32937
16:55 12.082020

На Іршавщині до підбиваних страв додають чебрець

Цікаве 6517

На Закарпатті популярними є підбивані страви. Готують їх з кабачків, гарбузів, кормових динь, лопаток, квасолі, картоплі, грибів. Кожна господиня готує їх по-своєму, тому не існує, до прикладу, підбиваної квасолі схожої між собою, кожний суп особливий. Його можна споживати як теплий, так і холодний. Головний інгредієнт – яка-небудь кисломолочна основа. Сметану декотрі ґаздині замінюють кислим молоком чи кефіром, копченину не використовують, зелень дають будь-яку (зазвичай – кріп, петрушку) або й зовсім ніяку. Є рецепти з паприкою та без неї. Хтось вважає, що ця страва має бути дієтичною, а дехто любить наваристі, густі, калорійні. Кому як подобається, так і готує. Головне, що просто і смачно.

Розповім про особливість у приготуванні підбиваних страв на Іршавщині. До них додають чебрець – аромат і смак неймовірний. Використовують у свіжому вигляді або сушене листя рослини. Тому господині вирощують вдома цю пряність, роблять заготовки на зиму. Одразу зауважу, що не всі люблять, бо чебрець має сильний пряний запах і гострий гіркуватий смак.

Дієтичні підбиванні лопатки готують так. Для супу найкраще підійдуть жовті стручки квасолі. Почищені, помиті розламуємо на 2-3 частини. Варимо у підсоленій воді в емальованій каструлі хвилин 40. В посуді збиваємо сметану з кукурудзяною та пшеничною мукою (по одній столовій ложці). Якщо маса густа, додаємо води. Аби не було грудочок, у каструлю виливаємо через ситечко. Даємо закипіти. Потім додаємо свіжого молока. Під час кипіння додаємо гілочку чебрецю. Для аромату і смаку достатньо декілька хвилин. Чебрець виймаємо і викидаємо. Хто любить гострий смак, залишає. Досолюємо за смаком. Суп готовий.

– Запах чабрику дуже люблю, – кореспонденту «Карпатського об’єктива» зізналася пані Юлія з села Білки. – Сушений потру в руках, піднесу до носа і для мене це найкращий аромат світу. Чабрик додаю до підбиваних страв, плову, ставлю в каструлю з голубцями, присмачнюю м’ясні страви.

Чебрець додають і до начинки. Нагадаю, у деяких селах Іршавського району популярною є така смачна випічка як начинка. Без неї не обходиться жодна гостина. Страва смакує як сама так і з дзямою та м’ясом.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах