43376
10:42 24.062024

Мукачівка створює оригінальні авторські скриньки

Цікаве 614

Купити гарну скриньку для прикрас чи ювелірних виробів нині можна як у будь-якій сувенірній крамниці, так і в інтернет-магазинах. Утім більшість із них шаблонні, без авторської родзинки. А деколи ж так хочеться, щоб у виріб, у якому зберігатимуться нібито дрібниці, але дуже важливі, навіть особливі для серця… було вкладено душу.

Саме з питанням, де купити унікальну скриньку для себе свого часу зіштовхнулася мукачівка Наталія Антал. І рішення прийшло саме собою – вона самотужки зайнялась виготовленням та оздобою ексклюзивних сувенірних виробів.

Більше про своє захоплення, а також про те, скільки часу займає така робота, де брати матеріали, де знаходити натхнення… умілиця розповіла «Карпатському об’єктиву».

Хотілося для маминих речей чогось особливого

Шість років тому пані Наталія втратила маму. Після смерті найріднішої людини, у спадок дісталися її особисті речі…

«Мама любила біжутерію. Її в неї було багато. Я не про золото чи срібло, а про звичайні прикраси з металу, бісеру, дерева, різних натуральних матеріалів. Тримала вона своє добро у глечику, який я розбила одразу після похорону. Це сталося випадково. Тоді я не просто засмутилася, а замислилась що потрібно купити якусь гарну скриньку для цінних речей. Почала шукати у магазинах. Щось таке, що б влаштовувало і за ціною, й за якістю знайти не вдалося. Були гарні скриньки, але не відчувалося від них якоїсь живої енергетики. Так буває з продукцією, яка виготовляється на заводах. Тож мені спало на думку, що треба купити виріб ручної роботи, адже кожна майстриня вкладає у свої витвори не тільки ідеї, але й передає частинку себе, наділяє їх особливими якостями, які не притаманні виробам із конвеєрів. Це важко пояснити, але таке можна відчути», – поділилася думками з «Карпатським об’єктивом» мукачівка.

Відтак, нишпорячи в інтернеті у пошуках скриньки, жінка натрапила на майстер-клас із виготовлення скриньок із підручних матеріалів.

«Одна київська умілиця навчала не тільки виготовляти, але й причепурювати скриньки. Ішлося про різні техніки. Я одразу ж запалилася і вирішила, що необхідно спробувати. Таким чином я отримала нові знання і зрозуміла, що і сама можу створювати щось прекрасне. І що це – зовсім не важко. Відтак почалися різні експерименти з матеріалами, текстурами, оздобами. Робила великі, маленькі скриньки, із секретами та прості, круглі, прямокутні, квадратні, у декілька поверхів та у вигляді сердець… Прикрашала дерев’яні магазинні, майструвала основу сама з фанери, картону, ламінату, дощечок. Загалом основа може бути із будь-чого, її й так після декорування не буде видно. Навчилася працювати з фрезером, ножівкою, наждачним папером, столярним клеєм, прикріплювати петлі, замки, ніжки і багато іншого. Спочатку все вдавалося доволі важкувато, та з часом усі процеси прискорились і кожен етап приносить окреме задоволення», – зізнається закарпатка.

За майже 6 років плідної праці у доробку майстрині з’явилося більше сотні різноманітних скриньок. Їх вона ніколи не продає, але люб’язно дарує близьким та друзям.

«Для мене моє захоплення – не бізнес. Я – людина працююча, на хліб щоденний заробляю іншим шляхом. Скриньки – це заняття виключно для себе, справа для душі, розрада, заспокоєння, навіть якесь умиротворення… Я не кваплюся, коли займаюся творчістю, мене ніхто не підганяє, усе, що роблю – тільки собі в задоволення. Через це робіт у мене небагато, близько сотні. Найчастіше займаюся рукоділлям вечорами. Тоді ніхто не відволікає і можна справді з головою поринути у насолоду від процесу. Вироби дарую тим, хто мені близький по духу. Переважно родині, друзям, знайомим», – наголошує умілиця.

Мініатюрні скриньки-головоломки і скриня-гігант

Головним у творчості для Наталії Антал є саме оздоблення скриньок, адже в цьому можна проявити найбільший політ фантазії.

«Виріб має бути гарним і зовні, і зсередини. Якщо саму скриньку можу замайструвати за вечір-два, то декорування може зайняти і тиждень. Багато прикрас закуповую на спеціальних сайтах через інтернет. Дещо дарують мені подруги. Найчастіше використовую для того, щоб причепурити виріб тканину. Оскільки добре вмію шити, із цим матеріалом мені працювати найлегше. Також завжди під руками маю намистини, мереживо, стрази, атласні стрічки, шматочки шкіри чи замінника, гіпюр, ґудзики, штучні квіточки. Подобається створювати всередині різні приховані «кишеньки» для дрібних прикрас, додавати елементи декупажу. Для мене скринька – це справжній сейф, тому деякі оздоблюю ще й замочками з ключиками. Кожен виріб є повністю ручною роботою. Дизайн переважно у стилі мінімалізму», – розповідає мукачівка.

Скриньки пані Наталії невеликі, але пробувала себе закарпатка і у створенні є справжнього виробу-гіганта.

«Якось я експериментувала і захотіла зробити справжню скриню. Таку, щоб не для прикрас, а для більших особистих речей, наприклад, для білизни. Попросила сусіда-столяра змайструвати мені корпус. Вийшов ящик величиною 1,8 метра на метр. Його оздоблювала майже місяць. Потрібно було добре повозитися з деталями. Але загалом було цікаво. Зараз ця конструкція стоїться у мене у спальні, кришка м’яка, як матрац, на ній і виспатися можна. У той же час маю в колекції і малесенькі скриньки з кишеньками. Я їх називаю скринями-головоломками. Ці вироби особливі тим, що вони з «секретом», або… як кажуть… із «заначками», у яких можна ховати навіть гроші. Їх виготовляю виключно у якості подарунків. Розміри – 15-25 сантиметрів на 8-10. Зробити таку скриньку можна приблизно за три дні», – зізнається жінка.

Іноді Наталію Антал просять виготовити виріб на замовлення – для особливих подарунків до сімейних свят.

«Мова про скриньки для обручок молодятам і скриньки для хрестиків новонародженим діткам на хрестини від хрещених. Найбільше подобається працювати над весільними скриньками. У них вкладаю ніби власну любов, а не тільки вміння та творче бачення. У мене самої чудова родина, у сім’ї завжди панують взаємоповага, розуміння, мир і гармонія, тому завжди цього ж щиро бажаю тим, хто разом починає спільне життя і стає на рушничок щастя», – зазначає закарпатка.

Своє хобі жінка вважає частиною свого життя, без якого не відбувала б себе реалізованою.

«Рукоділля настільки мені подобається, що вже важко себе уявити без творчості. Через своє захоплення я й сама вдосконалююся, ця робота приносить мені неабияку радість. Коли створюю виріб – відпочиваю, бо маю ще й господарство, город. Де б не була, всюди черпаю ідеї і надихаюся. Наприклад, коли перебуваю в оточенні діток, хочеться щось казкове створювати для них. Маю, між іншим, у колекції і барбі-скриньки для дівчаток, і авто-скриньки для хлопчиків. На вигляд вони ніби іграшкові і малечі дуже подобаються», – зізнається майстриня.

У планах пані Наталії навчитися ще створювати скриньки у вигляді фігурок, не тільки геометричних форм.

«Для цього мені потрібно навчитися працювати з полімерною глиною. Це – абсолютно новий вид творчості, який мені дуже подобається і який мрію опанувати. Це повинні бути скриньки, які за формою будуть зліплені у вигляді якоїсь, скажімо, тваринки, на тілі якої є згин і всередині можна зберігати певні речі. Ця ідея дуже захоплює, тож зараз саме проходжу нове навчання. Також у планах виготовляти більше цікавих ексклюзивних виробів для дітей, у яких вони могли б зберігати солодощі», – наголошує Наталія Антал.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах