39670
13:05 13.072022

На Петра Мокра відзначила храмовий празник

Цікаве 9329

12 липня церква східного обряду вшановує пам’ять святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Цього дня закінчується піст Петрівка, або Петрівчаний піст (говіння), у церквах проводять святкове богослужіння з миропомазанням.

На Закарпатті збудовано чимало Петро-Павлівських святинь. У таких парафіях 12 липня – храмовий празник. Кореспондентка «Карпатського об’єктива» побувала у селі Мокра, що на Перечинщині.

Село Мокра розташоване за 16 км від Перечина. Поряд з офіційною назвою вживається народна – Мокре. Вважається найдавнішим селом Турянської долини, виникло у ХІІ ст. Кілька разів змінювало місцезнаходження. Спершу хати були на пагорбах, потім перемістилися у видолок. Наразі тут проживає близько 400 чол. Підпорядковується Порошківському старостинському округу.

У селі є дві церкви: православна і греко-католицька. Православна збудована 1999 року (на фото – зелена). Греко-католицька трохи пізніше. 4 вересня 2011 року єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан освятив наріжний камінь. Незважаючи на те, що релігійна громада мала, святиню звели за два роки.

Цікавим є такий факт: пагорб, на якому височіє церква, це були сотинами батьків відомого письменника Закарпаття Юрія Шипа.

– У цій хаті я народився і виріс, – Юрій Васильович показує на обійстя, яке знаходиться поруч. Кореспондентці «КО» він розповів, що дітваком часто на цьому пагорбі молився навколішках. – Під час однієї з розмов із владикою Міланом торкнулися питання, що у селі нема греко-католицької церкви, а було б добре, як би була. Шукали підходящу земельну ділянку. Мене щось осінило: пагорб. Порадившись із сестрою, ми вирішили віддати батьківську землю релігійній громаді. Докладав багато зусиль, організовував збір матеріалу та коштів, щоб прискорити будівництво. Слава Богу, все вдалося, хоча було чимало труднощів.

Наразі церква зведена і облаштована, територія обгороджена, покошена. Встановлена капличка з Пресвятою Богородицею та два хрести із розп’яттям Ісуса. У церкві ікони оздоблені вишитими рушниками. Обслуговує парафію отець Анатолій. Богослужіння править раз у місяць та 12 липня, на храмовий празник. Має ще три приходи – у Порошкові, Ракові та Тур’ї-Пасіці.

Порядок підтримує церківник Василь Жиган (на фото). Перед святом покосив траву, бур’яни довкола, прибрав територію. Все робить безкоштовно. Чоловік розповів, що працює охоронцем на базі в сусідньому селі. На сьогодні припала його зміна, але він помінявся з колегою, щоб бути на Літургії. Понад вечір піде на роботу.

Розділити радість із братами і сестрами во Хресті прийшли вірники з довколишніх сіл та Перечина. До рідного села завітав і Юрій Шип (проживає у селі Великі Лази, що на Ужгородщині). Поет зачитав два вірші, які написав і присвятив апостолам Петру і Павлу. Присутнім сподобалося.

Після Літургії та миропомазання відбулася традиційна святкова трапеза. Пригощали бутербродами із ковбасою та сиром, печивом, цукерками, кавою.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини