Великодня паска з цитрусовим смаком
Вихід: 3 пасочки вагою 650 г
Інгредієнти
для тіста:
– 1 пакетик сухих дріжджів (11 г),
– 6 склянок (250 мл) борошна (+1 ст. л.),
– 75 г (+1 ст. л.) цукру,
– 2 ст. л. теплої води,
– 1 склянка гарячого молока,
– 2 невеликих яйця,
– 5 великих яєчних жовтків,
– 1/8 ч. л. солі,
– ½ ч. л. ванільного екстракту,
– цедра ½ апельсина,
– цедра ½ лимона,
– 1 ½ ст. л. віскі/бренді/коньяку,
– 55 г розтопленого вершкового масла,
– ¼ склянки олії;
для глазурі:
– 1 яєчний білок,
– 200–250 г цукрової пудри,
– 1–2 ч. л. лимонного соку.
Спосіб приготування
У великій мисці з’єднайте дріжджі, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукру й теплу воду. Добре все розмішайте, накрийте миску харчовою плівкою або чистим кухонним рушником і поставте в тепле місце на 10–15 хвилин. Коли опара почне бродити (пінитись), додайте до неї 2 склянки просіяного борошна та гаряче молоко. Перемішайте за допомогою дерев’яної ложки. Накрийте миску рушником і залиште опару підходити ще на півгодини.
У зручній чаші збийте за допомогою міксера 2 яйця, 4 жовтки разом із цукром на пухку масу.
Поєднайте яєчну суміш з опарою. Сюди ж додайте сіль, ванільний екстракт, цедру апельсина й лимона, алкоголь, розтоплене вершкове масло та олію. Добре змішайте всі інгредієнти за допомогою лопатки або ж міксером зі спеціальною насадкою для замішування тіста. Додайте 4 склянки просіяного борошна. Спершу вмішайте борошно за допомогою дерев’яної ложки, а потім викладіть тісто на поверхню, присипану борошном, і вимішуйте вручну хвилин 5–10. Готове тісто перекладіть у велику миску, накрийте кухонним рушником і поставте в тепле місце, щоб підійшло (1–1,5 год.) Тісто має збільшитися вдвічі.
Дно форм обов’язково вистеліть промащеним папером, а стінки змастіть жиром. Руки змажте вершковим маслом. Набирайте частинами тісто й одразу ж заповнюйте не більше ніж на 2/3 висоти підготовлені форми. Поставте їх у тепле місце, накрийте рушником і дайте тісту підійти протягом 25–30 хвилин.
Тим часом розігрійте духовку до 175°С. Перед тим як ставити паски в духовку, змастіть їх зверху збитим жовтком. Випікайте при температурі 175°С перші 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 160°С і печіть ще 25–30 хвилин. Готовність перевіряйте за допомогою дерев’яної шпажки. Перед тим як прикрашати паски, дайте їм повністю охолонути.
Для приготування глазурі збийте в легку піну білок, почніть втирати в нього цукрову пудру дерев’яною ложкою (від металевої глазур посіріє), а насамкінець додайте лимонний сік. Нанесіть помадку на паску, прикрасьте зверху цукатами, кольоровим цукром та будь-яким іншим оздобленням.
Світлого і доброго свята!
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися