41110
13:13 14.022023

«З першого дня війни і до сьогодні, я намагаюся допомогти усім, до кого можу дотягнутися»,- каже волонтерка Катерина Терехова

Цікаве 47579

До війни невтомна киянка Катерина Терехова 22 роки працювала рестораторкою та приймала участь в організації музичних фестивалів. Зараз жінка опікується переселенцями у селі Березинка Мукачівського району та ще декількома інтернатами. Весь свій досвід менеджера, після 24 лютого, їй довелося спрямувати у волонтерську сферу. Допомога військовим, переселенцям та нужденним – це наразі ті реалії, якими живе Катерина. Спеціально для «Карпатського об’єктиву» волонтерка розповіла про те, що надихнуло її на створення притулку для ВПО та поділилася своїм шляхом від столиці до Закарпаття.

Пані Катерино, де вас застала війна, що ви робили в перші дні?

– Так як я народилася у Донецьку, для мене і моєї родини тема війни не нова. Маму я вивозила з нашого рідного міста у 2015 році. Тому, на цей раз, ми вже знали, що таке покинути домівку і чесно кажучи нам це дуже сильно допомогло. Вже не було розгубленості та якоїсь нажаханості. Коли я розбудила маму, вона швиденько прокинулася і ми відразу пішли готувати наш підвал. Ми живемо під Києвом у власному будинку. В першу чергу перенесли туди диван, застелили підлогу агроволокном, я провела Wi-fi роутер, адаптер, спустили духовку, кулер з водою. Я навіть гірлянди та картини повісила. В загальному, зробили все, аби не було цього відчуття неминучості, коли ти сидиш у сирому підвалі. Я всім казала – спочатку спустіться у ваш підвал та наведіть там лад, облаштуйте.

Так от, 12 днів ми жили у цьому підвалі: я, чоловік, моя мама і усі наші домашні тварини – чотири собаки і кішка.

Яким чином долучилися до волонтерської діяльності?

– Мені зателефонувала подруга, з якою ми були разом на майдані і звідки, до речі, почалася моя волонтерська діяльність. Вона каже – візьмеш хлопців військових, я кажу – звісно візьму. Зв’язалася з ними і спитала, що їм треба і скільки їх. Виявилося, що їх 1200 і потрібне усе: їжа, медикаменти, теплі шкарпетки, білизна, майки, будівельні матеріали. І на щастя, тоді, в мене вдома був електрокар, тобто на той час усі стояли в пробках на заправках, а я могла вільно пересуватися містом. Взявши усі відкладені кошти ми з чоловіком вирушити на нашу першу закупку. З першого дня війни і до сьогодні, я займаюся тим, що допомагаю усім до кого можу дотягнутися. І для мене особливо важливо допомагати військовим, бо перемогу памперсами не здобудемо. Тому допомагаючи дітям і цивільним, я все одно продовжую знаходити варіанти,як тишком-нишком, допомагати і військовим.

Коли ви вирішили евакуюватися?

– 4 березня зателефонували військові і попросили мене виїхати. Казали, що їх родини, родини їх друзів вже всі евакуювалися. На той момент в нас не було такої можливості, адже в одну автівку ми б усі не помістилися, тому я відкинула ту ідею. Але знову повернулася до неї, коли раптом побачила на столі ключі і техпаспорт. Виявляється – це наші сусіди залишили нам свою машину. При цьому вони витратили декілька днів, аби заправити повний бак. Ми поїхали колоною з моїми друзями, нашими батьками та усіма тваринами. Ми рухались на захід, самі не розуміючи куди. І добре, що ми не поїхали по навігатору, бо він повів би нас житомирською трасою. Там, якраз у ті дні, розстрілювали колони. По дорозі чимало було страшних моментів. Ми їхали 17 годин до Кам’янська-Подільського, а звідти ще 14 до Рахова.

Ви планували зупинися в Рахові?

– Ні, хотіли зупинитися у Хусті. Там, ми так думали, був заброньований для нас будинок. Його вийняла моя подруга для батьків, та вони раніше запланованого виїхали за кордон. Я зібрала друзів, які погодилися поїхати зі мною, аби створити гуманітарний штаб. Та по дорозі до Хуста я дізналася про те, що хазяйка будинку нас просто кинула. Я всю дорогу намагалася до неї достукатися, але це було марно. Ми приїхали у Рахів вночі. Відразу почали шукати житло і ніхто не хотів нас брати з тваринами. Мені прислали номер чарівної директорки маленької Буштинської школи. Це жінка неймовірної доброти. Вона відразу дала нам адресу і сказала, що виділить цілий клас, аби ми розмістилися. І ми приїхали в Буштино. Мене переповнювали емоції і це був перший раз, коли я дуже сильно плакала. Мене просто прорвало. І це такий відбиток на мене наклало, я вдячна всесвіту за цю жінку. І я рада, що в нас був саме такий досвід – не під бомбами, не втративши ні кого з рідних – ми потрапили в цю казкову школу. Вона реально була неймовірна – вся розмальована, там були матраси – надувні, ортопедичні, не нова, але випрана та накрохмалена постільна білизна. На всіх підвіконнях квіти. Ця ніч була і страшна, зважаючи на події, але й водночас і казкова. Я впевнена, що я туди ще приїду, до тієї жіночки.

Скільки часу Ви там пробули?

– Одну ніч. Наступного ранку нам запропонували поселитися у селі Ділок. Звідти родом мама мого чоловіка. Ми там прожили пів року і тоді я вирішила побудувати свій прихисток. І вгадайте, що мене на це надихнуло? Моя ночівля в Буштині! Я так запам’ятала це добро,що зрозуміла, буду дуже щаслива від того, якщо хоч одна людина вважатиме мене такою ж чарівною. Я не відразу це зрозуміла, напевно тоді, коли до мене звернулася дівчина – вона була з чотирма котиками. Я її прихистила, аби вона знала, що є люди які люблять домашніх тварин і не відмовлять тільки через те, що її діти – це коти.

Де Ви відкрили цей притулок?

– У селі Березинка Мукачівського району. Староста населеного пункту показав мені маленьке приміщення – це колишній денний стаціонар в амбулаторії. На той час я ще мала роботу і зарплатню, тому ми вирішили зробити там ремонт.

Вже з 1 вересня, ми з мамою живимо, у колишньому стаціонарі сільської амбулаторії, який насправді багато років тому був пологовим будинком і саме тут народилася мама мого чоловіка. В моєму житті за цей рік було дуже багато красномовних дрібничок, які говорять про те, що я і мала тут опинитися. Я розумію, що все це не просто так. Ми можемо прийняти одночасно 60 людей. Наразі в нас проживає 36 людей, яким нема куди повертатися. Також я опікуюся дитячим інтернатом для діточок та людей з інвалідністю у Мукачеві, притулком-інтернатом з міста Дніпро у Домбоках, а також опікуюся притулком-інтернатом у Вінницькій області, там в мене 104 дитини з відставанням у розумовому розвитку. Окрім того маю свій склад з гуманітарною допомогою, яку ми надаємо родинам вимушених переселенців.

Якій кількості людей допомагаєте?

На сьогоднішній день в нас зареєстровано близько 600 родин, які приходять до нас раз на два тижні по допомогу. Ми отримуємо цю допомогу від моїх друзів вже майже рік. Я вдячна за цю підтримку і можливість допомагати людям. Це справжнє диво! Та поряд з тим вважаю, що переселенці не повинні тільки стояти в черзі по допомогу! Тому я б, насправді, на місці місцевої влади запропонувала цим вимушеним переселенцям побути корисними для регіону. Тобто декілька годин на тиждень відпрацювати. І ця праця вона може бути різна: волонтерство, допомога літнім людям, а може бути – екологія. Я тут вже майже рік, і досі їзджу з відкритим ротом, бо така краса. І всі ці люди, що витрачають своє життя, аби знайти найближчий волонтерський штаб, вони мають, хоч раз на тиждень, вдягти гумові чоботи, взяти пакети і піти чистити узбіччя річки, або узбіччя дороги. Бо ця краса не безкінечна і якщо цей регіон нас прийняв, то будьте людьми і зробіть щось корисне і для нього.

Ірина Грабко

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах