдеться дуже дорого), а без рецепту нереально купити ліки. Українські біженці безкоштовне медичне страхування мають лише в перші 150 днів перебування на території держави. Відтак оплачувати все потрібно самотужки. Сума – чимала! Для людей, які не мають оподаткованого доходу – 3767 гривень на місяць (96 євро), для самозайнятих – 4390 (113 євро). Хоча заробітні плати у Чехії досить високі, ціни за медичне страхування, як на мене, великі. Зараз поступово адаптувалася, бо іншого виходу просто немає», – запевнила ужгородка.

Що ж стосується транспортних витрат, то за словами нашої земляки, літр бензину та дизпалива у Чеській Республіці вартує в межах 1,6 євро (64 гривні). А от проїзний квиток на 30 днів можна придбати за 550 крон (919 гривень). Але для пенсіонерів та студентів проїзд коштує у 4 рази дешевше. Для українських біженців наразі пільгові проїзні скасовано.

«Одяг у Чехії, як і у нас, можна знайти за дуже різними цінами. Є дешевий, є дорожчий і є дуже дорогий – брендовий. Мінімалка в Чехії 475 євро, середній заробіток – 1200 євро. Тож можна собі багато чого дозволити. Утім самі чехи одягаються скромно і дорогі наряди найчастіше можна побачити саме на українцях. Кросівки, для прикладу, можна придбати за 60-80 євро, туфлі – за 100, літню сукню – за 30, футболку – за 8-10, джинси – 50-70. Але це тільки приблизна вартість, вона може сильно різнитися у залежності від різних чинників – магазину, виробника, якості», – наголошує Катерина Вовчок.

Дозвілля та краса, на думку закарпатки, у Чехії також є доступними за вартістю.

«Стрижка у Празі коштує 20-30 євро, манікюр – 10, інші послуги не знаю, бо не користуюся, – стверджує вона. – Василь ходить у спортзал, місячний абонент обходиться йому в 30 євро. За 20-30 євро можна чудово відпочити у аквапарку, за 3-5 – сходити в кіно, за 3-4 у музей, за 30-35 – до театру. Чехи дуже люблять мандрувати по Європі і ціни на авіаперельоти є невисокими – близько 15 євро.»

Загалом, за словами Катерини, якщо в родині працює двоє людей, то зарплату одного з них можна повністю відкладати, а з іншої вільно жити, розважатися, подорожувати, відвідувати косметичні салони і практично ні в чому себе не обмежувати.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах