42574
17:02 4.012024

У Хусті на початку січня цвітуть підсніжники

Цікаве 8879

Зима – не зима, а підсніжники в січні у Хусті вже стали традицією, як у Мукачеві декількаразове цвітіння на рік «шаленої» сакури.

Здається, ніби казка про 12 місяців у нашому краї оживає. Цвітіння у січні різних квітів для Закарпаття – вже майже звична річ.

Одночасно декілька мешканців міста над Тисою поділилися з «Карпатським об’єктивом» світлинами перших весняних квітів, які квітують посеред їхніх городів.

«Уже другу поспіль зиму у перші дні січня у нас перед будинком квітують підсніжники. Я їх просто обожнюю. Це – мої улюблені квіти, вони символізують світло й надію. Хочеться вірити, що до добра, що війна в нашій державі у цьому році нарешті закінчиться», – каже «Карпатському об’єктиву» хустянка Марія Молнар.

Інша краяна, Ірина Фетько, хоч і радіє квітам, але побоюється, що раннє цвітіння – недобрий знак.

«Моя бабуся про такі аномальні явища завжди казала, що то до неврожаю. Не знаю, так це чи ні, але підсніжники уже практично четверту зиму розквітають у нас у січні. І це – справді не зовсім до добра. То карантини два роки були, то зараз – війна. Звісно, квітам радію, бо вони гарні, ніжні. Та й невинні, що цвітуть», – зазначає вона.

Але такої думки не всі.

«Щовесни ми з чоловіком їздимо в ліс саме для того, щоб милуватися пролісками, шафранами, підсніжниками. Торік висадила і в себе під вікном. І тепер вони вперше зацвіли. Це – неабияка радість як для мене, так і для дітей. Зима у нас тепла, природа оживає. Хочеться, аби й далі не було сильних морозів», – запевняє Корнелія Волощук.

У біологів щодо природної аномалії своє пояснення. Нічого дивного у січневому цвітінні вони не бачать.

«Трохи снігу у нас було. На певний час похолодало. Потім почалося потепління, дощі. Природа почала оживати, виходити з анабіозу (сплячки), от квіти і випустили пагони, розкрили бутони. Загалом для дерев подібне цвітіння не в сезон є поганим, може нашкодити. Але для квітів немає ніякої загрози. У мене самої вдома не раз під снігом цвіли троянди та проліски, – зазначає Олена Світлик.

На її думку, навіть якщо після теплої погоди вдарять морози, трав’янисті рослини не загинуть, вони адаптовані до температурних стрибків.

«Підсніжники – дуже витривалі рослини. Із ними нічого поганого не трапиться. Навесні ж також погода буває різною. Звісно, для плодових дерев зимове цвітіння є небажаним, але як свідчить досвід мукачівської сакури, вони також не гинуть після кількаразового цвітіння на рік», – додає вона.

Як би там не було, а більшість краян радіє підсніжникам. Люди фотографують квіти і діляться світлинами у соціальних мережах, пишуть, що вони символізують для них іскру позитиву, промінчик тепла та надії.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах