38174
13:56 19.122021

Коли не було що їсти, їли тільки це – страва, яка ніколи не покидає столи Рахів'ян

Цікаве 7484

Банош, або бануш,– це традиційна страва гуцульської кухні, яка являє собою густу кашу з кукурудзяного борошна, звареного на вершках або сметані. Її ще називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб нагодувати багатодітну родину.

Олександр Гудак розповідає:

– Кажуть, що рецепт баноша придумали, коли зовсім не було що їсти, залишилася тільки сметана і трохи кукурудзяного борошна. За традицією кашу повинні варити на відкритому вогні, помішуючи дерев’яною ложкою. У приготуванні страви є багато важливих дрібниць. Наприклад, за традицією цю кашу має варити чоловік. Пояснюється це так: у приготуванні використовувалася овеча бринза, а всі страви, пов’язані з вівцями, готують тільки чоловіки. Ще одна особливість – посуд, який треба використовувати. Вважається, що справжній банош можна приготувати тільки в чавунному казані, а помішувати можна лише дерев’яною ложкою. Звісно, не в кожному господарстві є можливість готувати страву просто неба, але якщо вам випаде така нагода, неодмінно нею скористайтеся!

Ось що вам знадобиться для приготування баношу:

  • жирні вершки або сметана – 500 мл,
  • кукурудзяна крупа – 200 г,
  • сіль – за смаком,
  • бринза або шкварки – за смаком (для подачі).

Через те, що банош потрібно якомога швидше подавати до столу, почнемо з підготовчого етапу: обсмажування сала і нарізання бринзи. Коли каша буде готова, покладіть шкварки та сир на тарілку.

А тепер перейдемо до самого баношу. Виливаємо вершки або сметану в казанок. Зверніть увагу, що потрібно обирати продукти з жирністю не менше 20%. І ще один важливий момент: банош, приготований тільки на сметані, може мати кислуватий присмак. Тому деякі господині варять кашу на вершково-сметанній суміші, щоб збалансувати смак.

Казанок з рідкими інгредієнтами поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Важливо, щоб вершки не перегрілися, інакше маса може розшаруватися. Після цього дуже повільно засипайте кукурудзяну крупу, без упину помішуючи дерев’яною ложкою. Важливо робити це тільки в одному напрямку: або за годинниковою стрілкою, або проти.

Коли вся крупа опиниться в казані, додайте сіль та зменшіть вогонь до мінімуму. Тепер потрібно постійно помішувати кашу, поки крупа не стане м’якою. Якщо ви бачите, що банош стає надто густим, додайте трохи вершків. За консистенцією готова страва має бути схожа на густу сметану, а не на токан (дуже густа каша з кукурудзяної крупи та води).

А тепер найцікавіше: у банош не додають вершкове масло, і вам потрібно наче збити його в страві. Не знімаючи казана з маленького вогню, інтенсивно збивайте кашу ложкою. У підсумку на поверхні має виступити масло.

Готову страву викладіть у неглибоку тарілку, додайте шкварки та бринзу.

Гуцульский бануш за древнім рецептом Ольги Франко

Інгредиенты:

  • кукурузная мука – 1 стакан,
  • брынза – 100 г,
  • сметана – 3 стакана.

В небольшой кастрюле вскипятите сметану и всыпьте кукурузную муку. Главное правило правильного приготовления бануша – постоянно помешивайте кашу.

Проварите бануш 10–12 минут до готовности. По желанию можете посолить кашу, однако, если вы будете подавать бануш с соленой брынзой, соль в каше будет лишней.

Присыпьте готовый гуцульский бануш брынзой и свежей зеленью по желанию. Также бануш едят с ряженкой и кислым молоком. Приятного аппетита!

Банош зі шкварками та бринзою

Інгредієнти для 4–5 порцій:

  • 450 мл жирної сметани, краще домашньої,
  • 450 мл води,
  • 250 г кукурудзяної крупи,
  • 1 ч. л. цукру,
  • сіль – за смаком,
  • 100 г бекону або копченого сала з прожилками дрібно порізати,
  • 100 г соленого сала порізати кубиками,
  • 100 г бринзи покришити руками.

Воду зі сметаною, сіллю та цукром довести до кипіння в казанку або невеликій каструльці. Зменшити вогонь до мінімуму, помішуючи киплячу рідину, всипати тонким струменем кукурудзяну крупу. Варити, постійно помішуючи, як манну кашу, 10–12 хвилин. Каша готова, коли вона добре загусла й починає відставати від стінок, а на поверхні виступають крапельки жиру.

Тим часом на сухій сковорідці на середньому вогні підсмажити бекон і сало до хрусткості. Розкласти кашу по мисках, посипати кожну порцію бринзою і шкварками (смаженими до хрускоту салом і беконом), поливаючи жиром, що витопився під час смаження.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини