
В Ужгороді вже продають перші весняні гриби - сморчки
На календарі 31 березня, а в Ужгороді вже продають перші весняні гриби – сморчки. Делікатеси із зморшкуватими шапинками з’явилися у закарпатських лісах декілька днів тому.

27 березня пані Лариса написала допис у соцмережі Фейсбук про продаж щойно зібраних сморчків, вказавши локацію – село Минай. За три кілограми лісових трофеїв просила 200 гривень.
Наступного дня, 28-го числа, біля входу Зеленого ринку, що на площі Корятовича, я побачила сморчки у двох білих пластикових відеречках. Ними торгувала жінка пенсійного віку. Я її впізнала – вона щороку торгує першими весняними грибами, які збирає її син у рідному селі Кам’яниця та сусідній Кам’яницькій Гуті, що на Ужгородщині.
– У четвер син пішов до лісу і знайшов всього п’ять сморчків, а сьогодні зранку пішов май далеко, аж у Гуту, то назбирав п’ять відеречок, три уже продала. За одне прошу 130 гривень, – розповіла мені жінка. Пригадую, що торік відеречко правила за сотню.
– Скільки сморчки? – питає чоловік років 55 у чорній куртці.
– 130, – каже. – Беріть – свіжі.
– Вибачте, я питаю заради цікавості. Сморчки – на любителя, а ми споживаємо білі, підосиновики та підберезники. Ще маємо запаси торішні, – пояснив пан.

Сморчки вже з’явилися і на Перечинщині, зокрема у селі Вільшинки. Досвідчені грибарі очікують хороший урожай. «Сморчки люблять вологу і теплу погоду. Падали дощі, було тепло, отож гриби мають бути», – вагнувала пані Марія, яка торгувала сушеними та маринованими грибами.

Цікаво, що сморчки ростуть не тільки на Закарпатті, а і в інших регіонах України. Пан Сергій з Дніпропетровщини оприлюднив радісне фото у Фейсбуці з першими сморчками 2025 року.
Переглядаючи власний архів публікацій, звернула увагу, що у попередні роки перші дари лісу з’являлися на торговицях Ужгорода у середині квітня. Торік – наприкінці березня, бо була рання весна. Привозили їх з Ужгородщини, Перечинщини, Великоберезнянщини.
Тетяна ГРИЦИЩУК

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися