42650
10:21 15.012024

Свіжі вітаміни у січні: Кароліна Дан вирощує вдома цитрусові

Цікаве 2864

Зазвичай у природних умовах цитрусові дозрівають наприкінці листопада. Утім кімнатні рослини плодоносять у грудні-січні. Збирати урожай саме о такій порі завжди в радість, адже закарпатська природа в такий час відпочиває. Але дехто з наших краян умудряється створювати теплиці навіть у невеличкому приватному помешканні.

Виноградівщина, яка наразі входить до складу Берегівщини, здавна славилася працьовитими людьми, тепличними господарствами та креативністю населення. Кароліна Дан, зокрема, каже, що цілу зиму смакує природними вітамінами, які ростуть на її деревах прямо в кімнаті.

Які ж секрети вирощування лимонів, мандаринів та апельсинів? Як отримати хороший врожай та як доглядати за рослинами? Про це закарпатка розповіла «Карпатському об’єктиву»

Усе почалося з флешмобу з кісточками авокадо

Років 8 тому у соціальних мережах закарпатці один перед одним вихвалялися, як висаджували вдома авокадо і як воно проростало, ставало тендітним деревом. «Запалилася» і Кароліна.

«Я посадила авокадо і воно виросло, але не плодоносило. Як з’ясувалося пізніше, ця рослина взагалі мало в кого дає плоди у приміщенні, потрібна спеціальна теплиця і особливий догляд. У більшості авокадо через рік-два гинуло. Моє росте й донині, але не цвіте. Я просто зрозуміла, що всі мої старання не увінчаються успіхом, бо не маю відповідної площі для створення «зимового саду». Справа в тому, що живу з мамою, чоловіком та донькою у невеликому двокімнатному будиночку, у нас маленька присадибна ділянка, де росте лише декілька квіток, кілька кущів помідорів та трохи моркви й цибулі. Але бажання вирощувати фруктові дерева у мене із кожним днем ставало все сильнішим і сильнішим. Я почала шукати інформацію у Інтернеті, людей, які знаються на кімнатних рослинах, розплідники, які продають саджанці. Тоді збагнула, що без особливих зусиль можна завестися у цитрусові», – поділилася думками з «Карпатським об’єктивом» закарпатка.

Своїми заповітними мріями жінка поділилася й із сестрою, яка мешкає в Угорщині і вже невдовзі отримала посилку…

«Перші три дерева подарувала мені Еріка. Вони вже були прищепленими, досить великими, раніше давали врожай. Це були два мандарини та лимон. Апельсин через декілька місяців я купила у Києві. Це був приблизно травень. У червні усі три деревца зацвіли, а наприкінці грудня я зібрала перший урожай. Була тоді неймовірно щасливою, раділа кожному плоду і ми з Тімеєю навіть шкодували їсти ті мандаринки. Їх було небагато, але саме усвідомлення того, що я змогла їх виростити, окриляло. Зрозумівши, що ми з донькою таким чином можемо дати плодам згнити, милуючись ними, одного вечора чоловік не витримав, і зірвав усі… навіть не дуже ще стиглі. Тоді я образилась, а пізніше зрозуміла, що дерева в мене власне задля того, аби ми мали взимку вітаміни. Зараз уже до подібних питань ставлюся спокійно, тим більше, що плодоносять цитрусові гарно», – запевняє Кароліна.

Нині у кімнатному саду виноградівчанки шість лимонів, 4 апельсини та 10 мандаринів.

«Врожай вони дають не завжди в один і той же час. Є таке, що плоди зрілі уже в грудні, а деколи – аж наприкінці січня. Мандарин, скажімо, плодоносить декілька місяців поспіль. Тобто, одні плоди ми зриваємо, а інші ще тільки підростають. Плодоносять дерево на 3-4 рік, але воно має бути щепленим. Інакше – у вас буде просто декоративна рослина у горщику. Тобто, якщо саджанець у вас виріс із кісточки, маєте мати вдома вже прищеплене дерево, аби з нього отримати матеріал для проведення необхідної процедури», – пояснює садівниця.

Багато рослин гинуть маленькими

Як же виростити на підвіконні тропічне дерево та ще й дочекатися плодів? Закарпатка дала кілька практичних порад.

«Мандарин, апельсин та лимон можуть вирости з насінини так само, як і будь-яке інше плодове дерево. Головне, аби за рослиною був належний догляд, аби їй вистачало сонця та щоб повітря у приміщенні було достатньо вологим, – наголошує вона. – На жаль, молоді деревцятка нерідко вбивають різні захворювання, листя, особливо взимку, осипається, чорніє, скручується. Справа в тому, що на корінцях цитрусових немає такої розгалуженої системи маленьких відростків, як на звичних для нашого регіону рослинах. Але ж корінці мають харчуватися і це залежить від мікрози. Аби дерева були здоровими, я поливаю їх «Мікрофрендом». Необхідно всього 1 грам препарату на літр води. Цим розчином досить хоча б трохи змочити ґрунт у горщику. Земля не повинна пересихати, а посудина, у якій росте рослина, має мати добрий дренаж».

Також сорти дерев, за словами Кароліни, найкраще вибирати найменш примхливі.

«Якщо вам потрібна просто гарна кімнатна рослина, ви можете ви ростити її з насінини. Та якщо у вас на меті отримання урожаю, мусите навчитися рослину культивувати, тобто прищеплювати. У магазинах можете придбати уже прищеплені самозапильні сорти цитрусових, але вони досить дорогі. І все ж… для розмноження на хоча б на одне тропічне дерево доведеться розщедритися. Із пересаджуванням варто бути дуже обережними, аби не зашкодити рослині. Горщик повинен бути досить просторим. Висаджувати варто у спеціальний ґрунт. Можна його підготувати і самостійно, змішавши рівні частини власне ґрунту, перегною, кварцового піску, додавши до суміші дві частини дерену. На дно посудини можна помістити трохи гравію або тирси. Вирощування різних видів цитрусових не надто відрізняється. Важливо, аби дерево добре вкоренилося і не стояло на протягах», – стверджує Кароліна Дан.

Загалом, як запевняє вона, із 10 кісточок проростає тільки 3-5. Утім навіть із цих саджанців половина гине.

«Якщо рослина засохла, не впадайте у відчай і продовжуйте експериментувати. Перші сходи з’являються приблизно за 20 днів після того, як ви посадили кісточку. Саджати краще у невеликі ємності із дренажем. Зверху можна накрити плавкою. Молоді паростки найкраще почуваються на підвіконні. Але зиму пережити їм важко. Головна причина – менше природного світла, ніж потрібно і увімкнене опалення, яке сушить повітря. Тому висадкою найкраще займатися весною. Поки рослина молода, підживлювати найкраще кожні два тижні. У більший за обсягом горщик я пересаджую дерева щороку. Щеплення проводжу тоді, коли рослині не менше 2 років», – ділиться досвідом закарпатка.

Як і інші садові дерева, мандарини, лимони та апельсини потрібно обрізати.

«Це – санітарна обрізка сухих гілок, а також тих, які зайві при формуванні крони. Крім того, систематично потрібно відщипувати висохлі пагони та листочки. Взимку може знадобитися для дерев джерело штучного освітлення, бо плоди можуть не дозрівати нормально. Утім домашні плоди цитрусових дуже смачні та ароматні, вони стовідсотково натуральні, може, трохи менші за розмірами за магазинні, але за якостями набагато кращі. Усі зусилля, витрачені на формування екзотичного домашнього саду цілком виправдовуються, коли дитина посмакує першим врожаєм», – зізнається жінка.

Узимку Кароліна поливає дерева теплою водою. Зізнається, умови потрібно максимально наближати до природних.

«Головне, аби земля в горщику не була сухою, поливати необхідно відстояною впродовж доби водою. У холодну пору року я підігріваю її до 30 градусів. У літню спеку щоденно обприскую листочки водою додатково. Раз на місяць мию їх милом, але обережно, при цьому замотую стовбур поліетиленовою плівкою. Така обробка є добрим засобом від шкідників. Для стимуляції плодоношення поливаю цитрусові рибним бульйоном. Приблизно 200 грам риби хвилин 30 кип’ячу, проціджую і даю охолонути. Бажано робити це зранку. Дуже корисною така процедура є взимку», – стверджує закарпатка.

На майбутнє у Кароліни Нодь також є плани. Усе ж вона хоче повернутися до вирощування авокадо і таки отримати з цих вітамінних плодів урожай. Для цього зараз інтенсивно вивчає тонкощі…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
На Закарпатті правоохоронці ліквідували канал незаконного переправлення осіб через кордон
13:45
У Воловці затримали наркоторговця
13:30
Всі новини