40957
13:38 22.012023

Берегівський волонтерський центр поповнився ще двома декоративними птахами

Цікаве 7822

Карпатський об’єктив уже писав, що тут врятували від загибелі двох лелек, яких привезли сюди серйозно травмованими. Тоді одному із них довелося ампутувати крило, іншого піднімали на ноги від побоїв. Над бідними птахами знущалися місцеві діти, добре, що це помітили дорослі й відібрали лелек у вандалів.

Тепер білокрилі повністю оговталися від пережитого і настільки освоїлися у волонтерському центрі, що вже спокійно виходять навіть за його межі на вулиці міста та автотрасу, не лякаючись ні людей, ні машин. Під час перебування тут вашого кореспондента, птахи вільно чимчикували до горілчаного магазину, можливо, бажаючи “освіжитися”. Правда, за лелеками пильно стежить їх “годувальник” Стас і коли вони “забредуть” занадто далеко, завертає їх додому. Повірте, не часто побачиш таку картину, коли літаючі птахи поважно крокують по дорозі. Тому мешканці міста та туристи не оминають нагоди зазнімкувати таку подію.

“Один із лелек вже навіть кружляє над містом,- розповідає Карпатському об’єктиву чоловік, – але обов’язково вертає назад”.

Нещодавно компанію білосніжним склали ще дві декоративні тварини. Це – екзотичні японські курки шабо, досить рідкісне явище в наших краях. Відомо, що їх прабатьки – індійські дикі кури. Теперішня порода має досить оригінальний зовнішній вигляд і відрізняється мініатюрними розмірами та незначною вагою. Дорослий півень, приміром, має всього 800 грамів. Правда, кажуть, що у них досить делікатесне м’ясо, яке нагадує продукт куріпки.

“Птиці досить дружелюбні, швидко звикають до господаря, до інших сородичів не агресивні, – розповідає той же Стас. – Але з характером. Півні, незважаючи на малий зріст, напрклад, здатні вступити в сутичку із представниками великих порід, захищаючи інтереси своєї сім’ї”.

“Японки” люблять погуляти на свіжому повітрі. Це зміцнює їх імунітет і рятує від нудьги. Тому вони вільно ковиляють по подвір’ю волонтерського центру, привертаючи увагу відвідувачів екзотичним “вбранням”. Переселенці та інші добровільні помічники залюбки підгодовують птахів. Їх переважний корм – це зернові культури. Але кури охоче споживають також овочі, іншу зеленину тощо.

Утриманню екзотичних птахів у центрі сприє й погода, адже шабо погано переносять зимові морози, для цього їм потрібно створювати спеціальні умови.

“Особливо радіють птахам діти,- говорить нашому виданню керівник центру Тетяна Вовкунович. – Кури зовсім не лякаються їх і дозволяють милуватися собою зблизька”.

На наше запитання, чи планують вони розширяти свій міні-зоокуток, жінка знизає плечима. Але якщо в цьому виникне потреба, перешкод не буде.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах