32940
21:37 12.082020

Квіти «безсмертна краса» користуються великим попитом на ринках Ужгорода. Фото

Цікаве 12740

На ринках Ужгорода та у квіткових магазинах є квіти на будь-який смак, для будь-якого приводу та для різних гаманців. Цвітіння сезонних квітів триває!

Наразі великим попитом серед покупців користується кермек. Слово «кермек» має тюркське походження – перекладається як «гірка степова трава». Квітка відома під назвами «статиця», «статице», «багновий розмарин», «морська лаванда», «безсмертник».

Місцем виростання кермеків часто є засолені ґрунти; деякі види утворюють так зване «перекотиполе».

Багато видів кермеку вирощують як декоративні рослини. Донедавна у квітникарстві використовували тільки до 30 видів (і то обмежено), зараз інтерес до цих рослин сильно виріс – у складачів квіткових композицій, ландшафтних дизайнерів й квітникарів-аматорів. У зв’язку з тим селекціонери створили чимало нових сортів, а також ввели в культуру низку дикорослих видів.

На пішохідних зонах площі Корятовича пенсіонерки торгують різними квітами. Серед ромашок, гладіолусів, айстр та інших сезонних квітів кермек привертає увагу яскравістю своїх чашок. Білі, жовті, фіолетові, рожеві… Така краса – годі очі відвести. Чималий букет коштує 40 грн. Люди купують по декілька охапків.

Пані в білому брючному костюмі та сонцезахисних окулярах купує три букети. Розговорилися. Один понесе на могилу батька, два засушить.

– Ці квіти я називаю «безсмертна краса». Сухоцвіт кермек зберігає яскравість своїх чашок більше року. А якщо поставите сухі букети в кімнаті, куди не будуть потрапляти промені сонця, то ця краса радуватиме вас і два, і три роки. Тільки не забувайте павутиння та пилюку знімати. Я виношу на вулицю і витріпую, протираю вологою ганчіркою, – ділиться досвідом жінка.

Продавчиня Наталія каже, місцеві угорці називають ці квіти «шоввіраґ», що з угорської перекладається як «солені квіти». Чому – не знає. Розповіла, що багато людей купують кермек для могил рідних – без води квіти «стоятимуть» декілька місяців. Любителі квітів вдома засушують і роблять різні композиції.

Період цвітіння статиці чималий – від липня до перших заморозків.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах