32926
13:58 12.082020

На Іршавщині кішка ловить кротів. ФОТО

Цікаве 8860

У селі Малий Раковець, що на Іршавщині, кішка ловить кротів.

Кроти мають мускусний запах, бархатисте хутро, через що мало які хижаки ловлять та їдять їх, не кажучи вже про домашніх тварин.

– У нашому саду, на городі живе багато кротів. Через кротовини незручно косити, коса дуже швидко тупиться. На переритих ділянках гине городина, – розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» Петро Васильович. – З кротами боремося різними методами, зокрема за допомогою різких запахів або звукових сигналів. Залишивши «небезпечну» ділянку, кріт піде на іншу. Плодяться добре – від 3 до 9 кротенят.

На поверхні ґрунту з’являються дуже рідко.

– Маркіза живе у нас сім років. Уміє ловити цих шкідників. Як вона це робить – загадка. Принесе в зубах закушеного крота, поставить у дворі і чекає, аби її похвалили і погладили. Кротів кішки не їдять, – каже господар.

Труп крота закопують подалі від хати.

***

Європейський кріт – типовий мешканець лісів і долин річок. Займає різноманітні місця проживання: узлісся лісів, луки, поля, сади, городи.

Кріт риє землю, гвинтоподібно занурюючись у ґрунт і поперемінно відгортаючи ґрунт лапами. На поверхні виявляється рідко; тут він незграбний, оскільки не може ступати, як більшість звірів, а пересувається повзучи.

Живиться ґрунтовими безхребетними, серед яких переважають дощові черв’яки. У меншій кількості жуків-коваликів, вовчків, гусениць, багатоніжок, павуків. Кріт може з’їсти і дрібних хребетних (мишу, ящірку, жабу), якщо вони малорухливі. За один раз кріт з’їдає до 20-22 г дощових черв’яків; за добу – близько 50-60 г корму, що трохи менше за його вагу. Годується кріт кілька разів за добу, оскільки їжа перетравлюється в його організмі за 4-5 годин. Швидкість перетравлення їжі визначає добовий ритм активності крота. У проміжках між годуваннями кріт спить в гнізді, згорнувшись в клубок. Голодним кріт може залишатися не більше 12-24 годин, після чого вмирає. На зиму робить трофічні запаси, що зазвичай складаються з паралізованих дощових черв’яків, яким кріт прокушує голови. У кротових норах знаходили до декількох сотень нерухомих черв’яків. Склад зимової їжі крота не відрізняється від літньої, проте взимку його потреба в їжі знижується. У сплячку кроти не впадають.. Тривалість їх життя – 4-5 років.

Все життя кріт проводить у підземних норах, які прокладає в різних горизонтах ґрунту. Нори бувають двох типів: житлові й кормові. За ніч може вирити 50-метрову нору.

Кроти приносять користь, винищуючи шкідливих комах і змінюючи структуру ґрунту – розпушуючи його й збагачуючи органічними речовинами. Багаторічна рийна діяльність кротів приводить до поліпшення ґрунту; надлишок вологи по кротовинах стікає в нижчі ґрунтові горизонти. Одночасно кріт вважається шкідником городнього й садового господарства. Риючи свої нори, він ушкоджує коріння рослин, тим самим порушуючи їх нормальне живлення й часто приводячи до загибелі. Кроти також знищують корисних для ґрунту дощових черв’яків.

Борються з кротами найрізноманітнішими методами, зокрема за допомогою різких запахів (поміщаючи в кротовини нарізану цибулю, часник, ганчірки, змочені гасом, і т. д.) або звукових сигналів (вертушок очеретин, ультразвукових пристроїв та ін.).

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах