12:10 7.072023

На Рахівщині більшість господинь починають викопувати озимий часник

Цікаве 6917

У середині літа, а саме в місяці липні, більшість господинь на Рахівщині починають викопувати озимий часник. Дуже важливо знати, коли саме це робити, щоб потім в зимі часник зберігався якомога довше.

Якщо вчасно не викопати озимий часник, то він може перепріти та згнити – каже господиня Мирося. Через часті дощі увесь часник почав завчасно жовкнути й підгнивати. Тому вже дехто із дівчат вже зараз почав його викопувати. Правильніше всього часник викопувати приблизно з 20 липня по 1 серпня.

Якщо хтось не розуміє як зрозуміти чи часник достиг, то ознака дуже проста. Тож якщо у часнику є засохлі 4 нижні листочки, прямі стрілки та повністю розкрите суцвіття у часнику, будьте впевнені він повністю достиг.

Якщо відсутні стрілки у часнику, то визначити його зрілість можна по шиї стебла — вона повинна бути м’якою та мати жовтий колір.

Викопаний вчасно часник має бути міцним з фіолетовим лушпинням. Такий часник буде зберігатися всю зиму та не зіпсується – – додала пані Мирослава.

На Рахівщині у кожної гасподарки є часник, його вирощують як і для їжі,так і для того, щоб ним лікуватися. У часнику є безліч корисних властивостей: він зміцнює імунітет, допомагає боротися з простудними захворюваннями, захищає серцево-судинну систему і вбиває бактерії. В овочах міститься величезна кількість вітаміну В6, а також марганець, селен і вітамін С.

Часник допомагає боротися із бактеріями, підтримує імунітет, знижує ризик серцевих нападів, навіть запобігати онкологічним захворюванню. Він допомагає запобігти хворобам Альцгеймера та старечому недоумству. Знижує рівень цукру в крові, дбає про здоров’я кишківника, береже печінку.

Максимальну користь ви можете отримати зі свіжого часнику. Після того, як ви розкрили голівку часнику, термін придатності овочів скорочується до декількох днів.

Попри те, що часник має величезну кількість корисних властивостей, у деяких випадках його споживання може бути небезпечним. Тож краще вживати його умірено.

Олена Боднар

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах