42621
18:10 9.012024

Город на підвіконні: закарпатець взимку вирощує овочі

Цікаве 4448

Вітаміни в холодну пору року потрібні всім, але більшість або купує продукти у магазинах, або використовує осінні та літні запаси у вигляді консервації. Мало хто вдається до експериментів і починає вирощувати щось сам… у горщиках.

Утім хустянин Омелян Форкош переконаний, що набагато кориснішими є власне свіжі овочі, при цьому – не ті, що продаються у супермаркетах і оброблені хімікатами, а власне домашні. Так він і почав практикувати у вирощуванні зимніх помідорів, огірків, редиски та цибулі. Зараз до весни планує разом із родиною смакувати врожаєм.

Як йому це вдається? Що потрібно для того, аби овочі вродили? Про це закарпатець розповів «Карпатському об’єктиву».

Дітям потрібні свіжі вітаміни

Своєрідні «грядки» на вікні у пана Омеляна – уже три роки. Каже, що спробував зайнятися зимовим городництвом заради дітей.

«У мене три синочки і малесенька крихітка-донечка. Усі діти дошкільного віку. Дружина весь час займається малюками, зараз дуже завантажена, перебуває у декретній відпустці. Хотілося їй чимось допомогти, підтримати… У мене біля будинку автомобільна майстерня, тобто працюю практично з дому. Коли треба, завжди можу викраяти вільну хвилинку. Тож експерименти з розсадою та вирощуванням різних культур я проводжу вже далеко не перший рік. Спочатку це були різні сорти дерев, винограду, потім – городні культури. У 2020 році, під час карантинів, неважко пригадати, що у всіх нас час від часу виникали проблеми з купівлею продуктів. То на ринок не пускали, то магазини закривали під час локдауну. І я вирішив, що хліб Оля випікатиме вдома сама, крупами та картоплею я закуповувався на гуртових складах, молоко, сир та сметану нам привозила знайома жінка з села, а овочі вирішив вирощувати для сім’ї на зиму сам. По-перше, вони безпечні для дітей, по-друге, обходяться безкоштовно, по-третє, завжди під руками у господині», – зізнався «Карпатському об’єктиву» чоловік.

Хустянин наголошує, що цибулю посадив разом із синами і коли вона зазеленіла, вони не могли нарадуватися.

«Діти поливали цибульку і щоденно спостерігали за нею, чекаючи, коли випустить зелені паростки. Ми називали їх пальчиками. Якось у мене був клієнт і раптом у гараж прибіг Миколка та як закричить: «Тату! Таку! Із землі пальці стирчать! Нарешті» Той чоловік витріщив на нас обох квадратні очі і нічого не розумів. Довелося пояснити. Потім ми ще довго сміялися. Звісно, вирощувати цибулю дуже легко, це вміє кожна дитина. Для цієї рослини не є обов’язковою навіть глина, можна її просто поставити у склянку з водою… Так само без проблем у горщику проросте редиска. У нас вона така велика, як яблука буває. Ґрунт купую звичний квітковий у садовому центрі. Поливаю раз на два дні. Бодай ці дві культури вирощувати цілу зиму може абсолютно кожен! Для цього не потрібно ні великих знань, ні особливих умов! Один урожай зібрали, одразу висадили інший… і так декілька разів поспіль!», – стверджує Омелян Форкош.

Із огірками та помідорами роботи чимало

Набагато більше клопотів, на думку чоловіка, з огірками та помідорами. Тут уже потрібно перечитати деяку літературу, щоб дізнатися декілька важливих тонкощів.

«Почну з огірків. Саме у свіжих овочах міститься найбільше корисних речовин, вони очищають організм і навіть омолоджують його. Для вирощування на зиму потрібно вибирати спеціальні адаптативні сорти, які самі себе запліднюють, адже бджілки у кімнаті не літають. Я замовляю через Інтернет. Головне – завестися. Потім зі зрілого огірка ви можете насіння собі заготовити й самі. Сортів є багато. Я вирощував «Махагон», «Балконний» та «Пуччіні». Вони можуть дати 5-8 кілограмів врожаю і сходять за 40-50 днів. Тобто, висадити ви повинні з осені. Але маєте забезпечити огіркам умови для повноцінного зростання. Вони повинні знаходитися на добре освітленому місці, тож необхідно подбати завчасно про спорудження, куди вони будуть витися, бо огірок – це ліана, а також у приміщенні має бути тепло та достатня кількість вологи. Краще, аби на вікні не було кімнатних квітів – тільки овочі», – запевняє хустянин.

За його словами, зимового сонця огіркам мало, тому кімнату доведеться ще й підсвічувати фітолампами. Вони, між іншим, можуть працювати і від зарядного пристрою, якщо немає електроенергії.

«Світловий день для цієї культури повинен бути 16 годин. Це – необхідно врахувати. Ґрунт купую легкий, додаю до нього субстрати, пісок, торф та перегній, чи магазинні добрива. Перед посівом субстрат обробляю за допомогою марганцівки. Удобрюю деревним попелом. Пропорція: на відро ґрунту 200 грам попелу, чайну ложку нітрофоску та стільки ж сечовини. Для одного куща огірків заповнюю ґрунтом шестилітровий горщик. Перед посівом насіння тримаю в розчині марганцевої кислоти 30 хвилин. Потім дві доби підсушую їх, розсипавши на марлі. Пророщувати огірки можна в одноразових стаканах, а вже коли на них є хоча б 5 листочків, пересаджувати у інший великий контейнер», – стверджує закарпатець.

Догляд за помідорами чоловік вважає більш важким та відповідальним.

«Єдине, що у цій справі легше – це те, що для томатів не потрібно споруджувати якісь перекладини з мотузками, вони не в’ються, а якщо кущ великий, підв’язати його можна до звичайної галузки. Їм необхідне додаткове джерело світла, ті ж фітолампи. Добре, якщо кімната велика, із двома вікнами. Тоді у вас на одному підвіконні можуть рости огірки, а на іншому – помідори, бо й температура у приміщенні має бути не менше 20-25 градусів», – ділиться досвідом пан Омелян.

Купувати хустянин радить помідори детермінантних або штамбових сортів, які відрізняються невисоким ростом.

«Наприклад, хороший сорт «Ефемер», або «Балконне диво», чи «Червоний F1». У похмурі дні фітолампу доведеться не вимикати взагалі. Якщо недостатня кількість світла, помідори не просто не плодоноситимуть, але можуть скинути і цвіт, і листя зовсім. Ґрунт я беру такий же, як і для огірків. Якщо використовувати з городу, його необхідно обробити фітоспорином. Сіяти помідори також варто заздалегідь. Найкраще – наприкінці літа. Вони плодоноситимуть не раніше, ніж через 4 місяці!», – стверджує він.

Процес висадки кімнатних томатів, за словами чоловіка, нічим не відрізняється від тих, які ростуть у відкритому ґрунті в городі.

«Помідори постійно потрібно не лише поливати, але й підживлювати. Я беру азотно-фосфорне добриво. Можна скористатися й іншими. Поливаю рослини розчином деревної золи з розрахунку на літр води чайна ложка золи. Підживлювати потрібно мінімум три рази. Втретє – коли помідори ще зелені. Якщо помідор здоровий, але не цвіте, варто на тиждень припинити полив, також можна обрізати декілька нижніх гілок. Від перегріву (газове опалення може негативно вплинути на кореневу систему) краще забезпечувати рослини додатковою тінню і ставити горщик не прямо на підвіконня, а ще бодай на якусь дерев’яну поверхню», – зізнається пан Омелян.

Загалом, за словами чоловіка, влаштувати собі город на підвіконні може абсолютно кожен.

«Важливо дотримуватися головних інструкцій, а також зберігати у приміщенні нормальний режим вологи, бо при увімкненому опаленні він складає приблизно 80%. Аби не було сухості, рослини потрібно часто поливати та обприскувати, а також встановити поблизу банки з водою. Як на мене, це зовсім просто. Також не бажано кімнату часто провітрювати, бо для ваших городніх культур це буде стресом, особливо, якщо на вулиці мороз. Однак за умови дотримання цих правил уражай зібрати може кожен», – стверджує він.

У майбутньому асортимент городніх культур закарпатець планує розширювати. Наприклад, хоче вирощувати на підвіконні ще й буряк, моркву та капусту. Але поки що вивчає технології…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Переселенка з Донецька зробила майже з нуля художню гімнастику елітним видом спорту Перечина
15:56
Ужгородські «Карпати» отримали суперниць у півфіналі Кубка України
15:48
Всі новини