
Чим снідають закарпатці і що краще їсти вранці
Кажуть: сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогу. Утім це не зовсім правильно. Скільки і коли їсти залежить і від генетики, і від умов роботи, і ще від багатьох факторів. Більшість краян снідають легко, бо головне – випити міцної кави і зарядитися енергією. Та й уранці постійно метушня, тож багато хто обмежується бутербродами. Вдома пообідати вдається також далеко не всім… А от на приготування вечері у кожної ґаздині вже набагато більше часу, тож «начаклувати» можна і щось більш поживне.

Тож що їдять наші краяни на сніданок? Чому зробили саме такий вибір? А що кажуть дієтологи і лікарі про правильне харчування вранці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».
Яйця, каша, м’ясо
Валерія Конор із Ужгорода вранці і собі, й чоловіку, і дітям робить яєчню. Запевняє, що це і швидко, і смачно, і ситно.
«Я сама з дитинства на сніданок їла тільки бутерброди. Це могла бути скибка хліба з маслом, сиром, ковбасою, або з повидлом. Могли бути гарячі тости. Максимум – манна каша. Зараз раціон трохи змінила, підлаштувалася під доньок. Вони люблять яєчню, омлет, варені яйця. Чоловік їсть те, що є, він невибагливий. Та й ніколи в житті не просив мене вранці готувати йому першу страву, гарнір, салати чи ще щось. А от мій батько працював водієм, він маму змушував на сніданок йому подавати суп, другу страву з котлетою чи відбивною, а до кави ще й десерт – якесь тістечко, печиво, пряники. Обідав у їдальнях, де міг зупинитися під час рейсу. А вечеря знову мала складатися з трьох страв. У нашій родині такого немає. Дітям на обід щось готую звечора, вони собі тільки підігрівають, ми з чоловіком зустрічаємося у місті і йдемо в кафе перекусити. Вечеряємо вдома. От саме на вечерю і нас може бути 2-3 страви. Тоді я вже вільна, не треба нікуди квапитися», – каже вона «Карпатському об’єктиву».
Мукачівка Ізабелла Король зазначає, що намагається вести правильний спосіб життя і виступає за здорове харчування, тому вранці вся родина їсть злаки.
«Це може бути гранола, або каша з пророщеною пшеницею. Переваги в такій їжі такі, що покращується імунітет, очищається організм і дитина в мене практично не хворіє. Ми з чоловіком також. Спочатку йому не подобався такий раціон, але коли побачив, що почувається краще, має більше сил та енергії, зрозумів, що це добре. Кашу купую не ту, що в пакетиках у супермаркетах. Вона нездорова, зі шкідливими добавками, цукром. Запарюю звичайну дешеву і додаю до неї родзинки, порізані свіжі фрукти, ягоди, мед. Гранолу роблю сама в домашніх умовах – це звичайні вівсяні пластівці, сухофрукти, горіхи та мед. Обід готує для всіх мама. Вона живе з нами. Щоправда, приїжджаємо їсти тоді, коли хто може. Вечеря за мною. Це – обов’язково поживна страва і десерт із фруктами. Загалом раціоном ми всі задоволені», – наголошує жінка.
А от Василь Микитюк із Хуста не уявляє сніданок без м’яса.
«Я важко фізично працюю, тому в мене їжа має бути поживною, щоб мав сили. Завжди жінка готує свіже, встає на дві години раніше за мене. Сніданок може включати картоплю пюре з відбивними, макарони з фрикадельками, гречку з котлетами. Може бути піца, голубці, запечені курячі крильця з гарніром… Але щось обов’язково ситне. Дружина ніде не працює, має вдосталь часу куховарити. Діти на сніданок можуть їсти млинці, оладки, омлет. Жінка ж завжди обмежується бутербродами. П’ю зранку каву та компот. Обід у нас обов’язково із двох страв і також поживна смачна вечеря. Обідаю я тільки вдома, на кав’ярні не витрачаю коштів, хіба що коли хочеться з друзями посидіти. Можливо, мій раціон і не дуже здоровий, але вважаю, що життя занадто коротке для того, щоб обмежувати себе в тому, що людина любить», – впевнений чоловік.
Без булочок та ковбас
На жаль, правильно снідає в нашому краї справді дуже мало людей. Як наслідок потім – маса різних хвороб. А що краще вживати вранці щоб і не почуватися голодним, і щоб ця їжа не шкодила організму?
«Сніданок — справді важливий прийом їжі, бо саме він запускає обмін речовин, дає енергію та впливає на рівень цукру в крові й апетит на весь день, – каже ужгородська дієтологиня Анастасія Конош. – Але це зовсім не означає, що зранку треба об’їдатися. Більше того, багато людей після пробудження взагалі не мають апетиту. Сніданок повинен бути легким, але багатим на клітковину, вуглеводи та рослинні жири. При цьому солодких магазинних пластівців краще уникати. Це ж стосується і булочок, домашньої випічки. Перед прийняттям їжі бажано випити склянку води. Ідеально, коли між прокиданням та сніданком проходить хоча б година. Але… усі ми розуміємо, що мало хто прокидається о 5 годині. Ми не можемо надто відтягувати довго прийом їжі… бо в підсумку запізнимося на роботу».
Тож що краще тоді їсти? Які продукти підбирати?
«Хорошим варіантом може бути та ж вівсянка, але приготована на рослинному молоці або воді. Додати в неї можна: горіхи, насіння (льон, чіа), ягоди, яблуко або банан. А ще – трохи кориці, вона стабілізує цукор у крові. Інший варіант: домашній кисломолочний сир або грецький йогурт із додаванням туди ягід, меду, горіхів або насіння. Домашній сир можна їсти і з овочами та додаванням у нього ложки лляної олії. Яйця можна приготувати у вигляді омлету з цільнозерновим тостом, авокадо та овочами. Ця страва дає організму багато білка, довго тримає ситість. Ще один варіант – смузі. Основа: банан/ягоди + зелень (шпинат, мікрозелень) + рослинне молоко або йогурт. Можна додати також протеїн, лляне насіння або вівсянку. Непоганою стравою вранці може стати і тост із гумусом або авокадо. Як добавка може стати варене яйце, рукола, огірок, помідори. Такий сніданок буде і швидким у приготуванні, і збалансований», – додає фахівчиня.
А які страви вранці бажано не їсти?
«Добре розрекламовані солодкі пластівці та мюслі з магазину. Вони містять дуже багато цукру й майже ніяких поживних речовин. Як наслідок, страва може спричинити різкий стрибок цукру в крові, голод і сонливість вже через годину. Не радила б і білий хліб, булочки, круасани, особливо солодку випічку (тортики, кекси, печиво). Вони містять трансжири та маргарин, у них є прості вуглеводи, які швидко засвоюються, але не дають ситості надовго. Солодкі фруктові йогурти з магазину містять багато цукру, ароматизаторів, часто — мінімум білка. Краще обирати натуральний або грецький йогурт без добавок. Також варто уникати шинки, ковбас, сосисок. Це – оброблене м’ясо, часто з нітратами, підсилювачами смаку, жиром і сіллю. Вранці вони створюють дуже велике навантаження на шлунок та судини. Не рекомендується й пити соки із пакетів. Вони майже не містять клітковини, але в них є багато фруктози й цукру. Викликають стрибок глюкози — ефект як у солодкої газованої води. Каву, із якої ми звикли починати день, пити треба не на порожній шлунок, аби н6е було подразнення слизової шлунку, що може спричинити печію або знижений апетит (хибне відчуття ситості) », – зазначає вона.
На жаль, більшість із нас харчується не зовсім правильно. Але змінити раціон ніколи не пізно.
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися