42263
15:35 13.102023

Дизайнерка розповіла, як закарпатцям створити осінній затишок у оселі

Цікаве 5118

Осінь – пора, коли холод відчувається особливо гостро, бо організм ще не адаптований до змін, коли через дощі настрій не завжди хороший і коли хочеться хоч трохи затишку вдома. Як же зробити свій будинок чи квартиру більш комфортними у цей період, не витрачаючи купу грошей?

Про це «Карпатський об’єктив» говорив із київською дизайнеркою, яка наразі проживає у Виноградові, куди переїхала, аби сховатися від обстрілів під час війни. Оксана Кияшко поділилася секретами, як за допомогою деталей, аксесуарів та кольорів зробити своє помешкання більш затишним і створити у оселі теплу атмосферу.

Акцент – на деталях

На думку дизайнерки, осінь – чудова нагода для того, аби надати життю полум’яних барв.

«Якщо влітку припікає сонечко і від спеки хочеться заховатися, то з настанням холодів організм прагне яскравих тонів і спокою. Хочеться все частіше поринути у сплячку, як і всьому живому на планеті. Тому необхідно себе розбудити. Чим? Кольорами! Звісно, ніхто не каже, що варто перефарбовувати стіни, або змінювати білі шпалери на пурпурові, але додати декілька деталей, які подарують відчуття домашнього тепла та енергійності можна без значних фінансових затрат. Тим більше, можна купувати собі трохи декору для різних сезонів і чотири рази на рік змінювати, скажімо, штори, чи подушки на дивані. Їх можна пошити і своїми руками. Тоді вийде ще дешевше, – каже «Карпатському об’єктиву» Оксана.

Тож яким кольорам надави перевагу восени?

«Трендом осені завжди є жовтий, колір багатства, достатку, розкоші, золота. Добре, якщо у вас є килимки з бурштиновим відтінком. Адже це символізуватиме опале листя. Червоні барви люблять не всі, декого цей колір взагалі дратує. Але для осені він ідеально підходить. Достатньо, якщо у вас висітиме червона прикраса на люстрі, або стоятиме на комоді світильник кольору стиглої вишні. Безпрограшними будуть і помаранчевий та каштановий кольори. Це – також барви стиглого врожаю та вони дуже гармонійно вписуються у світлі інтер’єри. Гама осені – це природні кольори, притаманні о цій порі довкіллю. Досить поглянути довкола себе і ви одразу зрозумієте, які акценти вам потрібно зробити у оселі, яких кольорів додати,» – наголошує дівчина.

А які аксесуари можна додати восени до інтер’єру, аби відчувався дух осені?

«Передусім ідеальний вигляд мають декоративні дині. Просто неперевершено вони можуть розміститися на каміні, у холі, в коридорі на підлозі. Рукодільниці можуть зв’язати їх із ниток, пошити з залишків тканини, виліпити з полімерної глини, інші – купити у сувенірному магазині. Також у вазі доречними будуть осінні квіти, підійдуть навіть засушені. Якщо у вас є теплі покривала для дивану – сміливо витягайте їх із шафи. Восени вони не тільки допоможуть вам зігрітись, якщо закутаєтеся в них, але ще й милуватимуть очі. Особливо, якщо вони строкатих кольорів. Освітлення також має бути гармонійним. У холодну пору воно імітує сонячне тепло, тож різні нічники, торшери, світильники – саме ті деталі, за допомогою яких ви можете додати бажаних барв до дизайну. Загалом потрібно робити акцент на деталях. Навіть рама картини може стати саме тим штихом, над яким, якщо пофантазуєте, додасть вам настрою, а будинку чи квартирі комфорту. Чохли для стільців у барвах осені – також хороший варіант зробити кухню більш затишною. Ну і, безперечно, чудово, якщо у вас є камін. Для осені-зими – це просто безцінне джерело для декорування, вияву польоту фантазії та головне, сидіти біля вогню завжди приємно. Така вже наша людська сутність, що ми любимо спостерігати за тим, як горить багаття, як потріскують дрова», наголошує дизайнерка.

Відсутність грошей – не проблема, проблема – відсутність фантазії

Чи можна оздобити помешкання, якщо у сімейному бюджеті немає для цього відповідних коштів?

«Звичайно! Головне – мати бажання! Адже Закарпаття – чудовий край із розкішною природою та її щедрими дарами. Підіть до лісу, назбирайте шишок, жолудів, складіть їх у скляну вазу, уже буде частинка осені поруч із вами. Прогуляйтеся до парку, назбирайте листя, зробіть із нього букет і поставте на видному місці. Зробіть із підручних матеріалів декілька підсвічників. Для цього підійдуть навіть пластикові пляшки, пофарбовані не магазинною фарбою, а лаком для нігтів. Кілька свічок – і в будинку уже затишніше! Гарний вигляд матимуть навіть гарбузові свічники зі звичайних динь, м’якоть яких можна з’їсти. Звісно, вони тимчасові, але вам і не потрібно, щоб вони простояли цілу зиму, бо там підуть інші свята і потрібен буде інший декор. Гарбуз можна оздобити і гілками з осінніми ягодами. Таку «живу вазу» можна навіть наповнювати водою та ставити в неї квіти. Загалом, як на мене, відсутність грошей – взагалі не є проблемою. Набагато гірше, коли бракує фантазії. Якщо ви живете у приватному будинку, то гарбузами можна прикрасити навіть сходи, а перила – вінками із жовтого листя. Можна над дверима повісити вінок, сплетений із гілок верби, шипшини, обклеєний шишками та червоною калиною. Кожен куток у помешканні можна причепурити якимось цікавими природними аксесуарами. Повірте, вам захочеться повертатися додому у таку оселю, де ви почуватиметеся комфортно і де очі радуватимуть нехай навіть маленькі, але приємні декорації», – зізнається Оксана Кияшко.

Чи можна до декорування залучати дітей і як створити особливу атмосферу, скажімо, у дитячій кімнаті?

«Не можна, а потрібно! Малеча безпосередня! Їй може спасти на думку таке, до чого дорослий не додумається ніколи! Із дітками можна вирізати листя з кольорового паперу за шаблоном справжнього, знайденого десь у сквері, принесеного з вулиці. Із таких листочків можна зробити гірлянду, нанизавши їх на нитку і підвісити до люстри, чи десь над ліжком. Діти самі підкажуть ідеї, що б їм хотілося бачити у своїй кімнаті. Просто не потрібно забороняти їм мріяти і фантазувати! Якщо вдома є кольоровий принтер, можна роздрукувати різні осінні казкові картинки і наклеїти на меблі, але клеєм на основі крохмалю, який легко змивається і потім не залишає слідів та пошкоджень. Також можна разом із малечею зробити декілька їжачків із каштанів і поставити їх на улюблену поличку, або коника із жолудів чи виліпити якісь грибочки з полімерної глини. Такі набори для дитячої творчості продаються у багатьох магазинах. Діти дуже радітимуть, якщо вдасться щось створити для своєї кімнати власними руками!» – каже дизайнерка.

А чи можна зіпсувати інтер’єр, адже на трендах знаються далеко не всі закарпатці…

Звичайно, можна. Будь-який несмак – це вже зіпсований дизайн. Найчастіше псують інтер’єр недоречним настінним декором. Це може бути картина, але не намальована художником, а фотокопія. Краще вже повісити на стіни малюнки вашої дитини, або фото з сімейного альбому у рамці, ніж таку «декорацію». Також у приміщенні має відчуватися простір. Якщо у кімнаті забагато меблів – це свідчить про те, що господарі не продумали завчасно, де складати речі. Краще мати в приміщенні один диван та декілька полиць, ніж старотипний сервант на всю стіну. Також зіпсує враження від кухні обліплений наклейками та магнітами холодильник. Повірте, це – уже в далекому минулому! Загалом на цю тему можна говорити дуже багато. Щодо осіннього декору, як на мене, його найбільше можуть зіпсувати штучні квіти. Вони вже давно вийшли з моди, як і пластмасове жовте кленове листя. Зараз використовуються в основному природні натуральні матеріали. Вони екологічні, безпечні та більшість із них практично безкоштовні», – наголошує Оксана.

Загалом, її словами, як при зміні сезону ми займаємося новим гардеробом, так не повинні забувати і про зміни у будинку. Адже важливо не тільки, щоб ми почувалися в теплі, а щоб довкола нас було гарно, чисто і комфортно.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах