41552
10:50 22.042023

Закарпатка розповіла, як отримати гарний врожай полуниці і біля яких рослин найкраще висаджувати ягоди

Цікаве 20568

Закарпатські аграрії вже почали збирати перші врожаї полуниці. Найбільш швидкі у цьому плані на Виноградівщині та Іршавщині (наразі це вже – Хустщина).  На ринках та в магазинах нашого краю також почали з’являтися перші ягоди (найчастіше, на жаль, привезені з інших країн, не місцеві). Проте далеко не у всіх наших краян, які займаються вирощуванням ягід, полуниця ранніх сортів… Але вже невдовзі солодкі вітаміни продаватимуть у області масово, на всіх ринках… і навіть на трасах…

Звісно, аби вирощувати ягоди, потрібно знатися на багатьох тонкощах, бо рослини і від хвороб страждають, і від шкідників, і гниють під час проливних дощів. Тож як найбільш ефективно вирощувати полуницю і збирати щедрі врожаї? Про це «Карпатський об’єктив» поспілкувався із садівницею Оленою Сливкою з Іршавщини.

Не висаджуйте ягоди біля малини

У городі пані Олени росте полуниця різних сортів. Вирощує її не для продажу, а для родини, бо має чотирьох онуків і хоче, щоб хлопці росли здоровими та їли натуральні продукти.

«Я вже на пенсії. Усе життя працювала у сфері торгівлі, утім грядки біля хати мала завжди. Вирощувала всього потроху – буряк, картоплю, кукурудзу, цибулю, моркву, часник, кольрабі, петрушку, капусту… Із господарства в мене тільки кури, кіт та собака, тож часу для улюбленого заняття маю вдосталь. Відколи пішла на заслужений відпочинок, захопилася вирощуванням ягід. Перші саджанці купила від місцевих фермерів у Заріччі. Однак згодом почала шукати інформацію й про інші сорти та замовляти рослини через Інтернет. Наразі в мене є рання полуниця, яка вже дозріває, є звичайна літня, а також пізня осіння. Також маю кущики, які плодоносять двічі на рік – весною та восени. Оскільки територія в мене не дуже велика, усього висаджую потроху. Ранні ягоди дозрівають у теплиці, яку змайстрував чоловік зі старих викинутих сусідами вікон, інші – на відкритому повітрі», – розповідає закарпатка «Карпатському об’єктиву».

Загалом у жінки більше 10 сортів ягід. Кожен росте купками. Але, за її словами, треба добре знати, які зелені «сусіди» можуть нашкодити ягодам, а які навпаки сприяють кращому зростанню.

«Я перечитала багато літератури, консультувалася з аграріями, які багато років займаються полуничним бізнесом. Звісно, багато в кого ягоди ростуть плантаціями – суцільними смугами і не мають «сусідів». Це, звісно, добре. Але мені таку розкіш площа не дозволяє, тому я змушена висаджувати полуницю біля інших городніх культур. Перші три роки в мене не було врожаїв… від слова «зовсім». Практично збирала всього по декілька ягід… Утім останні 7 я всім задоволена. Отже, полуницю не варто висаджувати біля картоплі, малини, помідорів та капусти, хвороби з яких можуть «перекинутися» на ягоди. Не надто бажано також, якщо поруч росте соняшник чи топінамбур, які швидко виростають і закривають доступ до сонця для інших рослин.   А от чудово вживаються поруч ягоди із цибулею та часником, які ще й шкідників відганяють, із редискою та морквою, із бобовими – квасолею та горохом. Не створять перешкод для нормального дозрівання полуниці і квіти. У мене, наприклад, неподалік ростуть чорнобривці та півонії. Важливо також, аби поблизу не було дерев, адже їхні крони створюють затінок, який заважає ягодам достигати», – наголошує Олена Сливка.

Закарпатка радить не боятися експериментувати, купувати не один, а декілька сортів полуниці, аби зрозуміти, вирощувати який вдасться найкраще. Але під час покупки рекомендує ретельно оглянути корінці рослин, які мають бути здоровими, а сама рослина – не зів’ялою,  слабкою чи надто маленькою.

«Розповім ще декілька секретів, які будуть корисними для кожного, кого цікавить вирощування ягід. По-перше, полуниця дуже любить воду, тому її треба постійно поливати. У перші 10 днів після висаджування – щоденно. Потім – по декілька разів на тиждень. Найкраще це робити вранці, коли ще немає спеки. У період цвітіння поливати слід обережно, аби не нашкодити квіткам. Я поливаю лійкою і тільки ґрунт біля кущика і ні в якому разі не квіти та листя. Ягоди варто підживлювати і добривом. Після висаджування найкраще комплексним та азотним, а після збору врожаю – калійним та фосфорним. Чудово, якщо є коров’ячий гній, адже це – натуральний компонент, який «подобається»  ягодам. Якщо певні кущі дають пустоцвіт, не шкодуйте їх прополювати, нічого доброго з них і так не буде. Перед тим, як висаджувати ягоди, потрібно подбати про ґрунт. Його варто перекопати і внести добриво. Робити це найкраще за 10-15 днів до посадки. Аби ягоди не гнили, краще під них підстелити солому. Крім того, полуницю потрібно постійно оглядати і відривати пошкоджені плоди, аби вони не викликали гниття серед інших», – зізналася закарпатка.

Садівниця додає, що полуницю потрібно також обробляти 5-6 разів за сезон від шкідників.

«Я обробляю 5 разів. Перший – ранньою весною, це для запобігання появи ґрунтових шкідників. Вдруге – обприскую перші листочки від наземних шкідників та всяких хвороб. Втретє – на початку цвітіння, вчетверте – коли утворюються перші малесенькі плоди. Це – також від грибків та шкідників. А от вп’яте обробляю вже восени, перед зимівлею. То – комплексна обробка для зміцнення рослини», – запевняє вона.

Що робити, аби полуниця була вдома цілий рік

Олена Сливка зізнається, що смачні десерти з полуниці вона готує онукам впродовж цілого року. І так може робити абсолютно кожен!

«Полуниця дуже багата вітамінами. Вона зміцнює імунітет, запобігає появі багатьох недуг. Для дітей ця ягода є особливо корисною. У мене ні донька, ні зять, ні хлопці-внучата майже не хворіють. Саме заради них я й захопилася вирощуванням ягід.  Полуниця в мене вдома є цілий рік. Передусім завдячуючи тому, що маю різні сорти, які дозрівають у різні періоди. Але не тільки. Смачна солодка ягода прекрасно піддається заморожуванню і потім не втрачає якості про розморожуванні. Я складаю плоди у зіп-пакети і відправляю до морозильної камери. Потім, коли треба, дістаю, залишаю відтанути і готую різні смаколики. Компоти з ягід не готую давно, у них немає нічого корисного, навпаки, вітаміни виварюються, а цукор тільки шкодить організму. Варення, джеми також не консервую. Їх завжди можна зробити свіжі. Скажімо, для млинців. Для цього подрібнюєте полуницю у блендері, додаєте трохи меду і все готово. Дуже смачні десерти з полуниці, якщо їх подати з вершками або з йогуртом. Додаю полуницю і до каші діткам на сніданок. Тут іще добре підійде банан, або натерте на терці яблуко. Якщо є бажання щось випікати, то тістечка з полуницею мають неймовірно приємний смак і малеча їх обожнює», – зізнається жінка.

Із полуниці вона також готує коктейлі, додаючи мед та рослинне молоко, смузі з вершками, а влітку – морозиво.

«Поділюся рецептом морозива. Його краще робити своїми руками, ніж купувати в магазині. Отже, беру півкілограма полуниці, додаю кілька ложок натурального меду, 150 гр вершків та 70 гр безе (тістечко зі збитих яєчних білків). Полуницю з медом та вершками подрібнюю у блендері до утворення кашоподібної маси. Безе вставляю у целофановий пакет і розтовкую молотком для відбивних, аби воно стало, як порошок. Потім усе перемішую, розливаю у формочки і відправляю до морозильної камери на ніч. Виходить дуже смачно, але головне – натурально. Безе, між іншим, також роблю сама. Для цього збиваю яєчні білки з медом або цукром, формую кульки і випікаю в духовці. Швидко і просто!», – наголошує пані Олена.

Цієї весни закарпатка вперше придбала саджанці зимової хатньої полуниці. Поки що яким буде врожай вона не знає,  але сподівається, що ягоди будуть  плодоносити від грудня по березень.

«На сайті, де я замовляла, дуже хороші відгуки від клієнтів, які вже кілька років збирають врожаї. Сподіваюся, що все зробила правильно і в мене також вийде. Хоча, не буду приховувати, траплялося й таке, що натрапляла на шахраїв. Але я люблю людей і довіряю їм, тому, гадаю, моя полуничка даватиме чудові врожаї. Дуже хочеться мати соковиті ягоди з грядки протягом усього року!», – стверджує Олена Сливка.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах