41472
11:02 12.042023

У Перечині відбулася великодня виставка-продаж «Милує писанка красою»

Цікаве 10107

11 квітня у дворику краєзнавчого музею Перечина відбулася великодня благодійна виставка-продаж «Милує писанка красою». Відвідувачі заходу мали нагоду помилуватися та придбати писанки, великодні композиції, які виготовили діти самостійно та разом з батьками, викладачами, а також майстрів народної творчості Перечинської територіальної громади. Ціни на вироби ручної роботи були доступні: писанки – від 20 грн., композиції – від сотні.

– Мета виставки – збереження традицій, демонстрація творчості вихованців дошкільних закладів, учнів навчальних закладів, педагогів, працівників закладів культури, батьків нашої громади. Виручені кошти від продажу виробів будуть передані для потреб воїнам Збройних сил України, які захищають нас від агресора, – повідомила кореспонденту «Карпатського об’єктива» начальник відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Перечинської міської ради Ольга Барзак.

Художній керівник Центру культури і дозвілля Тетяна Кречко розповіла: «Виставка традиційна. Її назва щороку змінюється, але мета одна: відродити давнє мистецтво виготовлення писанки у різних техніках. Воскресити символ Великодня».

З Тетяною Богданівною зупиняємося біля павільйону школи мистецтв. Тут писанки представлені у багатьох техніках: воскова, крапанка, кераміка, мальованка, крашанка, лемківська, традиційна українська і сучасні патріотичні. «Лемківські пишуться воском саме «комами». Цей розпис притаманний Перечинщині та Березнянщині. У кожному регіоні Закарпаття розмальовують писанку по-різному», – пояснила пані Тетяна.

– Наближається світле свято Христового Воскресіння, яке кожен християнин чекає з нетерпінням. Адже воно приносить із собою любов, радість та перемогу над злом. Старанно до цього свята готувалася і наша школа, – каже директор Перечинської школи мистецтв Євгеній Кул. – Під дбайливим наглядом викладачок – Аліни Зайченко (образотворче мистецтво) та Тетяни Майор (ужиткове мистецтво) вихованці нашого закладу виготовляли вироби та малювали малюнки пасхальної тематики. Виготовляли писанки у різних техніках. Є що побачити і є що придбати.

На виставці представлено 25 малюнків, на яких діти зобразили писанки. Біля них відвідувачі довго затримуються, уважно розглядають. Чудові роботи юних художників.

Заклад дошкільної освіти «Веселка» (Перечин) представив найбільше розмаїття виробів, кожна робота оригінальна і неповторна. До заходу готувалися відповідально, креативно. Виготовили тематичний банер.

Директор дитсадка Мар’яна Сухар все показала і розказала: «На виставку ми представили багато робіт, які дітки робили вдома з батьками, а друга частина – це роботи, які створили колективом садочку. Щотижня ми проводили майстер-класи, де виготовляли писанки у різних техніках. Один день робили зернівки, один – розписували воском. Є писанки із солоного тіста.

На одній із писанок зашифровані символи «Україна» і «воля», які ми взяли із народних мотивів з вишивки хрестиком, де майстрині використовують на вишиванках, рушниках. Орнаменти роздрукували, вирізали і наклеїли на пінопласт у формі яйця. Хочеться вірити, що вона принесе нам якнайскорішу волю і перемогу у боротьбі з агресором, який розв’язав повномасштабну війну в Україні», – додала Мар’яна Іванівна.

Музичний керівник закладу створила писанкове колесо. Конструкція дуже оригінальна – вперше таку бачу.

– Своєму чоловікові сказала, що хочу зробити писанкове колесо – виникла в мене така ідея. «Яке?» – запитав. «Таке, щоб крутилося, щоб я на нього почепила писанки», – кажу йому. І тут одного дня кличе мене: «Я зробив. Іди подивися – чи таке?» Я була вражена – зробив, догодив, – не приховуючи радості крутить колесо Таміла Кортуа. – Змайстрував з дерев’яних конструкцій та двох коліс з велосипеду. Потім ми вже з колегами дитсадку почепили писанки.

На сцені під навісом встановлено 13 писанкових дерев. Краса! Кожне неповторне. Ними помилуватися можна буде до 19 квітня, завітавши у дворик музею.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах