35877
12:29 30.042021

Традиції Закарпаття: у Страсну п’ятницю закривають дзеркала

Цікаве 4394

Сьогодні, 30 квітня, християни східного обряду зустрічають Страсну п’ятницю – найсуворіший та найскорботніший день Страсного тижня. Цей день треба провести у скорботі, згадуючи страждання і смерть Ісуса Христа. Вірники дотримуються суворого посту, аж до відмови від їжі. У Страсну п’ятницю діють суворі заборони. Не можна виконувати важку роботу, прати, шити, вишивати, працювати у саду та на землі. Не можна голосно веселитися, випікати паски, порушувати піст.

У Страсну п’ятницю у церквах проводиться обряд виносу Плащаниці. На богослужіння вірники приходять в темному одязі, жінки прикривають голову чорною хусткою.

У деяких населених пунктах Закарпаття закривають дзеркала.

У Малому Раківці, що на Іршавщині, дзеркала (у ванній кімнаті, у передпокою) закривають у четвер після Христових Страстей. Закривають чистим кухонним рушником або скатертиною чи тканиною. Відкривають їх після виносу Плащаниці, а дехто це робить аж після Христового воскресіння або в неділю вранці, коли родина збирається до церкви для освячення пасхального кошика. Відкриваючи, господиня радісно промовляє: «Христос воскрес!» Про це кореспонденту «Карпатського об’єктива» розповіла Єлизавета Василівна.

– Вважається, що негоже дивитися на своє відображення у ці дні, коли Ісуса розп’яли і він був на хресті, – зауважила моя співрозмовниця.

Марія Михайлівна народилася у Малому Раківці, 30 років проживає в Ужгороді. Традицій рідного села дотримується – закриває всі дзеркала, які є в хаті. Каже, що ніхто з членів сім’ї у Страсну п’ятницю не дивиться у дзеркало.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах