43147
13:43 15.042024

На Виноградівщині квітне величезна поляна диких орхідей

Цікаве 9994

У селі Онок, що на Виноградівщині, квітне величезна поляна диких орхідей. Місце зростання займає значну площу. Кількість квітучих рослин просто вражає.

Про це кореспондентці «Карпатського об’єктива» розповів та поділився світлинами місцевий житель Іван Тупиця, головний редактор сайту «Дзеркало Закарпаття».

Іван – завзятий грибар, отож, регулярно моніторить місцевий ліс на дари природи. Так, декілька років тому вперше виявив місце зростання орхідних. Цієї весни кількість диких орхідей значно збільшилася, створивши неповторний густий фіолетовий килим. На ньому бджоли збирають нектар, пилок. Що краса, що аромат – неймовірні. Це словами не передати, зауважує Іван.

– Декілька років тому, здається три, пішов на початку травня до лісу перевірити, чи є перші весняні гриби. Тоді вийшов на це поле, і був приємно вражений квітучими орхідеями, – пригадує Іван. – Цього року весна рання, то ж усе раніше розпустилося, і орхідеї зацвіли на три тижні раніше, як у попередні роки.

– Що кажуть місцеві?

– Та люди і не знають, бо не ходять туди. У радянські часи там були колгоспні поля, на яких висаджували в основному картоплю, засівали пшеницею. Потім ті землі роздали оноківчанам як сотини для вирощування сільськогосподарських культур. Спочатку люди щось садили, сіяли, косили траву, а потім багато хто позалишав. Навесні мало хто туди ходить. Йдуть влітку, коли достигають ягоди суниці та є гриби.

Днями пішов у розвідку, чи з’явилися перші весняні гриби. Вийшов на поле. Як побачив скільки квіток – аж дух перехопило від краси. Велика площа і кількість рослин просто вражає. Запримітив, що щороку їх кількість збільшується. Камерою телефона неможливо охопити масштаб та красу. Це треба бачити наживо.

Іван організував екскурсію на квітучу поляну для своєї племінниці Богданки та родича Дениса. Під час перебування на безкрайому килимі орхідей дітей переповнювали позитивні емоції.

Іван Тупиця розмірковує, що локація може стати туристичною принадою, як Долина нарцисів чи ліс крокусів у Березинці. Можна організовувати фотосесії, туристичні тури. Квітки цвітуть протягом місяця. Ще квітнутимуть два тижні.

Дикі орхідеї занесені до Червоної книги України. На Закарпатті зростає 50 видів різних форм, величини, забарвлення. Вони починають квітнути навесні і цвітуть до пізньої осені.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото Івана Тупиці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах