43276
13:06 19.052024

Полуниця та черешні на Закарпатті дивують ціновими стрибками

Цікаве 80961

На Закарпатті стартував найсмачніший у році полуничний сезон. Любителі черешень також можуть поласувати улюбленими солодкими фруктами. Утім справжній ажіотаж зараз саме на ягоди. Нещодавно соціальні мережі облетіло відео з ринку у Виноградові, на якому озвучено доволі дивні як для початку сезону ціни на полуницю – 10-15 гривень за кілограм. Багато хто одразу ж кинувся їхати до мальовничого закарпатського містечка на ягоди, але розчарувався, зіштовхнувшись із трохи іншою реальністю…

Тож яка вартість полуниці та черешень у області? Чому щодня ціни різні? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Черешня дешевшає

Почнемо з черешень. Ще декілька тижнів тому їх продавали по 250 гривень за кілограм. Зараз на ринках області можна знайти ці смачні, налиті сонцем фрукти по 70-80 гривень за кілограм. Максимальна вартість – 100 гривень за кілограм.

«Продаю по 60, але середня ціна у інших – 70 гривень. Урожай дозрів у цьому році досить швидко, – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» берегівчанка Магдалина Горват. – У нас доволі великий сад, фруктових дерев багато. Мені важливо збути фрукти, бо погниють. Торгую черешнями уже два тижні поспіль. Спочатку вартість була вищою і купували не надто активно. Дехто брав і по 200 грамів, аби хоча б дитина скуштувала. Тепер збуваю в одні руки і по 2-3 кілограми».

Світлана Товт торгує на ринку в Мукачеві. Каже, що живе у одному з найближчих сіл і має вдома чотири черешні. Вродили усі рясно, тож буде смачних плодів і собі, й для продажу.

«Ціна в мене невисока. Віддаю по 50 гривень за кілограм дрібні черешні, по 70 – середні і по 80 – великі. У декого навіть по 100 йдуть непогано. Черешня вже досить солодка, соковита. У цьому сезоні, дякуючи теплій весні, вона виявилася дуже ранньою. Маю одне дерево й більш пізнього сорту, на ньому плоди вже також починають червоніти. У середньому покупці купують по кілограму. Великими партіями ще практично ніхто не бере. Хоча сезон закінчиться раніше, ніж торік», – наголошує жінка.

Загалом черешень на ринках ще не дуже багато, але знайти їх можна на прилавках абсолютно в кожному місті нашого краю.

На полуницю щодня інші ціни

Почнемо огляд полуничних цін саме з Виноградова, адже саме це містечко можна назвати ягідною столицею області. Величезні території Берегівщини (колишня Виноградівщина) займають тепличні господарства з королевою ягід. Чимало їх і на Хустщині (колишня Іршавщина) …

На ринку у Виноградові справді полуниця на кожному кроці. Але ціни зовсім не такі, як у відео, що наробило галасу. У середньому кілограм ягід коштує 30-40 гривень.

«Полуницю справді у нас продавали по 15 гривень, – ділиться думками одна з продавчинь. – Але по 10 я не бачила. Сама дрібну даю по 25, більшу – по 35. Якщо хтось хоче брати ящиком, відаю дешевше. Гуртових покупців багато. Є й такі, що купують по 10 ящиків і навіть більше. Для чого – не цікавлюся, ймовірно хтось перепродає, а хтось уже й собі на зиму заготовляє ягоди», – зізнається молодиця, що представляється Кариною.

Більшість ягід із Виноградова потрапляє на овочевий ринок у Хусті. Тож там є полуниця також на всяк колір, смак і розмір гаманця.

На подив, ціни щодня інші. Найдорожче продають у суботу та понеділок, у неділю ринок взагалі не працює.

«У суботу великий ринок, багато покупців, тому кожен намагається тримати вартість. У понеділок полуниці мало, бо в неділю не всі її зривають, – пояснює одна з продавчинь, Тетяна, – Така ж ситуація і перед святами та після них. Майже всі беремо товар переважно на гуртівні у Виноградові, а продає продукцію вже кожен так, як може та як уміє. У мене, наприклад, полуниця є по 35 гривень, є по 60. Хтось успішно збуває велику й по 80. Найдешевше віддавала ягоди по 25 гривень. Великими партіями ще не купують, але любителів вітамінних смаколиків все одно не бракує. Хоч переважно ягоди тепличні, та вже дозрівають поступово і з відкритого ґрунту».

Біля неї торгує полуницею чоловік років 60. Називається Іваном. Переконує, що для травня такі цінові стрибки є цілковито нормальними.

«Покупці часто нарікають, що щодня у нас інші ціни. Але є й таке, що вартість доводиться змінювати впродовж усього кількох годин. От, наприклад, виставив вранці цінник – по 40 гривень за кілограм, але продукцію не купують, шукають дешевше. У такому раці доводиться опустити ціну на декілька гривень, бо смачна ягода згниє, якщо довго не вдасться реалізувати. Порівняно з аналогічним періодом минулого року тепер полуниця у 2-3 рази дешевша. Можемо завдячувати це теплій весняній погоді. Головне, аби не було дощів, бо ягоди на полях почнуть втрачати цінні унікальні якості та аромат», – каже він.

На Зеленому ринку в Мукачеві теж куди не глянь – полуниця. Вибір хороший, ціни – різні.

«Я купувала сьогодні по 100 гривень, – стверджує одна з покупчинь, Галина. – Вчора вдалося придбати по 60. Але дехто знаходив і по 50. На ГІДі сусідка й по 30 брала. Кому як поталанить. Але цінові стрибки дивують. Надто вже вони бувають захмарними».

«У мене два види ягід. Дрібні продаю по 40, великі – по 60 за кілограм, – запевняє пані Ірма, стверджуючи, що вона приїхала з Виноградова. – Ягоди в мене дуже смачні, солодкі. Дехто зі знайомих везе в Київ і там продає їх по 120-150 гривень за кілограм. У столиці вдається збути дари полів дуже швидко, у нас же треба постояти не одну годину, щоб щось продати».

Ужгород також дивує вартістю полуниці та нестабільністю цін. Бо в один день ягоди можна купити по 80 гривень, у інший – по 100, а ще через добу – по 45.

«Ринків у нас багато і всюди вартість різна. Я торгую на П’яному базарі, тут ягоди дешевші, ніж, скажімо, на Корятовича. У будні вартість кілограма 40-60 гривень. У суботу-неділю може бути й 80. Усе залежить від того, як можуть впоратись зі збором врожаю овочівники-аграрії», – наголошує пані Магдалина. У неї два види полуниці з Берегівщини. Жінка переконана, що невдовзі ягоди стануть набагато дешевшими, адже сезон тільки почався.

Покупці досить активно купують ягоди. Щоправда, поки невеликими партіями, чекають на масове дозрівання… Загалом на Закарпатті проблем із полуницею немає ніколи. Тут ніхто не чекає на привозну, багато хто вирощує ягоди самотужки. А от які ціни на смаколики – залежить від багатьох чинників… і погода – далеко не головний… адже більшість ягід, які зараз збуваються на ринках – тепличні.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Затримали депутата Ужгородської міськради, який вимагав хабарі за відстрочку від мобілізації
08:30
Відмовила у близькості. На Закарпатті жінка вбила співмешканця стільцем
18:50
В Ужгороді розшукали чоловіка, який напав на іншого та пошкодив авто
18:37
Мукачівські прикордонники інформують про додаткові обмеження
18:33
Сервісний центр МВС запрацював у Кам’янській громаді Берегівського району
17:53
У топ-20 ВНЗ країни потрапив один університет із Закарпаття
17:43
Прокуратура в суді оскаржила рішення про ліквідацію обласної клінічної стоматологічної поліклініки в Ужгороді та наполягає на її збереженні
17:37
Мовний табір в ужгородському ліцеї «Лідер»
16:11
Бойове злагодження в нацгвардійців закарпатського підрозділу
15:01
На Закарпатті функціонує Центр з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин
14:53
Всі новини