42698
09:16 19.012024

Посеред зими у закарпатки в будинку з’явився метелик

Цікаве 4135

Спочатку жінка побачила у себе у підвалі біля котла лялечку. Не придала цьому особливого значення. Тим більше, що кому б спало на думку, що з неї прямо посеред зими вилупиться прекрасний метелик.

У хустянки Марини Штефуци посеред січня у будинку з’явилося крилате поповнення. Білан капустяний – традиційний для Закарпаття метелик, от тільки побачити його біля квітів на полях можна переважно влітку…

«Декілька тижнів тому у шпарині біля котла у підвалі побачила лялечку. Насправді не придала цьому ніякого значення. Думала, що весною із неї щось вилупиться. Не чіпала її і не думала, що вже за декілька днів побачу замість непримітного кокона білу капустянку», – розповіла жінка «Карпатському об’єктиву».

Коли приблизно через тиждень закарпатка пішла подивитися покази газового лічильника, помітила біля нього метелика.

«Це мене неабияк вразило. Існує повір’я, що білий метелик взимку у приміщенні – це сигнал із потойбіччя. Рік тому в мене помер чоловік. Хотілося б вірити, що то його душа сповістила, що з нею все гаразд. Утім… це лише мої припущення і я видаю за явне бажане. Насправді поняття не маю, як таке диво могло статися. Адже все живе у природі в морози засинає», – додала хустянка.

Дивного візитера вона занесла до хати і випустила у кімнаті. Він живе у вікні і харчується кленовим сиропом.

Пояснення аномалії знає біологиня Валентина Майор.

«Більшість метеликів, які зустрічаються у нашому регіоні, на зиму впадають у анабіоз. Простими словами, засинають, закутавшись у кокон. Так вони сплять аж до весни. При цьому, основна частина лускокрилих зимує у дуплах дерев, під корою, у печерах. Однак окремі метелики можуть собі облюбувати підвали чи горища людських будинків.

Зазвичай комахи впадають у сплячку восени, коли починається похолодання. Для Закарпаття це може бути жовтень, навіть початок листопада. Під час зимівлі метелик обертає тільце крилами, наче ковдрою, заховавшись при цьому десь у щілину.

Якщо комаха зимувала у приміщенні, немає нічого дивного у тому, що вона прокинулася у січні. Особливо, якщо це – теплий підвал. “Зимовий режим” для лускокрилих – це 5-10 градусів тепла. Якщо ж на термометрі більше, анабіоз може перерватися.

Якщо раптово лускокрилий прокинувся у січні-лютому, а людині хочеться, аби комаха комфортно дожила до весни, метелика можна підгодовувати цукровим сиропом. Крім того, у зоомагазинах є для комах спеціальна їжа. Її можна вилити у будь-яку неглибоку посудину, аби метелик міг харчуватися і при цьому не потонув у рідині. Випускати комаху на волю варто не раніше квітня, бо в березні нерідко ще може бути навіть після потепління і сніг, і мороз, тож метелик може загинути», – запевнила вона.

А тим часом пані Марина сподівається, що її білан капустяний доживе до весни і вона через декілька місяців зможе випустити метелика на вулицю.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах