41486
15:24 12.042023

Закарпатці переконані, що весняне прибирання приносить користь здоров’ю

Цікаве 6833

Із настанням весни закарпатці активуються. Більшість, ніби мурахи, починають метушитися, наводити довкола себе порядки. Це як прибирання житла, так і різні толоки у містах, прибирання подвір’я та городу в селах. Від спільної праці люди, як правило, відчувають задоволення. Тим більше, що зараз робота в багатьох пов’язана із сидячим способом життя, Інтернетом, низькою активністю.

House cleaning product on wood table

Але чому наші землячки впевнені, що весняне прибирання приносить користь здоров’ю? Чи можуть підтвердити це лікарі? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Рухатися корисно, а знаходитися в чистоті приємно

Ужгородка Анастасія Клим мешкає у квартирі, але щовесни вона влаштовує генеральне очищення не лише житла, але й відправляється прибирати захаращені місця у місті.

«Прибрати для мене – справа свята. За зиму у квартирі збирається багато пилу. Тож у березні я за будь-якої погоди все перемиваю, вичищаю, перу, прибираю. Самій приємніше, коли всюди все блищить. Це створює затишок у оселі. Крім того, разом із друзями, щовесни ми йдемо збирати сміття у Боздоському парку та вздовж течії Ужа. Робимо це самотужки, без будь-якого піару та фотозвітів у соцмережах. Добрі справи треба робити тихо! Хваляться лише політики! Часом їздимо і в найближчі ліси. Звісно, екоакції влаштовуємо і влітку, але весною вони найбільш очікувані і найприємніші. Після холодів пригріває сонечко і приємно побувати на свіжому повітрі, трохи попрацювати. Завжди беремо з собою й дітей, таким чином не лише привчаємо їх до роботи, але й виховуємо свідомими людьми, які ніколи не будуть смітити абиде, викидати мотлох на природі та створювати сміттєві затори у річках», – зазналася жінка «Карпатському об’єктиву».

Ірина Стець живе в Хусті у приватному будинку. Вона також переконана, що фізична праця зміцнює здоров’я і що привчати до чистоти малечу потрібно з раннього віку.

«У нас весною біля хати пораються всі. Я спочатку з двома синами прибираю у будинку. Вони допомагають, як вміють. Перетирають від пилу полички з іграшками, книги, викидають усе зайве, непотрібне. Таким чином діти знають, що все має бути складено акуратно, самі вони повинні мати охайний вигляд. Старша донька миє вікна, чоловік зайнятий подвір’ям, там наводить лад. Потім усі разом відправляємося в город та сад. Там потрібно все зайве прибрати, перекопати, пообрізати дерева, зібрати гілки. Потім вкупі садимо трохи моркви, трохи картоплі, цибулю, часник, квасолю, помідори, огірки. Але прибирання – то основний пункт. Чому це для мене важливо? Бо спільна праця в родинному колі об’єднує батьків із дітьми, бо вони знають, що у кожного є свої обов’язки, вчаться бути відповідальними і доглядати за тим місцем, де живуть. Таким чином вони любитимуть свою землю, свою країну. Крім того, ми всі багато часу проводимо на роботі у сидячому положенні, а діти мало рухаються у школі, сидять на перервах із телефонами в руках. Тож праця лише зміцнить їхній імунітет, а чистота в будинку запобігає всяким алергіям», – запевнила вона.

Такої ж думки і Єва Браєр із Виноградова.

«Весна для мене завжди – час генерального прибирання. Як на мене, рухатися корисно, а знаходитися в чистоті приємно. Я живу у приватному помешканні і там завжди є багато роботи. У нас хоч і немає худоби, та маємо двох собак, трохи землі, де вирощуємо собі овочі. Фізичної роботи не боюся, єдине, що мені не подобається – це мити вікна, бо панічно боюся висоти. Утім доводиться, ніхто ж із вулиці за мене це не зробить. А ще й хата при цьому двоповерхова із житловими приміщеннями навіть на мансарді. Але загалом завжди радію весні, теплу, сонечку і можливості активно попрацювати руками. Ми ще й із родиною вилазки на природу робимо і прибираємо узбережжя річки. На жаль, після зими там часто страшенно багато сміття. Спочатку мені не хотілося за кимось наводити лад… Але чоловік у мене – активний борець за чистоту довкілля і він нас із дітьми дисциплінував так, що доньки самі вже питають, коли поїдемо на природу пляшки збирати. Звісно, потім влаштовуємо собі пікнік, відпочиваємо, а мотлох вивозимо на санкціоноване звалище, де про все заздалегідь домовляємося», – зазналася жінка.

А якої думки медики?

Лікар-імунолог Наталія Кудрявцева також переконана, що чистота позитивно впливає на здоров’я людини.

«Будь-який вірус може осідати на підлозі, на меблях, та ручках дверей… і лише постійне вологе прибирання може його знешкодити, – розповідає вона «Карпатському об’єктиву». – Через забруднені поверхні поширюється багато різноманітних інфекцій. Навесні ж імунітет у людей, як правило, більш ослаблений, адже взимку традиційно споживається менше вітамінів. Тому робити навесні генеральне прибирання, без сумніву, потрібно. Утім не потрібно також занадто фанатіти від думок про те, що всюди можуть бути мікроби. У певній мірі вони теж зміцнюють наш імунітет. Не варто безперестанку бігати по квартирі з ганчіркою, нав’язливо тричі на день драїти підлогу. Тим більше, коли вдома всі здорові, просто хочеться, аби все блистіло. Не треба плутати чистоту і гігієну та різні часом уявні фобії перед інфекціями!»

Медикиня також додає, що у нас закладено бажання жити у чистоті, тож прагнення навести довкола себе лад є природним.

«Ніхто не хоче постійно знаходитись у бруді та серед смороду. Якщо в когось такі побутові умови, то в цій родині є проблеми. Місце, де людина живе та працює, має бути акуратним, доглянутим. Також корисно виносити з оселі килими, ретельно чистити їх, так само, як і ковдри, подушки, матраци ліжок. У них можуть бути крихітні кліщі, які викликають особливо у дітей закладення носу та алергію. Бруд є шкідливим, півсвідомо це всі розуміють. Просто було б добре, аби цього наші краяни дотримувалися не лише у своїх будинках, а й на вулицях довкола себе, не викидаючи сміття у не відведених для цього місцях», – запевнила вона.

Дмитро Ковач, сімейний лікар, наголошує, що загалом фізична активність для організму є дуже корисною.

«Активність вважається найкращою профілактикою усіляких захворювань. Будь-який кардіолог скаже, що в нашій державі серцево-судинні захворювання є лідером серед усіх хвороб. А що запобігає найкраще їхній появі? Що перешкоджає ожирінню? Передусім – якісне харчування, а на другому місці – фізичні навантаження. Звісно, вони мають бути помірними, але активність настільки важлива, що навіть запобігає депресії, поліпшує психоемоційний стан, покращує роботу опорно-рухового апарату, запобігає виникненню гіпертонії, інсульту, навіть суттєво поліпшує загальне самопочуття. І це не мусять бути щоденні заняття у тренажерному залі, фізичні вправи можна виконувати і вдома. Це може бути навіть не легка пробіжка, а просто піша прогулянка вулицями рідного міста чи лісом у селі», – підкреслює він.

За словами медика, весняне прибирання, беззаперечно, є корисним абсолютно для кожного.

«Навіть якщо людина не має сили виконувати важку фізичну роботу, вона може щось робити сидячи. А якщо мова йде про прибирання на свіжому повітрі, то це взагалі чудово. Дуже корисно влаштовувати усілякі толоки – як у себе на приватному подвір’ї, так наводити лад разом із сусідами біля багатоповерхівок. Це ж не тільки здорово, але й дуже гарно! Хоча б позамітати, скопати газони, висадити квіти, пофарбувати атракції на дитячих майданчиках. Адже то не для когось робиться, а для себе та своїх малюків!», – запевнив Дмитро Ковач.

Отже, весняне прибирання справді приносить реальну не лише естетичну насолоду, але й користь для організму. Тож тішить, що й лікарі це підтверджують, і закарпатці підтримують.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах