41751
15:30 22.052023

Відкрита екскурсія під назвою «Вариські історії» відбулася у Мукачеві

Цікаве 6887

Маловідомі факти з історії Мукачева розповів під час відкритої екскурсії «Вариські історії» краєзнавець, екскурсовод та радник міського голови Олександр Шершун. 21 травня у центрі міста зібралося близько трьох десятків туристів та містян охочих почути цікаві історії. Захід приурочили до відзначення Дня міста, адже 22 травня Мукачеву виповнюється – 1127 років.

«Дата 22 травня пов’язана з першою документальною датою історії міста, а саме наданим привілеєм королеви Єлизавети угорської і польської (1936 рік) – право на користування печаткою із зображенням блаженного Мартина»,- каже Олександр Шершун.

Почали екскурсію біля пам’ятника Святому Мартину, далі екскурсанти зупинялися, аби послухати цікаві історії біля Білого Палацу (художньої школи ім. Мігая Мункачі), шаленої сакури, палацу Грюншьейна, міні-скульптура Ференца ІІ Ракоці та міської Ратуші.

Серед учасників заходу були не тільки туристи та мукачівці, а навіть колеги Олександра. Зокрема, екскурсовод Вікторія Гудак прийшла, аби почути щось нове.

«Я сама екскурсовод, але завжди вчуся, щось шукаю і читаю. Та від колег можна дізнатися не менше. От, наприклад, цікаво було мені почути про особисте життя Мігая Мункачі, його дружину та творчий розвиток. Обов’язково роздрукую фото його дружини і буду розповідати про це подружжя. Люди люблять слухати про «шури-мури», навіть того часу», – каже Вікторія Гудак.

У майбутньому «Вариські історії» проходитимуть не тільки у форматі екскурсій, але й у вигляді пізнавальних лекцій.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах