43433
19:46 28.072024

Скільки коштує для закарпатців похід на природу з ночівлею

Цікаве 4515

Літо все ще триває і краяни хочуть відпочити, побути в лісі чи на річці, відчути енергетику природи і трохи оздоровитись. Ті, у кого є можливість взяти відпустку, цілими сім’ями час від часу організовують дозвілля з ночівлею десь за містом. Для цього беруть їжу, палатку. Усе необхідне для кемпінгу і просто поринають у атмосферу спокою бодай на декілька днів… адже за кордон зараз можуть виїхати далеко не всі.

Тож у скільки обходиться відпочинок на природі з ночівлею? Що для цього потрібно? За скільки можна купити найбільш необхідні речі? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Ліс – палатка, мангал, казан

Говорити про походи з інструктором не будемо. У кожного з них свої розцінки і далеко не кожному хочеться підкорювати вершини. Мова піде просто про те, аби разом із сім’єю «дикарями» відпочити в гірській місцевості подалі від цивілізації.

Тож що для цього потрібно? Передусім палатка, або намет. Якщо вдома такої потрібної речі немає, її доведеться купувати. Ціни на палатки різні. Найдешевша чотиримісна у інтернет-магазині продається за 800 гривень. Більш комфортні коштують від 2 тисяч гривень.

«Я придбав у мережі водопроникну досить простеньку за 1,5 тисячі. Подушки та ковдри взяли з дому. Відпочивав із дружиною та двома синами на Перечинщині. Вибралися на природу ненадовго – тільки з вечора п’ятниці по вечір неділі, але час провели незабутньо і дуже насичено. Купалися у гірських водоспадах, на багатті варили їжу і насолоджувалися тишею», – поділився думками з «Карпатським об’єктивом» ужгородець Степан Микитчак.

Крім місця для ночівлі варто подбати і про те, щоб приготувати собі їжу. Тож добре мати з собою казанок, мангал та дрова для вогнища. Звісно, можна назбирати і галузок, але а магазині пакет дров коштує в середньому 50 гривень. Є й дорожче. Замість казанка можна використати звичайну каструлю, але все ж краще, коли є спеціальний посуд.

«Ціни на казанки стартують від 500 гривень. Усе залежить, із якого матеріалу їх зроблено, яке покриття, який об’єм. Є й за 800, і за 1600 – чавунний зі спеціальною підставкою-ніжками на 6 літрів із кришкою. Є й дорожчі – за 2,5-4 тисячі гривень. Найчастіше купують у ціновому діапазоні за 800-1500 гривень», – розповідає продавчиня одного з магазинів у Мукачеві Олена Готра.

Багато хто бере з собою до лісу й мангал, аби посмакувати шашликом. Найдешевші можна купити за 600 гривень. Похідний мангал-барбекю продають і за 1200 гривень. Можна вибрати кований мангал і за 12 тисяч гривень.

Ціни на шампури також дуже різні. У середньому за набір із 10-12 штук доведеться викласти 300-500 гривень. Але якщо хочеться купити всього 3-4 шампури, то це – теж не проблема. Вроздріб такий товар коштуватиме максимум 50-100 гривень. Із простої нержавіючої сталі дехто продає і по 10-12 гривень.

Річка – матрац для плавання, парасолька, вудка

Відпочинок біля будь-якої водойми також може бути кількадобовим. Для цього варто мати з собою не тільки палатку та набір для пікніку, але й плавзасоби… Навіть якщо ви умієте плавати, дітям для безпеки на воді потрібні камери.

«Я купила якісний надувний матрац за 1500 гривень. Дешеві вартують від 200 гривень. Проте мій такий, що на ньому можна спати, не тільки сплавлятися річкою. За звичайні кола для плавання донькам дала по 250 гривень. Нарукавники придбала по 50 гривень. Дві маски разом дихальними трубками для пірнання обійшлися у 400 гривень, – розповідає хустянка Ганна Бокоч. – А от чоловік у мене любить рибалити. Його «бойовий» комплект вартував у рази більше. Тільки одна вудка коштує від 1500 гривень… а ще майже стільки ж набір для риболовлі. Загалом аксесуари недешеві. Скажімо, проста котушка може обійтися у 2-3 тисячі гривень. Найдешевші – від 300 гривень. Але якщо людина отримує від такого відпочинку задоволення, якщо ті вилазки на природу є розрадою для всієї сім’ї, то й грошей на них зовсім не шкода».

Але щоб не покусали комахи, потрібен ще й спрей. А це – плюс 100-400 гривень. Крім того, у арсеналі пляжного відпочивальника має бути засіб проти сонячних опіків, що коштує в середньому 120-800 гривень.

Варто завчасно подбати і про затінок. Спеціальну парасольку можна купити від 300 гривень, тент – від 500. А ще добре мати з собою столик зі стільцями, аби не сидіти на камінні чи піску.

«Я придбав комплект для пікніка. Це – алюмінієвий розкладний столик, парасолька та 4 стільці. Саме те, що треба для нас із родиною. Усе це коштувало 1300 гривень. Купував у інтернет-магазині. Вибирав довго, вивчав кращі варіанти. Є, наприклад, стіл з 4 стільцями-кріслами за 2500 гривень, є сам стіл за 500-600 гривень. Тоді додатково один стілець обходиться у 100-400гривень. Шезлонги стартують у ціні від 600 гривень. Але окремі коштують і по 3-4 тисяч. Як на мене, середній, непоганий, можна купити за 1500 гривень», – наголошує Дмитро Кіш із Виноградова.

Вирушаючи на природу, добре мати з собою і генератор та портативні ліхтарі. Але це – вже індивідуально. Також варто подбати про зарядні пристрої для телефонів, дитячі розваги, іграшки для малечі. А ще – мати з собою посуд, ліки для екстрених випадків, засоби особистої гігієни та обов’язково мішки для сміття. Адже залишати за собою відходи неприпустимо.

У середньому спорядження для відпочинку обходиться у 6-10 тисяч гривень. це – якщо усе доводиться купувати.

Підраховувати вартість продуктів не будемо, адже кожен обирає наїдки для себе та близьких індивідуально і тут уже, як кажуть, на колір і смак…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини