Мукачівка готує сегединський гуляш з картопляними кнедлями

Опубліковано: | Переглядів: 2906
  • Поділіться із друзями:

Користувачка мережі Фейсбук Вікторія Швардак з Мукачева дала старт флешмобу «Улюблена страва закарпатської кухні».

 

1

Ольга Легельчик узяла в ньому участь, приготувавши сегединський гуляш з картопляними кнедликами. В класичному рецепті кнедлі мають бути з дріжджового тіста, ґаздиня замінила їх картопляними, що і привернуло увагу кореспондента «Карпатського об’єктива». 

сегединський2

– Це абсолютно допускається. Люблю експериментувати, як і кожна господиня, маю свої фішки, – зауважує пані Ольга.

Мукачівка розповіла чимало цікавого про улюблену страву багатьох закарпатців: «Своєю стравою сегединський вважають і угорці, і румуни, і словаки, і чехи. Але її сміливо можна назвати мультикультурною, стравою декількох кухонь. До речі, не все те сегединський, що наші люди називають сегединським. Деякі ґаздині готують з грибами, але це уже інша страва і нема чого її називати сегединським».

Охоче поділилася рецептом:

– Беру частину файних копчених свинячих  ребер, а частину свіжих. Коли нема реберець, то готую з жирної свинини, ріжу і тушкую в старовинній чавунній гусятниці. Нарізаю кружальцями цибульку, обсмажую її в смальці. Додаю кмин, червоний та чорний духмяний перець, солю і цукрую. Ложка цукру додасть м’ясу ніжності. Моя мама використовує традиційні прянощі, а я люблю східні спеції, то додаю карі. Як м’ясо напівготове, додаю до нього попередньо промиту квашену капусту.   Хтось не любить кислу капусту, то виварює, але це неправильно. І тушкую, доливаючи води. Як капуста стала м’якшою, а м’ясо готове, наливаю півлітра, а то і більше, сметани. Такої рендешної, жирної. Не бійтеся: сметаною сегединський не зіпсуєте. Коли закипить із сметаною, знімаю з вогню, пробую, якщо потрібно, то досолюю.

 До нього готую гарнір кнедлі. У нашій сім’ї люблять крумпляні, тому час від часу і готую їх. Варю 5-6 середніх картоплин у мундирах, як охолонуть, обдираю шкірку, пропускаю через м’ясорубку. Додаю  яйце, трохи муки і замішую тісто. Розкатую в рулет товщиною два см і нарізаю по довжині рулету менші. Варю їх у киплячій підсоленій воді. Можна промити. Страва смакує теплою.

Тетяна Грицищук, фото Ольги Легельчик

сегединський1

 

«Карпатський об’єктив»
Loading...

Анонси подій

Січень 2018
ПнВтСрЧтПтСбНд
« Гру   Лют »
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     

Останні новини

Переглянути всі Останні новини
city.uz.ua crossword

    Різне:

  • ТБ програма

  • Гороскоп

  • База крадених велосипедів

  • Рецепти

  • Погода

    • Ужгород

      Невелика хмарність завтра вранці.

      • Ясно

        Зараз: -2.92°C/1017.53гПа

      • Ясно

        Об 15 годині: -4.23°C/1018.19гПа

      • Ясно

        Об 16 годині: -4.46°C/1018.49гПа

      • Ясно

        Об 17 годині: -4.54°C/1018.78гПа

      • Ясно

        Об 18 годині: -4.51°C/1019.11гПа

    • Мукачеве

      Невелика хмарність завтра вранці.

      • Ясно

        Зараз: -2.8°C/1017.47гПа

      • Ясно

        Об 15 годині: -3.42°C/1018.2гПа

      • Ясно

        Об 16 годині: -3.46°C/1018.55гПа

      • Ясно

        Об 17 годині: -3.41°C/1018.88гПа

      • Ясно

        Об 18 годині: -3.28°C/1019.23гПа

    • Берегове

      Невелика хмарність завтра вранці.

      • Ясно

        Зараз: -2.86°C/1017.21гПа

      • Ясно

        Об 15 годині: -3.3°C/1018.01гПа

      • Ясно

        Об 16 годині: -3.26°C/1018.36гПа

      • Ясно

        Об 17 годині: -3.29°C/1018.69гПа

      • Ясно

        Об 18 годині: -3.3°C/1019.03гПа

    Ми в соцмережах:

Спецпроекти

Заробітчани

Життєві історії

Запитання юристу

Історія Закарпаття

Новини Закарпаття

Спортивні новини

Надзвичайні та кримінальні події