13:56 17.072023

Сезон маринування огірків: скільки коштують, яку суму готові викласти закарпатці

Цікаве 6531

На Закарпатті господині потроху приступили до консервації. Сезон, можна сказати, уже в розпалі. Якщо в попередні роки цим жінки займалися переважно у серпні, то наразі вже з червня почали робити перші закрутки.

Хоч у магазинах та супермаркетах такої продукції вдосталь, ґаздині воліють займатися консервацією своїми руками, кажуть, так вигідніше і смачніше, тим більше, що в державі війна і ніхто не знає, яких цін та взагалі чого чекати взимку.

Тож скільки коштують на ринках області огірки? Коли чекати зниження їхньої вартості? Чим їх замінюють господині? Яким рецептам надають перевагу: перевіреним бабусиним, чи новим із Інтернету? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Які ціни на огірки

Пані Олена зі Сторожниці збуває огірки зі свого городу в Ужгороді на одному з ринків. За кілограм свіжих овочів просить 35 гривень. Переконує, що вони чудово підійдуть не лише для салату, але й для консервації.

«У мене угорський сорт, огірки великі не наростають. Вони середньої величини і дуже хрумкі. Є й маленькі, вони просто ідеальні для закруток. Але дехто любить «закладати» порізані на скибки огірочки, щоб витягнув з банки і прямо в рот. Для цього можна брати й великі. Не можна сказати, що купують продукцію дуже активно. Найбільше в цьому сезоні 10 кілограмів у одні руки давала. А так – максимум по 5 беруть, але найчастіше – по кілограму», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» жінка.

У Хусті на ринку огірків також багато. Коштують вони в середньому 25-30 гривень.

«Маю огірки та кабачки. За кабачки прошу 20-25 гривень, залежно від величини та сорту, старі можу й по 10 віддати. Огірки – по 30. Якщо хтось бере велику партію, роблю скидки. На консервацію купують найдрібніші, їсти – великі. Найбільше в мене в цьому році купували 15 кілограмів. Були й такі, що брали 6-10 кілограмів. Але… щоб міхами, уже другий рік не продаю. Дехто купує маринувати кабачки, бо вони дешевші. Якщо в людей мало грошей, а зима довга та важка, це – також чудовий варіант. Не у всіх є місце під грядки, та й не кожному здоров’я дозволяє копатися у ґрунті. Однак сильно дешевшати огірки для консервації не будуть, максимум – гривень на 5», – запевняє продавчиня, що називає себе Іриною.

А що кажуть покупці?

Мукачівка Оксана Шманьо зізнається, що магазинної продукції не купує, бо вона дорога.

«Я в цьому році замаринувала поки що тільки 5 кілограмів огірків. Брала на ринку. Звісно, буду ще купувати. Загалом планую «закатати» хоча б 60 літрових банок. Донька вчиться в Києві, постійно потрібно передачі робити, та й самим щось їсти треба. У супермаркеті баночка огірків 60-100 гривень. І то – для однієї людини на вечерю не вистачить, така крихітна. Буду ще й аджику, лечо робити, томатну пасту, консервувати помідори, перець та гриби. Також маю намір овочевих паштетів наготувати, аби ніхто голодним не був», – запевнила вона.

Юлія Бокоч із Виноградова на консервацію огірків уже відклала гроші і каже, що от-от приступить до роботи.

«Я відклала 5 тисяч гривень, аби закупити помідори та огірки для консервації. Дещо ще в мене росте на городі, тож гадаю, підвал заповню, – переконує жінка. – Сусідка вже на 3 тисячі огірків набрала, але навряд чи більше не купить. Навіть пенсіонери беруть, бо бояться голодної зими. Загалом у більшості знайомих бюджет на закупівлю конкретно огірків – до тисячі-двох. Але в кого сім’я велика, цього мало».

Але дехто відмовляється від покупок через високу вартість продукції і розраховує тільки на те, що вродить біля хати.

«Я ніде не працюю, чоловік – інвалід, діти – студенти. Живемо з того, що вродить земля. Огірки, помідори, перець, капусту, часник, цибулю, моркву не купую ніколи. Їмо у свіжому вигляді з грядок, або ж мариную те, що маю вдома, – стверджує Лідія Фегер із Тячева. – Додаткових коштів у сімейному бюджеті на консервацію не передбачено, але вже «заклала» 40 банок різних закруток. До осені місця в коморі не буде точно!»

Які рецепти кращі?

Також «Карпатський об’єктив» поцікавився у закарпатських господинь рецептами, якими вони користуються, адже їх сотні… а то й тисячі. Тож обирають наші жінки вже відомі, перевірені, чи воліють експериментувати з новими?

Виноградівчанка Ірма Нодь зізнається, що випробує і нові рецепти, але великі партії овочів маринує за перевіреними.

«У невеликих порціях, 1-2 баночки, можу завжди проекспериментувати, щоб спробувати щось нове. Але найбільше любимо мої фірмові огірки в томатному соусі. За цим рецептом вони виходять пружними, хрусткими, з’їдаються всі до одного. Завдяки ніжному маринаду огірки мають гостро-солодкий смак, – розповідає «Карпатському об’єктиву» ґаздиня. – Отже, для маринаду беру: 1,5 л води, 1 ст. без гірки солі, 250 г цукру, 200г томатної пасти, 200г 9% оцту. Банки використовую по 0,7 л. із закрутками. На дно кожної кладу гілочку петрушки, 2 зубчики часнику, трохи кропу. Далі викладаю огірки середньої величини. Якщо великі, можна їх розрізати навпіл. Усі складові доводжу до кипіння. Заливаю огірки маринадом та стерилізую 15 хвилин. Для любителів гостренького можна додати пекучий перчик».

Тамара Глушко з Іршави вважає, що головне у маринуванні – аби не довго, бо вільного часу у жінки завжди бракує.

«У мене малі діти, тож довго «возитися» з закрутками не маю часу. Не експериментую, користуюся тільки одним, маминим рецептом. Він простий і консервація щоразу виходить смачною. На 5 кілограмів огірків беру: 3,5 л води, 100 гр. солі, 600 гр. цукру, 0,5 л оцту, за бажанням – прянощі. Крім того, ще додаю в кожну банку чорний перець горошок, лавровий лист, зубчик часнику, листя винограду та щіпочку кропу. Цим маринадом заливаю огірки, стерилізую 7-10 хвилин, закатую і готово!», – каже вона.

А от хустянка Наталія Синьо любить «побавитися» з новими рецептами і вважає, що загалом у житті потрібні новації – для адреналіну, вражень, згадок.

«Мені страшенно подобається щось робити вперше. Не боюся і нікому не раджу боятися нових смаків і нових рецептів. Краще зіпсувати продукти, ніж взагалі не спробувати щось зробити. Ось, наприклад, у цьому році я вперше готувала мариновані огірки в целофановому пакеті. Рецепт знайшла у Інтернеті. Вийшло досить непогано. Можу поділитися. Я робила з кілограму огірків. Їх помила, просушила. «Хвостики» потрібно відрізати і кожен огірочок 3-4 раз проколоти зубочисткою. Відтак беремо міцний целофановий пакет. Всипаємо туди огірки, 5-7 зубчиків розім’ятого часнику, додаємо 2 чайні ложки солі, пучок кропу, попередньо подрібнивши його. Пакет зав’язуємо і трясемо ним 5-7 хвилин. Після цього додаємо 300 мл води, знову зав’язуємо і на 2-3 години відправляємо у холодильник. Це – закуска не на зиму, а на вечір. Дуже смачна! А от якщо для тривалого зберігання, торік робила хрусті огірочки з хроном. У цьому, можливо, теж скористаюся ним, оскільки цей рецепт не вимагає додаткової стерилізації. На літрову банку беру: по листку винограду, 400-600 грам огірків (загалом, скільки влізе), 2-3 зубчики часнику, 2-3 смужки з корінця хрону, трохи кропу, 1 гострий перець, 5 горошин чорного перцю, лавровий лист. Попередньо огірки замочую на 4-5 годин. Кожну наповнену банку потрібно залити окропом, накрити кришкою та почекати 10 хвилин. Після цього у банки з огірками додаємо ложку солі, ложку цукру та півтори столові ложки оцту. Заливаємо окропом із каструлі та закручуємо. Перевертаємо банки вгору дном і добре укутуємо ковдрою для повільного остигання. В ідеалі остигати має не менше доби. Через 1-2 доби банки можна прибрати у прохолодне місце. Я зберігаю у підвалі», – поділилася тонкощами хазяйка.

Загалом рецептів безліч, закарпатки знаються на консервації дуже добре, тому закрутки наших жінок смакують усім. Головне, аби було що маринувати!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах