40593
09:14 8.122022

У Берегові на каналі Верке знову поселилися дикі качки

Цікаве 20004

Вони зимують тут уже з десяток років поспіль. Тепер чекаємо на приліт водяних курок.

У канал надалі продовжують спускати відпрацьовані стічні води і він майже не замерзає та не вкривається кригою. Тому птахи й облюбували цю водну артерію для перебування та пошуку їжі. Тепер вони “дислокуються” переважно біля так званого “горбатого моста”, адже саму тут можна очікувати на щедрі подачки. Численні туристи та окремі мешканці міста охоче підгодовують пернатих, але переважно хлібо-булочними виробами, хоча це шкідливо для шлунків та печінки крижів, їм краще давати відварені зернові (пшеницю, ячмінь, овес тощо) чи комбікорм.

“Ми цілий тиждень усією родиною збирали для красенів-качок залишки хліба”, – каже Карпатському об’єктиву жінка, котра разом з чоловіком та дітьми саме збиралися частувати птахів.

На зауваження, що це досить не сприйнятний варіант, наші співрозмовники лише стенають плечима…

Подібні застереження можна побачити і на спеціальному стенді громадської організації “Кожен може допомогти”, встановленому в Центрі розподілу гуманітарної допомоги для біженців по вул. Бетлена, 1.

“Систематично проводимо з переселенцями бесіди, як правильно годувати птахів,- розповідає Карпатському об’єктиву орінтолог-любитель Леонід. – Окремо займаємося з дітьми, щоб прищепити їм любов до природи, збереження і примноження її рослинних та тваринних ресурсів”.

Крижі на каналі Верке уже звикли до людей, підпускають їх до себе навіть на відстань протягнутої руки. Цьому особливо радіють діти, котрі із задоволенням фотографуються на фоні пернатих. За роки зимування на згадуваній водній артерії качки вивели тут не одне покоління пташенят і стали невід’ємною частиною природного середовища каналу, значно збагативши місцеву біосферу.

З наближенням справжньої зими місцеві природолюби очікують на приліт сюди ще й водяних курок. Це – невеликий водоплавний птах з родини пастушкових. Зазвичай, птиці ведуть прихований спосіб життя. Незважаючи на значну поширеність, водяних курок важко побачити в дикій природі. Як правило, вони досить мовчазні, але здатні видавати й гучні звуки, уникають спільноти інших пернатих. Отож, привітної “дружби” між ними та дикими качками на каналі навряд чи побачимо.

Раціон у водяних курок теж досить різноманітний – від рослинної до тваринної їжі. На суші полюбляють скльовувати насіння прибережних трав, успішно ловлять низьколетючих комах.

А поки повновладними господарями Верке є крижі. Їх бачимо пообидва боки “горбатого”, а окремі особі піднімаються навіть до двох інших мостів, які знаходяться поблизу навчально-спортивної бази “Закарпаття” та райлікарні, де теж ваблять прохожих своєю красою.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини