28706
16:04 2.092019

Усе життя – у дитячий обіймах, або Як Марта Маркуш із хустського Вишкова поєднала дитячу мрію зі своїм покликанням

Цікаве 3057

45 років тому молодою вихователькою Марта Василівна Маркуш назавжди поєднала свою долю з Вишківським ДНЗ №1 «Веселка», що на Хустщині. А 1-го серпня минуло 35 років відтоді, як ця енергійна та мудра жінка очолила колектив закладу.

За цей час тут виховалося не одне покоління вишківчан. Колишні випускники приводять сюди своїх діток, а дехто, можливо, і внуків. Багато змін відбулося у стінах дитсадка за ці роки. Він справедливо вважається одним із кращих у районі. Та незмінними залишаються тепло й доброта, з якими щоранку зустрічають маленьких вихованців працівники дитсадка, адже, як стверджує їхня незмінна наставниця – Марта Василівна, – все починається з любові… любові до дітей, до своєї справи – місця, де оселилося дитинство.

Від дитячої мрії до життєвого покликання

Народилася пані Марта 25 січня 1956 року в с.Широке Виноградівського району. З теплом згадує дитинство, особливо навчання в школі. До усміхненої і доброзичливої дівчини постійно тягнулися діти. Завжди відповідальна, готова допомогти, наділена відмінними організаторськими та лідерськими здібностями, вона була незамінною в учнівському колективі. Зізнається: завжди мріяла працювати вихователем. Тож і вибір навчатися у Мукачівському педагогічному училищі зовсім не випадковий. Здобувши спеціальність вихователя дошкільного закладу, допитлива дівчина вступає також на математичний факультет УжДУ на заочну форму навчання, адже з дитинства захоплювалася й цією точною наукою. Паралельно розпочинає перші трудові кроки вихователем у Вишківському ДНЗ. У 1977 році пані Марта випускає свою першу велику групу дошкільнят – 33-х малюків-семирічок. За кілька років – у 1978-му – її призначають вихователем-методистом, а в 1984-му талановитого педагога запрошують очолити колектив садочка. Це рішення, зізнається, далося нелегко, адже у 28 років взяти на тендітні жіночі плечі таку відповідальну ношу далеко не кожному під силу, але підтримка люблячого чоловіка, рідних – то, як кажуть, великий внесок у жіночу кар’єру. Хоча у цьому випадку жінкою аж ніяк не керували амбіції…

Колектив як одна сім’я

Озираючись назад і вдивляючись у сьогодення, Марта Василівна із великою повагою та любов’ю говорить про колектив ДНЗ №1, адже її колегице сумлінні працівники, які доглядають, навчають, люблять, наче рідних, своїх вихованців. «У нас склалася родина однодумців, де, як і в будь-якій сім’ї, є люди старшого віку та молодь – і це прекрасно, адже моє кредо – мудрість старшого покоління і новизна молодого – це сила, яка сприяє розвитку й процвітанню закладу». Кожним зі своїх працівників завідувачка пишається: «Із 20 наших педагогів – 15 мають вищу освіту, з них 2 – спеціалісти вищої категорії, 5 – другої категорії і 3 вихователі із середньою спеціальною освітою мають звання «Вихователь-методист». Усі вони – творчі, енергійні і талановиті, ретельно готуються до занять, адаптують інноваційні методики до умов ДНЗ. У нас дійсно чудові фахівці, це і працівниці з-понад 25-річним стажем – Сільвія Мацола, Світлана Фанта, Катерина Бонгар, Валентина Мельник, музичний керівник Моніка Паш, вихователь-методист Світлана Шоваг, знаюча та креативна молодь – практичний психолог Ірина Вайда, вихователі Оніта Шовак, Ірина Черевиченко, Тетяна Савко, Наталія Фанта, Юлія Кондрат. Вони всі люблять свою справу». І направду колектив дитячого садочка впродовж усіх років робить усе можливе, щоб заклад був затишним і теплим, щоб малечі тут було цікаво і радісно. У «Веселці», яку нині відвідує 215 дітей, створено всі необхідні умови для зростання, навчання та розвитку дітей. Недарма ДНЗ є активним учасником та переможцем різних районних й обласних конкурсів, зокрема таких, як «Гармонія руху», «Сузір’я талановитих дошкільнят», «Осінній барвограй», «Писанкове мереживо Хустщини» та багатьох інших.

Кукурудзоплетіння – корисне заняття для розвитку дітей

Має садок і свої родзинки. Одним із видів діяльності творчого розвитку дітей, яким активно займаються у садку, є кукурудзоплетіння. Кілька років тому у стінах дошкільного закладу на цю тему навіть було проведено міжрегіональний семінар. Найперше, зауважує очільниця ДНЗ, таке заняття – це розвиток дрібної моторики дитячих рук, важливість якої не варто недооцінювати. Окрім того, у Вишкові – це прадідівське ремесло, один із поширених видів заробітку, яким займається багато родин. «Ми зробили спеціальні маленькі верстати, на яких дітки виготовляють різні вироби з листя кукурудзи. Їм це дуже подобається. Займаються здебільшого після обіду або – якщо погана погода – замість прогулянки. Бачили б ви, як вони стараються! Маленькими рученятами скручують мотузки, наносять орнаменти. До слова, у 2013 році цим видом дитячої діяльності зацікавилися у Києві, ми подали всі необхідні матеріали і навіть стали лауреатом II ступеня Всеукраїнського конкурсу в номінації «Інновації формування творчої особистості в дошкільних і позашкільних закладах освіти».

– Велику увагу звертаємо на підготовку малят до школи, заняття проходять у ігровій формі, – ділиться думками Марта Василівна. Загалом станом на 2019 рік ДНЗ підготував до школи 2 345 дітей. До слова, до 2017 року, а саме до відкриття у селищі Вишково дошкільного підрозділу навчально-виховного комплексу I-III ст. ім.Ференца Келчеї, тут діяли дві угорськомовні групи.

Головне в роботі – любити дітей

Щоб працювати в дошкільному навчальному закладі, переконана Марта Василівна, в першу чергу треба любити дітей такими, як вони є: «Любов – це головне. Дошкілля – це перша сходинка соціального життя дитини. І наскільки тепло її приймуть у цьому закладі, так вона надалі сприйматиме світ, розвиватиметься як особистість. Наша праця – нескінченна у плані пізнання й вдосконалення».

Немає можливості вмістити в одній статті все, про що ми говорили з пані Мартою під час зустрічі. Відповідь на будь-яке питання про себе вона з великим ентузіазмом перетворювала у розповідь про улюблену роботу, чудових і дружних колег та про вихованців дитячого садка і їхніх батьків, яким теж завдячує за розуміння й підтримку. За роки сумлінної праці Марта Василівна, як талановитий педагог, умілий керівник, неодноразово нагороджувалася почесними відзнаками різних рівнів, серед яких і грамоти відділу освіти, молоді та спорту Хустської РДА, районної адміністрації та ради, департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА, диплом Міністерства освіти та науки України. Також завідувачка відзначена обласною педагогічною премією імені Августина Волошина та є призером конкурсу благодійного фонду «Вишково» – «Людина року». Та особисто для мене найкращим свідченням дивовижності цієї жінки є реакція її вихованців – побачивши завідувачку, малюки оточують її, намагаючись обійняти й обов’язково розповісти щось дуже важливе. А вона відверто і щиро радіє їхнім успіхам та здобуткам.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах