43322
10:03 13.062024

Закарпатські змії: небезпечні монстри чи домашні «котики»

Цікаве 858

Днями Закарпаття облетіла новина про те, що у лісі неподалік села Жорнава Ужгородського району під час збору ягід змія вкусила восьмирічну дівчинку та її бабусю. Новину повідомив Закарпатський обласний центр екстреної допомоги. Відомо, що обох госпіталізували і що в дитини розвинувся анафілактичний шок. Утім наразі як із дівчинкою, так із її бабусею все гаразд.

На тлі цієї інформації соцмережі почали облітати світлини вбитих планузнів, якими краяни один перед одним задоволено вихвалялися. Варто зазначити, що не всі змії є небезпечними для життя і в нашій області загрозу для людини становить єдиний плазун – карпатська гадюка, яка власне і водиться саме у високогір’ї і з якою мешканці області можуть «зустрітися» найчастіше під час збору ягід.

Детальніше щодо того, яких плазунів варто остерігатися і яких не варто боятися розбирався «Карпатський об’єктив».

Слизькі друзі

Анастасія Зейкан із Хуста взагалі не боїться змій. Вона називає плазунів домашніми «котиками», які просто живуть не у хаті.

«Навіть ядовита змія просто так не нападе ні на кого. Це може статися, якщо людина випадково на неї наступить, чи стисне рукою. Але й у такому випадку плазун вкусить не кожного. Чомусь закарпатці, принаймні більшість, панічно бояться змій. Мені прикро, коли хтось закликає плазунів убивати, бо, як кажуть, «дитину може вкусити». І це не турбота про малечу! Майже таке ж ставлення бачимо й до безпритульних собак. Говорять: «пес нападе, покусає». Ні! Хіба що скажений собака кидається на перехожих! У інших випадках люди самі провокують. Так само й із гадами. Якщо ви зробили змії боляче, вона буде оборонятися. Це – природна реація!», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» жінка.

Пані Анастасія не просто не боїться плазунів, вона їх любить і вважає власними домашніми улюбленцями.

«Я живу біля річки. У саду маса вужів та мідянок. Це – мої котики! Вони ловлять гризунів і я їм за це щиро вдячна. Ще моя бабуся утримувала біля хати плазунів, підгодовувала їх, аби водилися, щоб вони винищували щурів та мишей. Загалом у давнину до природи було більш дбайливе ставлення, люди розуміли, що змія корисна і потрібна. Тепер, ніби… в епоху інтернету, наші краяни стали якимось «непросвітленими», більш жорстокими у ставленні до тварин. І це мене дивує. 99,9% змій якщо навіть вкусять, нічого страшного не трапиться. Їхня отрута не є смертельною», – наголошує вона.

Хустянка не просто любить плазунів, але й бере їх у руки, а вони до неї мирно підповзають.

«Змія відчуває, хто може становити для неї небезпеку. Мої гадики мене не бояться зовсім. Я їх годую, вони знають, що не скривджу жодного. Пригощаю їх рибою. А загалом вужі можуть їсти тарганів, хробаків, гусениць, жуків. Головне не турбувати їх у шлюбний період. Увесь інший час ці милі створіння легко йдуть на контакт. Звичайно, змія – не кішка і вона не потребує того, щоб її гладили. Утім якщо її взяти в руки, не вкусить. Але плазун повинен бути впевненим, що ви налаштовані миролюбно. Аби гадик не стресував, у будинок краще його не заносити, його природне середовище – природа. Інша справа, якщо сам заповз. Тоді обережно його потрібно винести. Але не штурхати при цьому палками і не лякати його. І ще. Хочу розвіяти мів про те, що плазунів можна підгодовувати молоком. Ні! Не можна! Вони – не ссавці, їхня травна система не може його переробляти. Звичайно, випити молочка вужик може, але воно не піде йому на користь. Плазуни п’ють воду і їдять м’ясо. Усе інше – харчі не для них», – запевняє жінка.

Вуж – не гад

Завідувач кафедри зоології УжНУ, кандидат біологічних наук Федір Куртяк є справжнім знавцем змій. Він наголошує, що на Закарпатті водиться всього 5 видів змій: полоз, мідянка, вуж звичайний, вуж водяний і лише один із них – гадюка є отруйним.

«На жаль, часто вужів приймають за гадів, – каже він. – Тому потрібно знати, як відрізнити цих плазунів. Є ознаки, які допомагають розібратися. Варто звернути увагу на тіло. У вужа воно поступово звужується до хвоста, а сам хвіст у нього довгий. Гадюка ж має навпаки валькувате веретеноподібне тіло, яке є досить товстим і різко звужується. У неї короткий хвіст, вона має практично однакову товщину, тільки та частина, де є хвіст, різко звужується. Її тіло має вигляд нібито обрубаного. Крім того, необхідно уважно подивитися на колір шкіри плазуна. Гадюка сіра із зигзагоподібним візерунком на спині. Може бути також чорною і без візерунка. Таких змій можна зустріти на Рахівщині. На Березнянщині ж бувають бурі гадюки. Але вужі на спині мають плямки, розміщені в шаховому порядку, вони не зигзагоподібні, а складаються з цяток. Мало хто буде уважно заглядати плазуну у вічі, але й очі у гадюки та вужа різні. У вужа зіниці — круглі, а у гадюки — вузькі і вертикальні. Голова гадюки загострена, шестикутна, вкрита дрібненькими щитками, добре відокремлена від тіла, а у вужа практично овальна і вкрита великими щитками. У вужа на щоках є оранжеві або жовті плями, у гадюки їх немає. Утім у водяного вужа вони також відсутні. Але головне – гадюки живуть у горах, а вужі можуть мешкати і в містах, вони полюбляють водойми і можуть лазити по деревах. Вужі можуть бути довгими, а гадюки більш короткі – максимум 75 сантиметрів. І, що важливо: ні одні, ні інші, першими на людину ніколи не нападають!», – наголошує фахівець.

Що робити, якщо вкусила змія?

Про це знає мукачівська лікарка Оксана Федоренко.

«По-перше – не панікувати, – стверджує вона. – Паніка може прискорити поширення отрути по організму. Постраждалий повинен бути максимально забезпечений спокоєм. Постарайтеся також мінімізувати рухи, щоб уповільнити поширення отрути. Якщо змія вкусила за кінцівку (руку чи ногу), намагайтеся тримати її нижче рівня серця. Уникайте накладання джгута. Він може спричинити серйозні ускладнення. Не висмоктуйте отруту. Це неефективно і може викликати інфекцію. Не робіть розрізи на місці укусу. Це може призвести до додаткових пошкоджень та інфекцій. Використовуйте охолоджуючий компрес. Прикладіть його до місця укусу. Це може бути змочена у джерельну воду хустка. Це – якщо ви у лісі і якщо поблизу є якась водойма. Якщо ви вдома – не прикладайте лід! Компрес допоможе зменшити набряк. Не вживайте алкоголь чи кофеїн. Вони можуть прискорити всмоктування отрути. Зверніться за медичною допомогою. Якнайшвидше доставте постраждалого до лікарні. Повідомте медиків про вид змії, якщо вмієте розрізняти плазунів. Якщо укус був від неотруйної змії, все одно важливо отримати медичну допомогу, оскільки будь-яка рана може інфікуватися. Будьте обережні та уважні в місцях, де можуть мешкати змії!».

Звісно, з гадюкою краще не зустрічатися, але й боятися всіх підряд плазунів також не варто, адже більшість із них не становлять ніякої загрози для людини.

При цьому важливо також не вбивати змій, адже вони відіграють ключову роль у природних екосистемах, контролюючи популяції гризунів та інших дрібних тварин. Це допомагає запобігти поширенню хвороб та зберігати баланс у природі. Крім того змії є частиною біорізноманіття нашої планети. Їх знищення може призвести до втрати видів, що негативно вплине на екологію. Варто пам’ятати й про те, що отрута деяких змій використовується для розробки ліків. Наприклад, з неї виготовляють протизміїну сироватку, а також досліджують для створення медикаментів від артеріального тиску, тромбозів та інших захворювань.

Тому якщо ви зіштовхнулися з плазуном на своїй території, найкращим варіантом буде звернутися до професійної служби, фахівців-біологів чи волонтерів-зоозахисників, які зможуть швидко і безпечно виловити змію та перемістити її у природне середовище подалі від людей.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах