43187
15:11 21.042024

Весняні переспіви птахів: на Закарпатті синички просять ціці

Цікаве 2048

Завдяки героїзму українських захисників ЗСУ закарпатці можуть слухати пташині співи і насолоджуватися ними.

Я народилася і виросла у мальовничому гірському селі Малий Раковець, що на Іршавщині. У садах, на полях, лісах тут цілий рік живуть різні пташки, які своїми співами додають настрою, прикрашають буденне життя селян. Завдяки співам птахів люди здавна визначали погоду. Птахи – чудові синоптики. Люди придивлялися до поведінки птахів. Вони могли видавати інформацію не тільки про погоду на найближчі дні, а і попереджати про небезпеку. Низько літають ластівки – буде дощ. Сойка реве – до похолодань. Є таке повір’я: якщо сорока залетіла на обійстя – чекай новин та гостей. Ворона каркає на недобре.

Ми з братами і сестрами, будучи дітьми, ходили у ліс по ягоди, гриби. І завжди милувалися співом пташок. Відтоді минуло багато років, але пташині мелодії досі гріють моє серце, повертають у дитинство.

Нещодавно відкрила для себе новий спів синичок. Може і чула раніше, але не надавала цьому значення.

У березні ми з братом приїхали до рідного села, щоб почистити та обрізати садові дерева.

– Ціці дай, ціці дай, – просила синичка з жовтим окрасом на шиї, гойдаючись на гілці яблуні. Цей кумедний спів відволік нас від роботи. Просила декілька разів, ніхто не дав – то вона і полетіла. Видно, це був самець. Наступного дня на вишні синичка співала “бери ціці, бери ціці”. Протягом дня ці переспіви про ціцю ми чули декілька разів. Це звеселяло нас, додавало настрою і сил у роботі. Видавали синички й інші звуки, переважав звук “ц”. Співали і по-нашому: ци-так, ци-так.

– Так, так, – відповідали ми.

Гостюючи в Ужгороді у родичів, мою увагу привернув спів пташок у саду про ціці. Пташка довго просила ціці. Її прохання я записала на диктофон.

У Перечині, де я проживаю, синички, здебільшого ціріпонять, видають багато цвуків «ц», якщо прислухатися, то чути слово “вожак”, “підь-підем”. Часто, особливо о шостій ранку, добре чути спів-прохання: ціці дай.

Співи синичок мене зацікавили. Я написала свої спостереження до групи “Птахи України” у соцмережі Фейсбук. Користувачі також поділилися своїм спостереженнями. Декілька також чули про ціцю.

Довідково

Синиці дуже голосисті і обмінюються між собою багатим набором свисту та інших звуків.

У природі налічується близько 65 видів синичок. Відкрила для себе вусату синицю. У самця такі вуса, як у Шевченка. Багато хто думає, що свою назву пташка отримала завдяки синьому кольору оперення, однак синиці рідко мають такий колір у забарвленні, і це викликає подив. Насправді синичка отримала свою назву завдяки звукам, які видає. Якщо прислухатися, то можна почути «сі-синь-сі». Звідси і назва.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото із доступних джерел Інтернету

Диктофонний запис співу синички автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах