Штолен
Традиційна німецька різдвяна випічка.
Інгредієнти:
– молоко – 300 мл,
– яйця – 3 шт.,
– цукор – 200 г,
– ванільний цукор – 2 г,
– вершкове масло – 400 г,
– сухі дріжджі – 14 г,
– борошно – 1 кг,
– ром – 100 мл,
– родзинки – 300 г,
– мигдаль – 200 г,
– цукати або сухофрукти – 300 г,
– мелений імбир – 2 ч. л.,
– цукрова пудра.
Спосіб приготування
Родзинки замочуємо в ромі й залишаємо на 5–7 годин.
Готуємо опару: молоко підігріваємо (воно має бути тепле, але не гаряче), всипаємо 1 ст. л. цукру й перемішуємо. Додаємо дріжджі (сухі дріжджі можна замінити на 50–60 г сирих), перемішуємо. Всипаємо 200 г борошна і знову перемішуємо. Накриваємо серветкою й ставимо в тепле місце – опара повинна піднятися.
Яйця збиваємо з цукром та ванільним цукром. Додаємо опару, що вже підійшла, 500 г борошна, перемішуємо, накриваємо серветкою і ставимо в тепле місце, щоб тісто піднялося. Додаємо 350 г м’якого (не розтопленого) масла й перемішуємо. Потім 200 г борошна, перемішуємо, накриваємо серветкою і ставимо в тепле місце – тісто знову має піднятися.
Горіхи подрібнюємо. У тісто додаємо родзинки (разом з ромом), горіхи, цукати, сухофрукти, спеції. Якщо необхідно, підсипаємо борошно. Тісто не повинно прилипати до рук.
Ділимо його на дві частини, кожну розкачуємо у формі овалу. Відступивши близько 2 см вліво від середини, робимо заглиблення. Звертаємо штолен. Деко застилаємо папером для випічки або трохи змащуємо маслом. Викладаємо штолен.
Накриваємо серветкою, даємо піднятися й забираємо серветку. Ставимо деко в розігріту до 180°С духовку. Випікаємо протягом години. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою або зубочисткою (якщо шпажка суха, штолен готовий).
Розтоплюємо 50 г вершкового масла. Штолен виймаємо з духовки й відразу змащуємо маслом. Рясно посипаємо цукровою пудрою.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися