39653
13:36 12.072022

Простір крафту: у Мукачеві відновлюють стару трикотажку

Цікаве 11095

Цікава будівля на вулиці Вокзальній у Мукачеві завжди привертала до себе увагу. “Стару трикотажку”, як її називають самі містяни, збудували в період Чехословаччини, на початку 1930-х як ремісниче училище, а згодом використовували ще й як школу для жандармів. Первісно у будівлі були прості прозорі вікна, а от кольорові вкладені, можливо, за період Радянського союзу. Будівля виконана у стилі модернізму. Це майже вся інформація, яку вдалося відшукати про цю будівлю, розповідає екскурсовод Вікторія Гудак.

“Все почалося із запитання Віктора Стинича, чи випадково я щось не знаю про стару трикотажку. Мене це також зацікавило, вирішила пошукати якусь інформацію. Завдяки посту в інтернеті отримала деякі фото з архіву мукачівців. Зокрема, є фотографія процесу будівництва. Ця світлина знаходиться у колекції мукачівця Сергія Тішина. Підпис на зворотньому боці – реміснича школа, 1936.

Ще я отримала декілька світлин, на яких зображений жіночий колектив трикотажної фабрики, що працювала у радянські часи”,- каже екскурсовод.

Віктор Стинич – головний ініціатор по перетворенню старої будівлі на атмосферний творчий простір. Його ідею розділив і Олександр Уманський. Свій експериментальний проект чоловіки назвали – “У вас є Трикотажка!”.

“У Мукачеві є декілька таких будівель, за якими місцеві шкодують і мріють про їх відновлення. Серед них завжди була і “стара трикотажка”. Зараз будівля переживає не найкращі часи, тому ми домовились про можливість проведення різних подій всередині, щоб оживити її. Ми мріємо і віримо, що будівлю можна зберегти та перетворити на громадський простір присвячений закарпатському крафту”, – розповідає Віктор Стинич.

План по “оживленню” будівлі досить простий, каже чоловік, там почали проводити різні події: тематичні зустрічі, майстер-класи, перегляди кіно, фотосесії, дегустації і т. д. Загалом вже вдалося організувати близько восьми тематичних вечорів. За символічні грошові внески учасників таких подій щоразу роблять якесь покращення.

Наразі події проводять тільки у двох приміщеннях, які вдалося прибрати повністю, а це приблизно 15-20% від усієї площі, яка становить 3500 м. кв. Та потенціал у будівлі набагато більший, каже чоловік.

“В першу чергу потрібно, аби мукачівці хотіли цього, щоб вони ходили на події і робили їх. А от символічні внески у вигляді 50-100 гривень ми використовуємо для мінімального відновлення трикотажки. З часом можна буде говорити про імпакт-фінансування. Це, наприклад, 100 мукачівців скинулися по 1000 євро, то маємо 100 000 євро, які можна направити в будівлю. А ще це можуть бути гранти та різні фонди, комерційна співпраця – оренда приміщень під майстерні, офіси, хостели чи ресторани, варіантів безліч”,- додає Віктор Стинич.

Наразі щотижня у приміщенні трикотажки вдається провести 4-5 тематичних подій. Мукачівці вже дізналися більше про виноробство на Закарпатті, побачили наш край в об’єктиві іноземних фотографів, побували на тревел-зустрічах, вечорі магії та переглянули низку кінострічок. Та це тільки початок, зазначають організатори з відновлення, тому запрошують до співпраці тих, хто шукає простір для організації власних подій чи просто бажає стати частиною цього творчого простору.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини