42041
08:30 3.082023

В Ужгороді провели літні спостереження за птахами в парку «Підзамковий»

Цікаве 2638

Які птахи живуть поряд із нами? Чим вони займаються влітку? Відповіді на ці питання шукали учасники літнього табору «Main Point Camp» разом зі старшою науковою співробітницею сектору природи відділу історії та краєзнавства Русланою Джахман. 2 серпня вона провела для них екскурсію найстарішим в Ужгороді парком «Підзамковий». Біля могутнього 400-літнього платана, який міг бути висаджений володарями ужгородського замку, вона розповіла діткам трохи про сам парк та про    птахів, яких у ньому можна зустріти. Юні дослідники дізналися, що тут, окрім горобців, дроздів, синичок, весною можна побачити навіть пташенят сірої сови. Серпокрильці чорні вже відлетіли в теплі краї, у синочок підростає малеча другої кладки, а мартини «перевдягаються» в зимове оперення. У кожного птаха свої клопоти.

Після короткого вступного слова    дітки отримали біноклі, які для спостереження надали колеги з Інституту еколого-релігійних студій, і тут почалося найцікавіше. Кожен хотів першим побачити пташку, але від галасу птахи замаскувалися високо в кронах дерев і помітити їх там було досить складно. Зберігати тишу й не налякати птахів – основне правило в бьордвочінгу. Як тільки дітки затихли й зосередилися на спостереженнях, то одразу й отримали результат. Спочатку вони слухали спів птахів і почули синичок та дрозда чорного, а потім вже й побачили їх. Протягом години бьордвочери    відзначили синицю велику, горихвістку чорну, самця чорного дрозда, голуба сизого, ворону сіру та ластівку міську в польоті, підкоришника звичайного та плиску білу та знайшли пусте гніздо горихвістки чорної.

Під час екскурсії Руслана Василівна ще показала мобільні застосунки, якими можна користуватися для визначення птахів, розповіла про смакові вподобання пернатих та небезпеку, яка чатує на них у місті, а дітки ділилися своїми знаннями і досвідом підгодівлі пташок.

Дітям сподобався бьордвочінг. Це цікаве хобі, яке поєднує активний відпочинок та можливість отримати нові знання про наших пернатих сусідів.

Про це інформує Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини