16646
11:46 1.102017

Як святкували найяскравішу подію закарпатської осені – «Берег-фест»

Цікаве 4950

30 жовтня в селі Яноші, що на Берегівщині почали гуляння одного з найстаріших фестивалів Закарпаття «Берег-фест» або День добросусідства, який проводять вже в 52-ий раз. Традиційне гасло фестивалю залишилося незмінним  «Дружба без кордонів».

IMG_3152

І це дійсно можна було побачити під час святкування, адже привітати місцевих мешканців та гостей краю забралися гості не лише із Закарпаття, а і сусідніх Угорщини та Румунії. Всі вони разом урочистою ходою рушили до головної локації фестивалю,  а за ними шикувались вози з новим урожаєм винограду.

Варто зауважити, що стадіон села Яноші, який і був центром святкування ретельно підготували задля такої почесної місії, а святкова сцена знаходилася в мальовничому маленькому лісочку, який був схожий на казку.

На урочистому відкритті українсько-угорського дня добросусідства Геннадій Москаль здивував присутніх своїм виступом на угорській мові. Хоч і з невеличким акцентом, але його слова зрозуміли всі: «Дорогі друзі, з радістю вітаю всіх вам на цьому фестивалі. Цим фестивалем, ми показуємо, що шануємо культуру наших народів, адже Угорщина та Україна завжди будуть добрими сусідами».

IMG_3016

Василь Брензович голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України зауважив, що сьогодні особливий день, адже святкування Дня добросусідства припало якраз не найкращі части українсько-угорської дружби.

«Сподіваюсь, що це свято покаже всім, що українці, угорці, румуни чи представники інших національностей в першу чергу прагнуть зберегти мир на рідній землі. Маю велику надію на те, що ці погані часи минуть і наші країни знову будуть в таких дружніх відносинах, як колись, а це все ми тільки згадуватимемо як поганий сон», – наголосив Василь Брензович.

Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини з питань контролю за закордонними інвестиціями у своєму виступі «нас об’єднує набагато більше речей ніж розділяє. Я згідний з паном Брензовичем, що проблемне питання між нашими країнами (стосовно закону «Про освіту») потрібно якнайшвидше розв’язати. Ми маємо повернутися на попередній шлях та виконувати ті завдання, які зміцнюють та поглиблюють співпрацю між Україною та Угорщиною. Ми як і до цього, готові до такої спільної роботи. »

Оскар Шестак, голова Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини привітав всіх гостей свята та згадав прислів’я «Друзів можна пізнати в біді». Він підкреслив, що ситуація, яка склалася стане випробуванням багаторічної дружби двох країн.

«Угорщина завжди була другом України – так буде і в майбутньому. Те, яким буде майбутнє українсько-угорських відносин залежати від тих людей, які проживають на прикордонних території. Обласна рада Саболч-Сатмар-Березької області висловила свою стурбованість, яка склалася тут через закон «Про освіту» та отримали підтримку від Закарпатської обласної ради. Ми дуже високо цінимо цей жест. »

IMG_3048

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради зазначив, що цей захід є важливим елементом українсько-угорських добросусідських відносин і показує прагнення підтримки та зміцнення цієї дружби.

«Обєднавши зусилля, разом зі всіма національними меншинами, що проживають на території Закарпаття ми зможемо відстояти своє право навчатись рідною мовою, адже сила громади завжди більша»

Доказом подальшої співпраці України та Угорщини є підписання «Програми розвитку співробітництва між Закарпатською облдержадміністрацією, Закарпатською обласною радою та Загальними Зборами області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) на 2018 рік». На урочистій сцені «Берег-фесту», перед сотнями присутніх свої підписи під примірниками договору поставили Геннадій Москаль, Йосип Борто та Оскар Шестак.

На останок Йосиф Шін, голова Берегівської районної ради наголосив, що Бергівщина завжди славилася своєю гостинністю, підтвердженням цього є і сьогоднішнє святкування.

«У житті кожної людини є наявність надійного друга і жодна обставина не зможе вплинути на цю дружбу. Я впевнений, що всі непорозуміння ми зможемо подолати завдяки конструктивному діалогу», – додав пан Йосиф.

На завершення урочистої частини віддали дань стародавнім традиціям – запалили фестивальний вогонь.

Продовжили святкування традиційним чавленням винограду – у великій діжці на окремій маленькій сцені зіркові гості свята гурт «Mirami» виконали почесну місію та першими ступили босоніж у свіжозірваний виноград.

В рамках фестивалю провели благодійний марафон, різноманітні культурні та розважальні заходи. Не забули й про ласощі – всі поціновувачі закарпатської та угорської кухні могли скуштувати традиційний бо грач та чимало різних смаколиків.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини