43327
16:18 15.062024

Закарпатська майстриня виготовляє енергетичні прикраси з міді

Цікаве 1207

Зараз можна купити багато цікавої біжутерії. Вона продається як у спеціальних магазинах, так і в інтернеті. Утім більшість виробів є шаблонними, не завжди хорошої якості. А що робити, коли хочеться чогось унікального, аби більше ні в кого не було, а ще й цікавого, незвичного.

Ельвіра Кіш із Виноградова у вільний від роботи час займається створенням особливих прикрас. Кожна з них – у єдиному примірнику, і кожен виріб із власною родзинкою. На «потік» своє хобі закарпатка не ставить, у основному працює для себе, у своє задоволення та щоб порадувати подруг приємними сюрпризами.

Що ж це за мідні вироби? Чим вони цікаві? Чому умілиця називає їх цілющими? Про це та інше дівчина розповіла «Карпатському об’єктиву».

Місячне сяйво та половина сонця

Створенням прикрас Ельвіра займається два роки. Каже, захопилася ювелірним мистецтвом на початку війни і сталося це практично випадково.

«До нас приїхала жінка з Харкова, внутрішньо переміщена. Вона займається мідною біжутерією давно. Декілька місяців жила у моєї подруги, яка є її родичкою. Ми багато спілкувалися і я була вражена її запалом до всього, енергійністю, вмінням знаходити позитив навіть у не зовсім приємних речах. Саме вона й познайомила мене гальванічним методом покриття речей шаром міді. Це – дуже цікава техніка, яка дозволяє створювати дивовижні вироби. Але головне навіть не це… Якщо використовувати мідь та коштовне і напівкоштовне каміння в одному виробі, це дає змогу вплинути на самопочуття людини, покращити самопочуття на фізичному рівні, збалансувати енергетичні потоки організму», – поділилася майстриня думками з «Карпатським об’єктивом».

За основу виробу умілиця бере або звичайні природні матеріали, або попередньо виготовлення, як форми для майбутніх прикрас. Потім їх занурює у ванночку з антифризом, попередньо змастивши струмопровідним матеріалом.

«Технологія не є складною. Покриваю матеріал графітним лаком і обміднюю його. Прикраса створюється приблизно дві доби. Готова річ виходить дуже міцною і надійною. Може служити власниці тисячі років! Утім головним у виробах є не це. Мідь сама по собі наділена лікувальними властивостями, вона покращує кровообіг, прискорює регенерацію після травм, вбиває різні бактерії та грибки, є чудовим дезінфікуючим засобом. Її мати на тілі корисно. Але я використовую ще й камені. Вони – або коштовні, або напівкоштовні. Кожен із них також наділений певними особливостями. Прикраси намагаюся зробити у формі чогось, аби вони у парі з камінцем-оздобою мали гармонійний вигляд. Ось так у мене виходить половинка сонця, місячне сяйво, серце дракона або очі ящірки. Звучить трохи дивно, але кожному виробу я даю ім’я. А ще на прикраси наношу спеціальні символи, які відновлюють потоки енергії, можуть зцілювати та допомагає вивільняти приховані ресурси організму для самовідновлення. Саме через це свої браслети, сережки, кулони та підвіски називаю саме енергетичними», – зізнається Ельвіра.

За словами закарпатки, у тих, хто одягає її авторські прикраси, практично ніколи не болить голова, покращується настрій та немає депресії.

«Я раніше багато хворіла. Останнім часом відчула, що стала набагато здоровішою і більш райдужно сприймаю світ та події. Також менше хвилююся, стала ніби навіть фізично сильнішою», – наголошує вона.

Хобі – справа для душі

За два роки Ельвіра Кіш виготовила декілька сотень прикрас.

«У моєму доробку трохи більше 400 виробів. Бізнес на них не роблю. Дарую також не всім, а тільки тим, хто справді в цьому має потребу і кого хочеться підтримати. Іноді продаю прикраси під час благодійних ярмарків і кошти спрямовую на доброчинність. У мене є основна робота, а хобі – це справа для душі, а не спосіб заробітку. Радію, що мої прикраси дарують трішки натхнення та позитиву і тим, хто зараз далеко від рідного дому: в Чехії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Канаді, США, Італії, Іспанії… Я не вважаю себе ювелірною майстринею, але впевнена, що вироби з золота були б не гіршими, ніж мідні. Отож, неодмінно хочу спробувати попрацювати й із цим благородним металом. Але це – у перспективі», – зазначає дівчина.

Особливо подобається закарпатці оздоблювати прикраси камінням. Кожен із них вона підбирає ретельно і відповідально.

«Це може бути топаз, аметист, або просто стрази. Наприклад, алмази або гірський кришталь допомагають гармонізувати духовні сфери життя, покращують обмінні процеси в організмі. Рубін, місячний камінь додають життєвої енергії, знімають головний біль, роблять «господиню» більш активною і впевненою в собі. Яшма добре лікує усілякі жіночі захворювання, смарагд покращує зір і є корисним для очей. Рожевий кварц розвиває лідерські якості, лікує захворювання шкіри. Взагалі кожен камінець наділений певними якостями, які впливають на здоров’я та на характер людини. Але не кожному та чи інша прикраса підійде, тому я підбираю оздобу дуже індивідуально. Є такий напрямок у медицині як літотерапія. І мова не тільки про косметологію, але й про само зцілення за допомогою унікальних властивостей каменів всього тіла. На Сході лікування кристалами є дуже популярним і тільки у нас вважається псевдонаукою», – каже умілиця.

У добробку Ельвіри як крихітні амулети, так і величезні кулони. Утім найбільше їй подобається працювати над сережками.

«Величина виробу – не головне. Робила, наприклад, кулон у вигляді пальмового листка. Він 25 сантиметрів у висоту. А маю і дрібненькі по 3-5 сантиметрів підвіски-краплинки. Працюю також над ланцюжками, браслетами, різними прикрасами для волосся, перснями. Утім найбільше до снаги фантазувати над сережками. Вони в мене щоразу виходять особливими. Виготовляю і комплекти. Першу прикрасу зробила собі, коли мала йти до подруги на хрестини, вона народила сина і запросила мене бути хрещеною. Для молодої мами та її донечки також виготовила подарункові кулони та сережки. Іноді в одній речі поєдную і 2-3 різні камені, аби підсилити певний ефект. Але часом вироби в мене тільки із міді без будь-яких додаткових матеріалів», – розповідає майстриня.

Як стверджує закарпатка, прикраси ручної роботи підходять до будь-якого одягу і личать не тільки жінкам, але й чоловікам.

«Для сильної статі у мене також є чимало цікавих виробів. Вони більш грубі за формою і можуть бути у вигляді дерева, машини, черепа, колосків, міфічних істот. Це і каблучки, і кулони, і браслети, і сережки для пірсінгу. Ідеї нерідко підказує брат, він у мене великий модних і знавець трендів. Нещодавно, скажімо, для нього робила кельтські запонки і вони подобаються всім, хто їх бачив. Сашко ж пишається, що подібних ні в кого більше немає!», – із посмішкою зізнається Ельвіра.

Умілиця зазначає, що дуже любить нестандартні речі, тож у своєму захопленні справді знайшла себе.

«Я за фахом економістка, а хенд-мейд – заняття творче. Тож усі ідеї реалізовую саме завдяки хобі. Так, воно потребує матеріальних вкладень, але мене підтримують друзі та родина, тому не нарікаю ні на що. Вважаю, що якщо прикраси подобаються іншим – вони затребувані і для мене це важливо. Це – мотивує, окриляє та дає віру в себе та у свої сили, спонукає працювати далі, вдосконалюватися та пробувати себе у нових видах виготовлення ексклюзивних авторських речей, – наголошує дівчина.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Понад 41,6 тис. українців отримують ліки проти серцево-судинних захворювань за програмою «Доступні ліки» на Закарпатті
12:20
Закарпатські угорці відкрили кафе у Белфасті та назвали на честь рідного села
11:28
На Закарпатті поліція затримала водія, який пʼяним наїхав на жінку та двох малолітніх дітей – 6-річна дівчинка померла на місці
10:31
Закарпатські піротехніки продовжують розміновувати Донеччину
10:20
Табір для дітей у «Карітас-хабі» в Ужгороді
09:50
В ГУНП Закарпаття пройшла робоча зустріч з представниками АРМА: обговорили подальшу співпрацю щодо розшуку та вилучення активів зловмисників
09:31
Танцювальні змагання «Uzhhorod Open» відновили на Закарпатті
08:51
Україна здобула перемогу на Євро-2024
18:00
«Ми – радість Закарпаття»: 22 червня «Джерельця Карпат» відзвітують великим концертом у драмтеатрі
17:11
У Падіюні проводять літні майстер-класи для усіх охочих
16:03
Всі новини