41559
22:32 23.042023

На цвітіння сакури та нарцисів до Закарпаття почали з’їжджатися туристи. Скільки коштує відпочинок

Цікаве 12027

Весна на Закарпатті завжди особлива. Такої різноманітності квітів та дерев немає більше в жодному куточку України. Клімат у нас відносно теплий, тож приживаються навіть екзоти. І цвітуть вони на подив для всіх – просто розкішно.

Тому й не дивно, що о цій порі до області із року в рік починають з’їжджатися любителі прекрасного, аби помилуватися цвітінням, зробити фото чи відео напам’ять.

Чи готова туристична сфера до прийому відвідувачів? Скільки очікують на пору цвітіння на Закарпатті туристів? Чи готові головні квіткові локації до прийому відвідувачів? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Сакури, магнолії, райські яблучка

Ужгород більш відомий, як сакурова столиця України. Утім у місті зараз квітують не лише японські вишні, а й близько 30 тисяч тюльпанів та маса екзотичних дерев, серед яких райські яблучка,  магнолії, бузок, хеномелес, дикий персик, Іудине дерево та багато інших.

«Лише одних сакур в Ужгороді, за приблизними підрахунками, більше семи тисяч, – каже «Карпатському об’єктиву» декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець. –  Що найбільш приємно, частина дерев збереглася ще з чехословацьких часів і їм зараз у межах сотні років. Найкращі класичні сакури з махровими квітами були висаджені в районі Ґалаґов у 20-30-х роках минулого сторіччя. Саме тоді в Ужгороді бере відлік початок сакуроманії.  Найстарші дерева наразі можна побачити в районі саду Лаудона на вулицях Ракоці та Бращайків. Сакури прекрасно адаптувалися до наших умов, призвичаїлися до наших ґрунтів, нашого клімату. Однак не сакурами єдиними прекрасний Ужгород! У нас є багато дерев, які можна назвати окрасою міста. Це: яблуні Недзвецького, сливи Піссарда, глоди, мигдаль трилопатевий, церцис європейський (Юдине дерево), тюльпанові дерева та магнолії, павловнії та багато інших. До того ж декоративні породи є не лише в центральній частині міста, але й на околицях та в різних мікрорайонах. Тому гостям нашого краю в Ужгороді справді є на що подивитися!».

Звісно, Ужгород у пору цвітіння є особливим. Утім останнім часом за звання сакурової столиці активно бореться і Мукачево.

Там, як запевняють у мерії, висаджено вже більше 8 тисяч сакур. Звісно, дерева молоді, таких «ветеранів», як в Ужгороді немає, але ж вигляд вони мають також гарний.

Загальна довжина сакурових алей у Мукачеві – 4 кілометри і лише в цьому році там було висаджено більше п’яти сотень молодих деревцят японської вишні.

Ростуть сакури і в інших містах області – у Виноградові, Берегові, Хусті, Тячеві, Рахові, Перечині, Міргір’ї, Воловці, Великому Березному, Іршаві, Сваляві, а також чи не в кожному селі Закарпаття. Та як би там не було, а подивитись на красу японських вишень найчастіше туристи все ж їдуть саме до Ужгорода.

Нарциси, буйволи, екопастухи

Ще однією окрасою весняного Закарпаття є нарциси. Унікальну місцину біля Хуста також дуже полюбляють гості. Незважаючи на те, що помилуватися сакурами на вулицях можна безкоштовно, а за вхід у Долину потрібно платити (небагато, правда, всього 30 гривень), відвідувачів там щороку тисячі! Поки що нарциси ще не цвітуть, але працівники заповіднику вже готуються до прийому гостей.

«У нас відцвіли перші весняні квіти і наразі Долина готова до цвітіння королеви нашого краю – нарцису вузьколистого. Погода тепла, уже зав’язалися бутони, – розповідає «Карпатському об’єктиву» начальник ПНДВ «Долина нарцисів» Олександр Навроцький. – Початок цвітіння очікуємо на початок травня».

Також за його словами, у цьому році вже давно триває підготовка до початку туристичного сезону. Наразі зроблено ремонт двох майданчиків, гідроспоруди для підняття рівня ґрунтових вод, робітники працюють над спорудженням ще однієї подібної.

«При в’їзді на територію заповідника ми повністю замінили конструкцію «Вас вітає Долина нарцисів». Зараз там гарний сучасний вказівник. Також замінено вхідні мостики. Для того, аби туристам було цікавіше, на території Долини цьогоріч також будуть буйволи», – запевнив пан Олександр.

Цікаво, що буйволи живуть у Долині нарцисів із 2020 року. Їхнім власником є німець Мішель Якобі. І вони оселилися у заповіднику не тільки для того, аби привалювати гостей. Справа в тому, що в давнину, років 100 тому, у Кіршах, де й знаходиться заповідник, активно розводили цих тварин. Нарциси від них не потерпали, навпаки, буйволи допомагали дуже ефективно боротися з вербами, які там постійно виростають і шкодять квітам, відбираючи в них вологу. Таким  чином буйволи підтримують у балансі лугові екосистеми, де зростають червонокнижні рослини. Нарцисам шкоди рогані не завдають, а от завдяки невибагливості у їжі, поїдають саме ті рослини, які для них є не найкращими сусідами. Випасає тварин спеціальний електропастух на ділянках, які для цього спеціально відведені.

Слід зазначити, що в карантинні роки туристів у Долині нарцисів було небагато, а от зараз очікують на велику кількість гостей.

«У минулому році заповідник відвідало близько 3 тисяч осіб. Це – більше, ніж у попередні два карантинні роки. Незважаючи на те, що в державі війна, Закарпаття – безпечний регіон, тож туристи до нас приїжджають. Очікуємо, що в цьому році їх буде чимало!», – зазначив Олександр Навроцький.

Скільки коштує проживання на Закарпатті для туристів

Туризмознавці та екскурсоводи запевняють, що великої завантаженості у секторі туризму у області немає, але тури у найбільш привабливі місця є від початку від квітня до середини травня, і їх чимало.

«Багато туристів їде на Закарпаття не лише помилуватися квітами та цвітінням дерев, але й оздоровитись, – наголошує виконувачка обов’язки начальника управління туризму та курортів Закарпатської ОВА Олександра Горзов. – Людей приваблює безпечність регіону, а також те, що тут можна відпочити, відновити сили та здоров’я у термальних водах, мінеральних джерелах, у оздоровчих закладах, піти в гори, побувати у музеях, оглянути архітектурні та історичні пам’ятки. Зокрема, за перший квартал цього року до бюджету області вже було сплачено більше 4 мільйонів гривень туристичного збору».

Тож наразі Закарпаття планує прийняти декілька тисяч туристів. Але де ж вони зможуть зупинитися? Адже зараз через війну вільного житла небагато, а ціни на оренду дуже високі.

Почнемо з Ужгорода. Поки що забронювати квартиру подобово можна. Але вартість помешкань, відверто кажучи, шокує. Наприклад, доба проживання у однокімнатній квартирі у районі «Токіо» коштує 1100 гривень. Апартаменти в історичній частині міста обійдуться в майже 1500 гривень за день. Господарі зазначають, що жити там може як одна людина, так і четверо, тобто ціла родина. Квартиру на Корзо можна винайняти за 1100 гривень, а біля готелю «Закарпаття» – за 1750.

Утім вдалося знайти і трохи дешевше житло. Наприклад, на проспекті Свободи, здається подобово двокімнатне помешкання за 650 гривень. Там же однокімнатна квартира – за 550.

Кімнату подобово можна орендувати за 300-500 гривень, залежно від району міста.

У готелях Ужгорода вільних місць на найближчі дні майже немає, ціни стартують від 900 гривень, але є й за 2-3 тисячі на добу. У хостелах можна заночувати приблизно за 700 гривень. Але кількість місць також наразі обмежена, незважаючи на те, що подібних закладів у місті багато.

У Мукачеві ціни на житло набагато нижчі. Наприклад, апартаменти у центральній частині пропонують за 800 гривень. Однокімнатну квартиру можна винайняти і за 600. Найдорожча оренда квартири коштує 1300 гривень за добу.

Ціни в готелях міста над Латорицею також нижчі, ніж в Ужгороді, вільні місця є. Вартість номера за добу від 600 до 1750 гривень. Проживання у хостелах – від 400 гривень за добу.

А от Хуст за цінами, на подив, наздоганяє і навіть дещо випереджає Ужгород. Вартість оренди квартири за добу тут може сягати і 2000 і 2500 гривень. Однак є пропозиції й за 900, і за 600 гривень.

Тішить лише, що у одному з хостелів можна заночувати всього за 110 гривень. Але в інших – ціни виші – 400-600 гривень. А от у готелях уже вартість проживання у межах 1000-1500 гривень за добу. У найдешевших – від 600.

Як бачимо, гостювання на Закарпатті – задоволення зовсім не з дешевих, але краса, яку можна тут побачити того, скоріш за все, варта.

А скільки коштують сакурові тури до нашого краю? Із Києва, наприклад, на 5 днів – 8800 гривень. Щоправда, до вартості включено не лише відвідини Ужгорода та Мукачева, але й Синевира, центру бурих ведмедів та старовинних церков.

Довденний тур зі Львова з відвідинами кращих локацій Ужгорода, палацу Шенборнів, Мукачівського замку, термального басейну у Берегові та з рядом цікавих розваг обійдеться у 2400 гривень.

Є й інші варіанти відпочинку – як дорожчі, так і бюджетні, але це вже залежить від бажань туристів та їхньої платоспроможності. А подивитись у квітні-травні на Закарпатті є на що!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини