12:23 30.072023

Чому на Рахівщині варто відвідати Лазещину

Цікаве 8276

Лазещи́на — село в Ясінянській селищній громаді, Рахівського району, Закарпатської області, що в Україні. Неймовірним враженнями, чудовим походом та фотом поділився пан В’ячеслав (Vyacheslav Ygodzinskiy)

З Лазещини та її околиць видно чимало високих гір: Говерла, Петрос, Хом’як, Синяк, Близниці, Кукул та інші. Але між Свидовецьким хребтом та Синяком є ще одна гора, котра з Лазещини виглядає досить могутньою. Ця гора зветься Чорною Кливою. Її висота 1719 м. Учора я вперше на неї піднявся.

Старт на Чорну Кливу з кінця села Чорна Тиса, що біля Ясинів. На моєї електронній мапі початок дороги показано неправильно. Тому я втратив десь годину та марно походив по галявинам з покинутими хатами та лісовій багнюці поки нарешті не вийшов на на відносно непогану лісову дорогу. Десь за 3 км вона виходить на велику полонину, котра зветься Погарською. На цій полонині зараз випасають близько 50 корів. Але більшість колиб зруйновано та покинуто. Далі дорога йде невеликими полонинами з лісовими ділянками. Ще вище починаються зарості ялівця з окремими смереками. Стежка тут крізь прорублена та не крута, тому йти досить легко. На самій вершині густі зарості жерепу. Посеред нього стоїть невеличкий бетонний стовпчик старого кордону. Це і є вершина Чорної Кливи (1719 м). До неї я йшов близько 4 годин.

Похмуро, дує дуже сильний вітер та холодно. Тому я швидко фотографую файні краєвиди навкруги та вирушаю вниз у зворотному напрямку. На полонині Погарській роблю зупинку для фотографування та знову вниз. Останні два кілометри до села йду вже по гарній дорозі, котра не показана на моєї мапі. Внизу вже значно тепліше та нарешті з’явилося сонечко.

В цілому по прогнозу погода в цей день була прохолодною навіть у долині – вдень до 18 градусів. О сьомій ранку температура у Лазещині була десь 9-10 градусів та стояв туман, потім вийшло сонечко. Але к обіду усе небо затягнуло чорними хмарами, добре що без дощу. Дуже сильний холодний вітер. Тому трохи змерз, зато швидко спускався.

Про відстані (писав трек): від кінця села Чорна Тиса до хреста на полонині Погарській – 4,6 км, далі до вершини ще 3,4 км.е

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах