43283
14:51 20.052024

Сезон відпусток на носі. Де планують відпочити краяни

Цікаве 5625

Літо на порозі, а разом із ним починається період відпочинку для тих, у кого є можливість взяти відпустку і оздоровитись. Зазвичай більшість закарпатців, розуміючи, що живуть серед казкової природи, проводять цей час вдома, біля водойм, у лісах та в оздоровницях. Утім дехто таки їде за кордон, на море. На жаль, через війну в державі відсоток тих, хто може подорожувати разом з родиною, є незначним, переважно мова йде про жінок із дітьми.

Тож де мають намір цього літа відпочивати наші земляки? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Бажаючих відпочити більше

Нещодавно компанія «Rakuten Viber» провела серед користувачів опитування про те, де планують провести відпустку українці. З’ясувалося, що відсоток тих, хто має намір дійсно відпочивати збільшився порівняно з минулим роком. У дослідженні загалом взяло участь 36 тисяч респондентів. Конкретно серед закарпатців опитування не проводилося, тому маємо можливість проводити аналіз тільки в розрізі держави загалом, а не області зокрема.

Отже, половина з тих, хто погодився надати відповіді на поставлені запитання заявили, що відпустка й надалі не є першочерговою потребою. Утім 36% респондентів переконані, що влітку все ж необхідно проводити час разом з друзями й родиною, відпочивати і навіть їхати кудись за межі України. Загалом відсоток тих, для кого відпустка є актуальною, становить 45%.

Серед респондентів 25% мають бажання найближчим часом відпочити в межах України (торік цього прагнули тільки 11%), ще 11% планують поїхати кудись за кордон (у 2023 році таких було всього 6%), 19% виявили бажання взяти хоча б декілька вихідних, аби цікаво провести цей час у родинному колі (у минулому році таким чином відпочити забажали всього 16% опитаних).

Цікаво, що при цьому загалом не планують брати відпустку, вважаючи, що вона не на часі 45% учасників дослідження.

Море чи гори?

Тим часом туристичні агенції пропонують бронювати тури у різні оздоровниці та туристичні комплекси як області, так і України та світу.

«Найпопулярнішими напрямками залишаються Туреччина та Єгипет, – розповідає «Карпатському об’єктиву» працівниця однієї з ужгородських компаній Єлизавета Бачкай. – У пріоритеті також Греція, Іспанія, Болгарія, Італія. У середньому путівка на декілька днів може коштувати від 250 доларів. Середня ціна – 450-500 доларів. Найкраще бронювати взимку, бо зараз, у сезон, ціни вищі. Але можна натрапити і на гарячий тур, тож не все втрачено. Є, звісно, й більш дорогі напрямки, вартість яких стартує від декількох тисяч євро».

Що ж стосується подорожей у межах області, то як розповів екскурсовод із Хуста Денис Томишин, найчастіше краяни обирають гірські походи.

«У фаворі в нас Говерла. Сходження з групою може коштувати 300-1200 гривень. Якщо похід на 3 дні, то й 3500 гривень. Другий за популярністю маршрут – Чорногірський хребет. Шестидневний похід може коштувати до 6 тисяч гривень. У фаворі й Петрос, і Свидовець, і полонина Руна. Загалом підкоренням Карпат частіше займаються мешканці інших областей, ніж самі краяни. Що ж стосується водойм, то обирають як туристи, так і закарпатці Синевир, Шипіт та Солотвинські озера. Крім того, популярними залишаються різні оздоровниці, термальні басейни і аквапарки. Загалом у нас є де відпочити на всякий смак та гаманець. Питання в тому, що місцеве населення воліє багато працювати і мало часу виділяти на дозвілля».

Путівка на диван

А що кажуть власне закарпатці про те, як вони планують провести літо.

Мукачівка Маргарита Попович зізнається, що грандіозних планів не будує, але з дітьми трохи відпочити усе ж хоче.

«Їхатимемо на 2 тижні на Балатон в Угорщину. Там у мене проживає рідна сестра. Озеро просто казкове. Поруч є маса цікавих розваг як для малечі, так і для дорослих. Щоліта з доньками там оздоровлюємося, набираємося сил, засмагаємо, купаємося. Крім того, ще тиждень-два, коли Наталія гостюватиме в мене, хочемо поїхати у Дідово. Там гарний піщаний пляж, облагороджена територія, чиста вода. Кудись на море їхати не буду, дітей у табори також не відпущу», – наголошує вона.

Іван Ковач із Тячева зізнається, що вже придбав собі літню путівку, щоправда, не на курорт, а на диван.

«У мене багато роботи, працюю сам на себе, тож поки про серйозний відпочинок не думаю. Путівка на диван у мене є на всі пори року, – жартує чоловік. – А якщо серйозно, переконаний, що маючи під боком Тису і гори, нікуди їхати й не потрібно. Усе своє поруч. Можливо, дружина з сином поїдуть на декілька днів у Солотвино на озера, я ж рибалитиму з друзями у вихідні і займатимуся звичними справами у будні. Аби відновити сили на тиждень, достатньо декілька годин єдності з природою».

Виноградівчанка Юлія Фегер має на літо інші плани.

«У липні їду в Хорватію. Купила путівку на 10 днів, – зізнається вона. – Вважаю, що на відпочинок заслужила, адже протягом цілого року невтомно працюю. Чоловік уже 8 років у Чехії, тож путівку мені оплатив. Син їхатиме в табір у Болгарію. Проведе там два тижні. Я – прихильниця активного відпочинку. Вдома полазити горами встигну завжди. Для цього можна обрати просто вихідні. Як на мене, організму треба давати розслаблятися, загартовуватися, аби знімати втому та стрес, поповнювати внутрішній резерв новими силами, збагачуватися позитивними емоціями».

А от хустянка Юлія Пригара хоч далеко від рідного дому не збирається, але відпустку планує провести з користю, насолоджуючись різними видами відпочинку у межах області.

«Хочу походити в басейн, поїздити найкращими місцями нашого краю. Мене цікавлять екскурсії до замків та до визначних місць. Ліс більше подобається восени, коли грибів багато, а літо – пора купання у водоймах і мандрівок до озер та водоспадів. Благо, їх у нас чимало! І всі територіально знаходяться недалеко. Маю намір також займатися спортом, присвятити час саморозвитку та просто з користю насолодитися часом, відведеним для відпустки», – наголошує дівчина.

Загалом у багатьох краян плани практично схожі. Далекі поїздки мало хто планує. Більшість просто мріють хоча б декілька днів побути вдома й відіспатися, або разом із родиною чи друзями поїхати кудись на природу. Утім взяти вихідні влітку вдасться також далеко не всім…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах