42733
16:12 26.012024

У закарпатки вдома квітне понад 300 орхідей

Цікаве 47512

Ціла оранжерея взимку. Краса, від якої не відвести погляд. Наталія Ребрик вирощує вдома екзотичні квіти різних кольорів. Її будинок нагадує велику квіткову клумбу.

Цими дивовижними рослинами жінка захопилася всього 7 років тому і протягом короткого часу зуміла створити унікальну квіткову колекцію, яка зачаровує кожного, хто має можливість її побачити. Білі, рожеві, червоні, жовті, фіолетові… Яких тільки орхідей у виноградівчанки немає…

Як же вона почала вирощувати орхідеї? Чим її приваблює ця тропічна квітка? Чи важко за рослинами доглядати? Про це та інше закарпатка розповіла «Карпатському об’єктиву».

Квітнуть цілий рік

Сім років тому на ювілей пані Наталії родичі та знайомі замість букетів подарували квіти у горщику.

«Я загалом не люблю зрізані рослини. Вони швидко помирають. Мені шкода, що краса недовговічна. Надаю перевагу рослинам у вазонах. Але комусь сказати: «Не несіть мені троянди» раніше не насмілювалася. А тоді відверто усім заявила: «Хочете подарувати квітку? Купіть орхідею у горщику!» Так у мене з’явилися перші 20 рослин. Вони були просто неймовірними і зайняли почесне місце на двох підвіконнях. Згодом деякі рослини навіть рятувала зі смітників. Коли подруги їх викидали, я чемно просила: «Дай мені, якщо не шкода, я реанімую!». Звісно, квіти і купувала, і якщо були дві однакові, обмінювала з іншими», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» жінка.

Аби правильно доглядати за квітами, закарпатка почала вивчати тонкощі, читати спеціальну літературу, спілкуватися з іншими квітникарями.

«Я знайшла декілька спільнот у соцмережі і там ми з дівчатами ділимося досвідом, даємо одна одній корисні поради. На жаль, рослини також хворіють і потрібно знати, що робити, якщо орхідея нездорова, як її лікувати. Я не ботанік, не флористка, але мені подобається доглядати за квітами. Грошей на цьому не заробляю, маю хорошу роботу, яка приносить стабільний дохід. А орхідеї – це просто заняття для душі. Багато квітів – це затратно. Адже для них потрібні і підставки, і спеціальний ґрунт, і добрива. Однак будь-яке хобі потребує вкладень. Крім того, мене підтримують рідні і нерідко приносять додому одразу по декілька рослин, аби порадувати мене, підняти настрій», – запевняє пані Наталія.

Про колекцію орхідей жінка мріяла давно, але втілити в життя бажання довго не наважувалася.

«Я вже років 20 тому хотіла завестися у ці дивовижні квіти. Але чомусь завжди відкладала все на потім. Тепер у мене понад 40 видів орхідей, серед яких: Ванда, Фаленопсис, Дендробіум, Мільтонії, Камбрії, Цимбідіум та інші. Доглядати за ними нескладно, але треба знати, коли і чим поливати, де тримати, як підживлювати, як розмножувати і як пересаджувати. При правильному догляді квітнути вони можуть практично цілий рік», – зізнається закарпатка.

Коли рослині можна влаштувати шок

Тож як найкраще за цими вишуканими квітами доглядати?

«Вазони з рослинами найкраще розміщувати на підвіконнях, або хоча б близько до них. Ці квіти потребують 10-15 годин сонця на добу. Але одночасно мають мати й тінь, аби яскраві промені не спалили листя. Бажано місце розташування рослин не змінювати надто часто, орхідеї важко адаптовуються до нових умов, – розповідає Наталія Ребрик. – Влітку та взимку, коли увімкнене опалення, листочки бажано обприскувати водою. Робити це найкраще вранці. Вологість у приміщенні має бути не менше 50%. Від радіаторів та кондиціонерів квіти треба берегти, вони негативно діють на них. Протяг для орхідей також є небезпечним!».

Поливати рослини квітникарка радить регулярно, але не надмірно.

«Не можна допускати, аби вазон довго був сухим. Якщо поливу недостатньо, зовнішні корені світліють. Листя квітів має бути яскраво-зеленим. Якщо воно змінює колір, із рослиною проблеми. Дуже корисним є метод нижнього поливу. Для цього горщик із рослиною опускаєте у посудину з водою і вона вбирає собі стільки вологи, скільки потрібно. Раз на 2-3 місяці орхідеї потрібно купати у прямому значенні слова. Я мию рослини у ванній під душем і потім протираю вологою ганчіркою. Така нескладна процедура сприяє росту особливо молодих рослин. Пересаджувати орхідеї небажано. Хіба що вазон розбився, чи він вас зовсім не влаштовує. Утім робити це найкраще після цвітіння і бажано з тим же ґрунтом, у якому квітка росте. У ідеалі вазон має бути прозорим або керамічним», – запевняє жінка.

Утім квіти потрібно ще й підживлювати…

«Добрива можна придбати у будь-якому квітковому магазині. Є спеціальні, саме для орхідей. Їх рекомендується активно використовувати тоді, коли квітка цвіте. Є і добрива для коренів, є й спеціальні спреї. Я їх або чергую, або поєдную. Але обов’язково при цьому потрібно дотримуватися рекомендацій які вказані на упаковці. Використовувати препарати для підживлення, призначені для інших рослин також не можна. Якщо у ґрунті завелися шкідники, вийміть рослину і потримайте її декілька годин у теплій воді. Тим часом приготуйте субстрат для нового вазону. На дно висипаєте пінопласт або керамзит – для дренажу, потім наповнюєте горщик шаром ґрунту середньої фракції, а зверху викладаєте подрібнений мох та деревну кору», – наголошує закарпатка.

Також жінка стверджує, що молоді рослини не цвітуть, але хвилюватися при цьому не варто.

«Вперше орхідея цвіте у віці від 1,5 до 3 років. Вік визначити можна за пагонами. У дорослої квітки їх має бути 5-8. Корінці, які ви можете побачити на поверхні, ніколи не намагайтеся сховати під землю. Вони ростуть там, де й повинні. Стежте за тим, аби рослина мала достатньо світла. Для зими деколи можна використовувати фітолампу. Також має значення тепловий режим. У приміщенні не має бути холодно, адже рослина є теплолюбною. Якщо орхідея довго не цвіте, для неї можна влаштувати шок: переставити горщик, або скоротити полив. Але тривати це має не більше 2 тижнів», – стверджує пані Наталія.

Розмножувати орхідеї, як вважає квітникарка, зовсім нескладно.

«Найбільш легкий спосіб – «дітками». Квіти часом пускають відростки. Але зрізати їх можна тільки тоді, коли вони матимуть не менше 5 сантиметрів у довжину. Зрізи потрібно обробити попелом, а «дитинку» висадити в готовий субстрат. Листочки можуть пожовтіти, відпасти, але потім відростуть нові. Можна також ці рослини розмножувати квітконіжками, або ж поділом стебла. Дехто вирощує квітки з насінин. Який кому спосіб подобається, той і варто використовувати, усі вони дієві. Вирощені власноруч квіти можна обмінювати з іншими на орхідеї, яких у вашій колекції ще немає. Принаймні, так роблю я», – зізнається жінка.

За словами Наталії Ребрик, орхідея – одна з небагатьох квітів, яка не викликає алергію. При цьому, деякі види рослин можуть виділяти приємний солодкий аромат.

«Пахнути ці рослини можуть дуже по-різному. Якщо одні випромінюють ванільний аромат, інші – медовий, то від деяких йде запах гнилого м’яса. У дикій природі деякі орхідеї ростуть навіть на деревах, а окремі, як едельвейси – між камінням. Цікаво, що між цими квітами є навіть хижаки, які харчуються комахами. Окремі види орхідей можуть жити й до 100 років. Рослини ці дуже живучі і зустрічаються по всій земній кулі, крім Антарктиди. Кімнатні орхідеї більш вибагливі за ті, що живуть «на волі», тобто в природних умовах, але між ними трапляються дуже цікаві види», – запевняє квітникарка.

Свою колекцію на майбутнє жінка планує розширювати і каже, що мріє зібрати вдома хоча б пів сотні різних орхідей.

«Зараз у мене вже більше 300 рослин. Думаю, років за 2-3 п’ять сотень таки буде. Більше жодних кімнатних квітів наразі практично не маю. Більшість подарувала подругам та родичам, аби звільнити місце для орхідей», – зізнається Наталія Ребрик.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах