39163
12:52 20.042022

На Рахівщині у лісах від зимового сну прокинулися ведмеді

Цікаве 10305

У мисливських угіддях ДП «Ясінянське ЛМГ» від зимового сну прокинулися клишоногі.

Свіжі сліди бурих ведмедів все частіше фіксують єгері, а це значить, що тварини увійшли в активну фазу циклу життєдіяльності, розповіли лісівники.

Для бурих ведмедів період сну починається між жовтнем та груднем. Зазвичай вони викопують барліг, який може служити їм протягом кількох наступних років. Природні печери або ущелини іноді теж можуть згодитися. Перед початком зими ведмеді ретельно вистеляють барлоги травою, листям, папороттю та мохом. Це затишне місце найкраще підходить для зимового сну. Під час зимового відпочинку частота їх серцебиття та дихання сповільнюється, однак, ведмеді можуть легко прокинутися в разі небезпеки, коли їм треба захиститися. Перед зимовим відпочинком ведмедям необхідно достатньо їжі, щоб сформувати належний шар жиру, адже вони втрачають третину своєї ваги протягом зимового сну.

На початку зими у ведмедиць з’являється потомство. Малята з’являються на світ сліпими, без шерсті та зубів. Важать всього півкілограма і ледве досягають 25 см завдовжки. Цікаво, що соски у ведмедиць розташовуються не вздовж лінії живота, як у більшості тварин, а в найтепліших місцях: у пахвових і пахвинних западинах. Ведмежата харчуються молоком 20-відсоткової жирності все ще сплячої мами, і швидко ростуть. За кілька місяців такого харчування ведмежата абсолютно перетворюються, і з барлогу вони виходять вже волохатими та спритними, однак ще зовсім не самостійними.

В природі не існує чітких рамок для початку та завершення зимового сну ведмедів і все залежить від температури повітря та обміну речовин і енергії у тварини.

До речі, ведмідь у барлозі зовсім не смокче лапу. Справа в тому, що в січні та лютому відбувається зміна шкірного покриву на подушечках лап. Стара шкіра лопається, свербить, що завдає ведмедеві відомих незручностей. Для того, щоб полегшити свербіння, ведмідь облизує лапи, – підкреслюють працівники лісництва.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
У суботу «Минай» зіграє з одеським «Чорноморцем»
11:39
В Ужгороді різко подешевшала рання капуста
11:24
Всі новини