9735
19:44 14.022017

Мукачівка готує сегединський гуляш з картопляними кнедлями

Цікаве 4247

Користувачка мережі Фейсбук Вікторія Швардак з Мукачева дала старт флешмобу «Улюблена страва закарпатської кухні».

 

1

Ольга Легельчик узяла в ньому участь, приготувавши сегединський гуляш з картопляними кнедликами. В класичному рецепті кнедлі мають бути з дріжджового тіста, ґаздиня замінила їх картопляними, що і привернуло увагу кореспондента «Карпатського об’єктива». 

сегединський2

– Це абсолютно допускається. Люблю експериментувати, як і кожна господиня, маю свої фішки, – зауважує пані Ольга.

Мукачівка розповіла чимало цікавого про улюблену страву багатьох закарпатців: «Своєю стравою сегединський вважають і угорці, і румуни, і словаки, і чехи. Але її сміливо можна назвати мультикультурною, стравою декількох кухонь. До речі, не все те сегединський, що наші люди називають сегединським. Деякі ґаздині готують з грибами, але це уже інша страва і нема чого її називати сегединським».

Охоче поділилася рецептом:

– Беру частину файних копчених свинячих  ребер, а частину свіжих. Коли нема реберець, то готую з жирної свинини, ріжу і тушкую в старовинній чавунній гусятниці. Нарізаю кружальцями цибульку, обсмажую її в смальці. Додаю кмин, червоний та чорний духмяний перець, солю і цукрую. Ложка цукру додасть м’ясу ніжності. Моя мама використовує традиційні прянощі, а я люблю східні спеції, то додаю карі. Як м’ясо напівготове, додаю до нього попередньо промиту квашену капусту.   Хтось не любить кислу капусту, то виварює, але це неправильно. І тушкую, доливаючи води. Як капуста стала м’якшою, а м’ясо готове, наливаю півлітра, а то і більше, сметани. Такої рендешної, жирної. Не бійтеся: сметаною сегединський не зіпсуєте. Коли закипить із сметаною, знімаю з вогню, пробую, якщо потрібно, то досолюю.

 До нього готую гарнір кнедлі. У нашій сім’ї люблять крумпляні, тому час від часу і готую їх. Варю 5-6 середніх картоплин у мундирах, як охолонуть, обдираю шкірку, пропускаю через м’ясорубку. Додаю  яйце, трохи муки і замішую тісто. Розкатую в рулет товщиною два см і нарізаю по довжині рулету менші. Варю їх у киплячій підсоленій воді. Можна промити. Страва смакує теплою.

Тетяна Грицищук, фото Ольги Легельчик

сегединський1

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Рудольф Дзуринець про прем'єру «Загадкові варіації»
19:30
У Мукачеві викрили неправдиве повідомлення про грабіж: батьків неповнолітніх притягнуто до відповідальності
19:16
В Ужгороді з робочим візитом перебуває делегація з ІІІ району Будапешта – Обуди-Бекашмедьєра
16:36
Житель Тячівщини проведе за ґратами 12 років за вбивство брата
16:22
Завтра у Мукачеві прощатимуться із загиблим Героєм
15:21
На Закарпатті анонсували Тиждень безпеки дорожнього руху
15:07
Закарпатський краєзнавчий музей ім.Т. Легоцького та Закарпатський народний хор презентували спільний проєкт «Збережені мелодії: від тиші до звучання»
14:50
Понад 20 млрд грн митних платежів скерувала у Держбюджет Закарпатська митниця за 10 місяців 2025 року
14:34
На Закарпатті розпочинається Мандрівний міжнародний фестиваль Docudays UA-2025
14:22
На Закарпатті цьогоріч сталося 2170 пожеж
13:47
Всі новини