39650
13:15 12.072022

Рахівщина взяла участь у міжнародній конференції «Забезпечення екологічної сполученості для великих хижаків в Карпатах»

Цікаве 5031

Відбулася міжнародна конференція ”Забезпечення екологічної сполученості для великих хижаків в Карпатах”.

В її роботі взяли участь науковці та екоосвітники Карпатського біосферного заповідника та голова Рахівського ГО «РахівЕкоТур».

Конференція:

  • проходила в місті Бая-Маре, повіт Марамуреш, Румунія, 4-7 липня;
  • проведена як підсумковий захід проєкту ENI CCP HUSKROUA/1702 «Відкриті кордони для дикої фауни в Карпатах»/OBWIC;
  • зібрала понад п’ятдесят учасників із Австрії, Румунії, Словаччини, Угорщини, Болівії та України;
  • об’єднала представників наукових інституцій, природоохоронних установ, екологічних неурядових організацій, громадськості, а також органів місцевої влади та самоврядування.

Вікторія Бундзяк, начальник відділу еколого-освітньої роботи в Карпатському біосферному заповіднику, розповідає: – основною метою конференції було представлення основних напрацювань, зроблених у процесі реалізації проєкту «Відкриті кордони для диких тварин у Карпатах». Цьому була присвячена низка презентацій, які висвітлювали такі теми, як екологічна зв’язність у Карпатах, ландшафтні та стратегічні підходи до її підтримки, забезпечення функціональності екологічних коридорів, методи їх визначення в натурі та розробка відповідних заходів управління, стан популяцій великих хижих ссавців у регіоні, проблеми співіснування людини та дикої природи тощо. Також розглядалися питання реабілітації ведмедів, яка має важливе значення для збереження виду, і досвід функціонування лісової школи в румунському природному парку «Гори Мармарощини», який може бути корисним для українських природоохоронних територій.

Програма конференції включала екскурсію, в процесі якої учасники мали нагоду:

–ознайомитися з екологічним коридором в межах курорту Кавнік, який активно розвивається;

–вивчити виклики функціонування екологічного коридору в світлі збільшення антропогенного тиску, зокрема інфраструктурного;

–оглянути важливий компонент екокоридору – складову частину «Стримба-Баюц» об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи».

Працівники Спільного технічного секретаріату програми Угорщина-Румунія-Словаччина-Україна 2014-2020 HUSKROUA, за фінансування якої і здійснювався проєкт, високо оцінили.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах