39685
13:21 13.072022

У Карпатах розроблено новий маршрут, який включає відвідання болота «Чорне Багно»

Цікаве 11614

У національному природному парку “Зачарований край” розроблена нова екологічна стежка, яка включає відвідання болота “Чорне Багно”.

У національному природному парку "Зачарований край" розроблена нова екологічна стежка, яка включає відвідання болота "Чорне Багно". Тож перед тим як рушати у цікаву подорож пропонуємо познайомитись з унікальним торфовищем й фактами про нього: 1️⃣ Характерною особливістю цього болота є значна опуклість поверхні, яку називають куполом. Уявляєте?! 2️⃣ Тут глибина покладу торфу 6 метрів. Для порівняння, це висота двоповерхової будівлі й найглибший поклад серед боліт Українських Карпат. 3️⃣ Тут зосереджена значна кількість вересу звичайного, який у Карпатах є рідкісною рослиною. 4️⃣ У моховому покриві Чорного Багна переважає торф'яний або білий мох - сфагн дібровний, що зближує це болото з гірськими болотами Західної Європи. 5️⃣ Чорне Багно - ботаніко-гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення та з 2019 р. болото отримало міжнародний статус водно-болотного угіддя Рамсарської конвенції. Це притулок рідкісних видів і рослинних угруповань. У гірських умовах болота мають також ґрунтозахисне й гідрологічне значення. 6️⃣ Торфовище розташовано на висоті 840 м над рівнем моря й унікальною особливістю є заселення територій болота бобрами. Тварини не лише освоїли височину, а й почали активно будувати загати, що допомогло збільшити рівень води потічка і рівень ґрунтових вод.

Опубліковано Закарпатське відділення ГО "Українське товариство охорони птахів" Середа, 13 липня 2022 р.

Тож перед тим як рушати у цікаву подорож пропонуємо познайомитись з унікальним торфовищем й фактами про нього:

1. Характерною особливістю цього болота є значна опуклість поверхні, яку називають куполом. Уявляєте?!

2. Тут глибина покладу торфу 6 метрів. Для порівняння, це висота двоповерхової будівлі й найглибший поклад серед боліт Українських Карпат.

3. Тут зосереджена значна кількість вересу звичайного, який у Карпатах є рідкісною рослиною.

4️. У моховому покриві Чорного Багна переважає торф’яний або білий мох – сфагн дібровний, що зближує це болото з гірськими болотами Західної Європи.

5️.Чорне Багно – ботаніко-гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення та з 2019 р. болото отримало міжнародний статус водно-болотного угіддя Рамсарської конвенції. Це притулок рідкісних видів і рослинних угруповань. У гірських умовах болота мають також ґрунтозахисне й гідрологічне значення.

6️. Торфовище розташовано на висоті 840 м над рівнем моря й унікальною особливістю є заселення територій болота бобрами. Тварини не лише освоїли височину, а й почали активно будувати загати, що допомогло збільшити рівень води потічка і рівень ґрунтових вод.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах