32931
15:35 12.082020

Як на Закарпатті розганяють бурю

Цікаве 3553

Магічні-обрядові дії для відвернення бурі, граду, буревію, припинення дощу проводили наші предки. На Закарпатті до наших днів збереглася лише невелика частина. Застосовують церковні дзвони, стрітенську свічку, пасхальний рушник, молитву.

У нашому краї цього літа бурі бувають часто. Відомо багато випадків, коли буря покрутиться над селом і кудись зникне. Одні села потерпають від бурі, а інші Бог милував. Буває, що на початку населеного пункту зіллє як з відра, дерева повалить, а в другому кінці – тільки зросить.

65-річна Єлизавета з Мукачівщини вміє проводити такий обряд. Про нього розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива»:

– Якщо я вдома і бачу чорні хмари над селом, починаються пориви вітру, за горою гримить, то залишаю роботу, одягаю лляний сарафан, прикриваю голову світлою хусткою, запалюю стрітенську воскову свічку і молюся. Молитва – велика сила. Читаю 40 «Отченашів» і 40 «Богородиць», «Вірую». Потім, тримаючи в руках запалену свічку, примовляю: «Як люди швидко ішли додому із стрітенською свічкою, так і ти, бурью, швидко розійдися». Слава Богу, біди вдалося уникнути, попадав файний дощик. Дуже важко щось зробити, коли бурі зійдуться з двох боків. То щось страшне робиться: громи б’ють так, що земля двигтить, вітер віє такий, що здається, вирве хату з фундаментом і понесе. Але я молюся далі і прошу Бога захистити мій дім, село від біди.

Декілька років тому в Перечині була така ситуація: на небі з’явилися великі чорні хмари, була така страшна картина, як перед кінцем світу. Церківник Іван покликав сусідів і пішли до церкви. Били у дзвони добру годину, таким чином врятували місто від біди.

У Малому Раківці на Іршавщині бурю розганяють не тільки стрітенською свічкою, а й пасхальним рушником.

– Аби пасхальний рушник мав силу, треба бути присутнім на всій Літургії з пасхальним кошиком. Якщо бачу, що на село насувається буря, то беру рушник і йду надвір, махаю ним і тричі примовляю: «Бурьо, розходися так скоро, як люди із пасками розходяться по хижах». Рушник не можна прати рік, бо інакше він не буде помічним. В хаті запалюю стрітенську або пасхальну свічку, – зауважила моя співрозмовниця Ганна Михайлівна.

Старожилка з Хустського району Гафія під нашої розмови зауважила, що розігнати бурю не під силу будь-кому. Це може зробити чоловік або жінка, які дотримуються посту, моляться, не грішать.

Люди, які проводять обряди, кажуть так: «Якщо не похоснує, то і не похибить. Захистити урожай, поле – не є гріхом. Коли біда, то людина хапається за все, навіть за соломинку».

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах