40937
13:10 19.012023

Святкування Богоявлення на Закарпатті

Цікаве 17120

Свято Водохреща, Хрещення Господнє або Богоявлення є третім і завершальним святом різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католики України відзначають щороку 19 січня. У народі це свято називають ще Йорданом, де хрестився Ісус Христос. У цей день віряни вітаються словами: «Христос хрещається!», а відповідають – «У ріці Йордані!».

Згідно із Євангелієм, коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-батька, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва – Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже цього дня, за християнським вченням, з’явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець – у голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба.

На Закарпатті це свято називають по-різному: Іордан, Ардан, Водощі, Водохрест. Споконвіків його тісно пов’язували саме із освяченням води в річках та різноманітних посудинах. Вважається, що саме після освячення вода набуває лікувальних властивостей. Тому закарпатці п’ють її, занурюються у водойми, омиваються свяченою водою та окроплюють нею свої домівки. Вважається, що освячена на Водохреще вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні недуги.

Структура йорданської води різниться від звичайної. Цей факт доведений різними науковцями вже дуже давно й не викликає жодних суперечок. Основні параметри, які визначають внутрішню структуру води, саме на Водохреща цілком змінюються. Вважається, що якщо людина 19 січня до обіду набере воду з-під крана, чи будь-якої іншої водойми, то може бути впевнена – ця вода заряджена максимальною енергією.

Традиційно в обласному центрі Закарпаття єпископи та священики різних релігійних конфесій взяли участь у богослужіннях та освяченні води.

«Карпатський об’єктив» завітав на парафію Пресвятої Євхаристії при монастирі Стрітення Господнього братів капуцинів. Деталі святкової літургії та освячення води дивиться у відео.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах